Een screenshot uit de video (links) en Macklemore (rechts).© X, Sven Dillen

Rapper Macklemore brengt pro-Palestijns nummer uit: “Er hangt bloed aan jouw handen, Biden”

De Amerikaanse rapper Macklemore, vooral bekend door zijn nummer ‘Thriftshop’, heeft een pro-Palestijns nummer uitgebracht. In ‘Hind’s Hall’ rapt hij over de protesten aan de Amerikaanse universiteiten, het “hardhandig en overdreven” optreden van de politie en hij richt zich ook tot de Amerikaanse president. ”Er hangt bloed aan jouw handen, Biden.”

Emilia Kerstens

Benjamin Haggerty, alias Macklemore stuurde dinsdag het nummer de wereld in via X en Instagram. Onder beelden van de oorlog in Gaza en de studentenprotesten in Amerika rapt hij over de oorlog en pleit hij voor een staakt-het-vuren. De titel Hind’s Hall verwijst naar de protesten aan Columbia University in New York. Pro-Palestijnse betogers bezetten het campusgebouw Hamilton Hall en noemden het ‘Hind’s Hall’, een eerbetoon voor Hind Rajab, een zesjarig meisje dat omkwam in Gaza.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Politie arresteert tientallen pro-Palestijnse studenten die gebouw van New Yorkse universiteit bezetten, demonstranten raken slaags in Los Angeles

Streng voor Biden

In het nummer uit Macklemore onder meer zijn steun aan de protesterende studenten. “Wat als het om jouw kinderen ging in Gaza? Als het westen zou doen alsof jij niet bestaat? Dan zou je willen dat de wereld in opstand kwam en dat hebben deze studenten eindelijk gedaan.”

Hij haalt daarbij ook fel uit naar president Joe Biden, de politie, bedrijven zoals Starbucks, McDonald's en Meta. “Je kan Tiktok verbieden en Meta omkopen om ons uit het algoritme te halen, maar wij hebben al genoeg gezien”, rapt hij. “Er hangt bloed aan jouw handen, Biden. We kunnen het allemaal zien. In de herfst stem ik niet op jou.”

PODCAST. Reporter ziet in New York hoe studentenprotest hardhandig wordt neergeslagen: “Er is vrijheid van meningsuiting, maar er mag geen chaos zijn”

”Afzijdige muziekindustrie”

Macklemore geeft verder in het lied een sneer naar collega’s Kendrick Lamar en Drake die in hun nieuwe muziek elkaar door het slijk halen en daardoor veel media-aandacht krijgen. “Ik wil een staakt-het-vuren, geen reactie van Drake.” Hij richt zich ook naar de muziekindustrie die volgens hem zich te afzijdig houdt in het conflict en zwijgt over de oorlog in Gaza. “Wat is er met de artiesten gebeurd? Wat hebben jullie te zeggen?”

LEES OOK. Vergeet de ode, zij maken lustig gebruik van de ‘disstrack’: Kendrick Lamar en Drake schelden elkaar de huid vol in nieuwe muziek

Het is niet de eerste keer dat Macklemore een nummer uitbrengt over sociale kwesties. Zo’n zeven jaar geleden bracht hij samen met Ryan Lewis en Mary Lambert het nummer Same Love uit over LGBTQAI+-rechten. En in 2016 lanceerde hij het nummer White Privilege II waarin hij racisme in Amerika aankaartte en de Black Lives Matter-protesten kracht bij zet.

De zanger belooft dat hij de opbrengsten van zijn nieuwe nummer zal doneren aan UNRWA, een hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen.