© Dirk Vertommen

Overvaller slikt 60 kalmeringspillen per dag en duwt pistool tegen hoofd klant: “Hij verkeerde in een staat van krankzinnigheid”

De man die vorig jaar apotheek Kestens in Duffel overviel, hangt een celstraf van drie jaar boven het hoofd. De man zegt dat hij niet wist wat hij deed omdat hij tientallen kalmeringspillen per dag innam. De slachtoffers zijn, een jaar na de feiten, nog steeds onder de indruk.

Theo Derkinderen

Begin februari vorig jaar werd apotheek Kestens in de Provinciestraat overvallen. Dat gebeurde op een bijzonder brutale wijze. “De dader zette zijn pistool tegen de slaap van een vrouwelijke klant en eiste geld van de aanwezige apotheker. Hij overhandigde zelfs een zakje waarin het geld moest gestopt worden”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “Naast het geld eiste hij ook medicatie zoals Xanax, een rustgevend middel.”

Nauwelijks tien dagen later pleegde dezelfde man een gelijkaardige overval op een apotheek in het Waalse Gembloux. Daar kon hij ook worden opgepakt.

De man om wie het ging was Nico V.R. (46) uit Sint-Katelijne-Waver. Heel snel werd duidelijk dat hij niet alleen de twee overvallen had gepleegd, maar dat hij ook voorschriften voor medicijnen had vervalst om zo aan onder meer Xanax te geraken. “Hij verklaarde dat hij dagelijks tot zestig pillen van het medicijn nodig had”, klonk het nog.

Nico zelf schetste hoe hij verslaafd is geraakt aan de kalmeringsmiddelen. “Alles liep goed in mijn leven. Ik heb een goede jeugd gehad, studeerde goed en later liep ook alles goed met mijn beroepscarrière. Maar ik kreeg af te rekenen met angstgevoelens en de dokter schreef me medicijnen voor”, stak de man van wal. “De voorbije jaren kon ik niet meer zonder Xanax. De voorbije jaren heb ik heel wat tegenslagen moeten verwerken. Mijn vriendin overleed aan leukemie, ik verloor mijn ouders, een nichtje overleed bij een verkeersongeval en een ander familielid stierf bij een duikoefening. En zo kon ik niet meer zonder kalmeringspillen leven.”

Krankzinnigheid

Het slachtoffer dat een pistool tegen haar hoofd kreeg aanvaardde de uitleg van de beklaagde niet. “Sinds de feiten durf ik nog amper buiten te gaan. Mijn leven is helemaal kapot door de overval. Ik voel tot op vandaag nog steeds het wapen dat tegen mijn hoofd werd gedrukt. Daar moet ik elke dag opnieuw mee opstaan”, zei de vrouw boos.

Advocaat Dirk Jacobs vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt. “De man verkeerde op het moment van de overval in een staat van krankzinnigheid”, stelde hij. “Aanvankelijk pendelde Nico van dokter naar dokter om aan voorschriften te geraken. Maar toen ook dat onvoldoende was, is hij voorschriften beginnen vervalsen.”

Rechter Erika Colpin velt binnen de twee weken een vonnis maar waarschijnlijk gaat ze Nico V.R. opnieuw laten onderzoeken door een gerechtspsychiater.