Luister naar

Ondertussen op Facebook: Waarom het geweldig is als vrouwen (s)preken in de kerk

Nieuws
Paulien Vervoorn deed een oproep om redenen te verzamelen waarom het ‘geweldig is dat vrouwen (s)preken’ in de gemeente. Hieronder enkele reacties.
-
maandag 23 juli 2018 om 03:00

Gerrit den Broeder, predikant in Den Haag: Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was. ‘Hij leeft!’

Maaike Harmsen, theoloog: Omdat vrouwen zich goed kunnen inleven in wat een man denkt en voelt, want ze hebben al heel veel mannen horen preken. Omdat vrouwen niet de mannen de les mogen lezen (1Timoteüs 2:12), maar wel vrijuit mogen spreken als zij vol van geloof zijn (1Timoteüs 3:13).

Teun van der Leer, rector ­Baptistenseminarium: Omdat God zijn Geest uitstort op alle vlees, en zonen en dochters doet profeteren, en we anders dus de helft van wat de Geest tot de gemeenten zeggen wil, dreigen mis te lopen. Omdat de vrouwelijke intuïties zo anders (kunnen) zijn dan de mannelijke, dat we anders de gemeenten tekortdoen.

Henk Medema, publicist: Omdat vrouwen nodig zijn om zowel andere vrouwen als mannen op hartsniveau te bereiken. Omdat mannen moeten leren ruimte te geven aan elkaar, maar ook speciaal aan door de Geest begaafde vrouwen.

Mirjam van der Vegt schrijver en stiltecoach: Omdat vrouwen ook uiterlijk gezien een nieuwe dimensie op de preekstoel toevoegen. Laat je er niet door afleiden, maar geniet van veelkleurige schoonheid.

Omdat Gods vrouwelijkheid vaak ongezien is. Vrouwen brengen de zachtheid van God weer op heel andere manieren voor het voetlicht dan mannen.

Omdat we hiermee een voorbeeld stellen voor landen waar vrouwen nog altijd monddood worden gemaakt.

Willem Ouweneel, theoloog en publicist: Omdat een van apostelen al een vrouw was (‘Andronicus en Junia, vermaard onder de apostelen’, Romeinen 16:7).

Omdat vrouwen in de eerste eeuw soms al gemeenteleider waren (Phoebe in Romeinen 16:1, Nympha in Kolossenzen 4:15 – als je tenminste de goede vertaling en de goede grondtekst hebt).

Omdat vrouwen vaak beter aanvoelen wat er in de gemeente leeft dan mannen (vrouwelijke intuïtie?).

Almatine Leene, predikant in Zuid-Afrika: Omdat als vrouwen spreken, stereotypen die relaties in de weg staan, worden afgebroken.

Omdat je dan luistert naar een vrouw met moed, omdat ze niet zonder tegenslag op een kansel of podium is komen te staan.

Nienke Westerbeek, directeur Compassion: Omdat vrouwen zich wel aan de spreektijd houden.

 

Mark de Boer, directeur Ark­Media: Omdat anders de helft van alle talent, wijsheid en levenservaring niet gehoord wordt.

Reinier Sonneveld, journalist en schrijver: Omdat mannelijke denkers vooral relatief ‘mannelijke’ beperkingen en zonden behandelen, waardoor veel mannen zich onevenredig zondig voelen. Meer vrouwelijke denkers zal hun lucht geven.

Ineke Baron, theoloog en voorganger: Omdat net zoals bij een zangkoor de afwisseling van de stemmen het zingen zo mooi maakt. Stel je voor dat er alleen mannenkoren zouden zijn. Of alleen vrouwenkoren.

Frank van der Velde, programmamaker EO: Omdat mannen het nu lang genoeg geprobeerd hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.