De huurprijs van een studentenkot mag niet zomaar veranderen
Foto: VRT - Iedereen Beroemd

Op zoek naar een betaalbaar studentenkot? Hierop moet je letten

Voor veel studenten start de zoektocht naar een nieuw en betaalbaar kot voor volgend academiejaar. Een kotbaas mag zelf kiezen hoeveel huur hij vraagt, maar die huurprijs mag hij daarna niet meer zomaar aanpassen. Ook als je het jaar erop hetzelfde kot huurt, mag dat maar in beperkte mate duurder worden.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Een bezorgde studente contacteert de redactie van 'WinWin' op Radio2 met een opvallende vraag over het huurcontract voor haar kot. "Mijn kotbaas stuurde plots een bericht om te laten weten dat hij de huurprijs nog dit academiejaar wilde verhogen. Het was meteen ook een fikse stijging. Toen ik hem vroeg waarom dat bedrag zo hoog was, heeft hij meteen weer een stuk van de prijs gedaan."

Ze kwamen tot een compromis, maar de studente vraagt zich af of haar kotbaas de huurprijs eigenlijk mag aanpassen terwijl haar contract nog loopt. Ook al is de stijging uiteindelijk minder hoog dan hij eerst van plan was. Het antwoord is duidelijk: nee, dat mag niet. De huurprijs mag niet meer veranderen nadat de huurovereenkomst is ondertekend, gedurende de looptijd van die overeenkomst. Een huurcontract voor een kot kan maximaal 1 jaar duren.

Ken je rechten als huurder

"Studentenkoten vallen onder het Vlaams Woninghuurdecreet", vertelt Jef Vandorpe van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). "De verhuurder mag zelf de huurprijs voor zijn kot bepalen. De overeenkomst wordt dan in een studentencontract gegoten. Dat contract mag maximaal 1 jaar duren en mag tijdens die periode niet meer aangepast worden."

Extra kosten aanrekenen voor onderhoud is verboden

Jef Vandorpe, Vlaamse Vereniging van Studenten

"Wanneer de looptijd van het contract om is, moet de huidige huurder voorrang krijgen om het kot opnieuw te huren", legt Vandorpe uit. "Als de student een jaar langer blijft, mag de huurprijs ook niet worden verhoogd, maar enkel geïndexeerd." De huurprijs wordt dan aangepast aan de inflatie. Als het leven duurder wordt, volgt de kostprijs van een kot.

Op Huurcalculator | Statbel (fgov.be) kan je de wettelijke indexering zelf berekenen.

Kijk naar het kotlabel

De Vlaamse Regering heeft een uniform kotlabel in het leven geroepen dat in alle studentensteden wordt gebruikt. "Het is belangrijk dat je waar voor je geld krijgt. Als een kot een kotlabel heeft, dan mag je zeker zijn dat het de nodige vergunningen heeft. Maar ook dat het brandveilig is en dat de algemene veiligheid voor de gezondheid in orde is", legt Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams Minister van Wonen, uit.

Er zijn twee uitzonderingen waarbij de huurprijs na een jaar wel verhoogd mag worden:

  • De normale huurwaarde is door nieuwe omstandigheden met ten minste 20% gestegen.
  • De normale huurwaarde is door werken met ten minste 10% gestegen.

"De huurprijs moet alles omvatten, met uitzondering van de kosten voor energie, water, telecommunicatie en de belasting op tweede verblijven. Extra kosten aanrekenen voor bijvoorbeeld onderhoud, is dus niet wettelijk", legt Vandorpe uit.

Contacteer de huisvestingsdienst

De kotbaas van de studente gaat dus in de fout. Waar kan zij terecht met haar probleem?

"Wanneer je kotbaas de prijs toch zomaar verhoogt, kan je terecht bij de huisvestingsdienst van de universiteit of hogeschool waar je studeert. Zij zijn verplicht om de studenten te helpen en te bemiddelen tussen de student en de huurbaas, ook bij privékoten."

"De onderwijsinstanties hebben databanken met koten", zegt Vandorpe. Bij klachten kunnen ze koten hieruit schrappen."

Tips om een betaalbaar kot te vinden

De zoektocht naar een betaalbaar kot loopt niet altijd van een leien dakje. Er is in veel studentsteden niet altijd genoeg aanbod voor de grote vraag. Er snel bij zijn is dus vaak de boodschap.

Arne Hermans is de oprichter van Diggit Student Life, een organisatie die jaarlijks meewerkt aan een rapport over de Belgische kotenmarkt. "Je kan nu al starten met de zoektocht", tipt hij. "Maar, wees aandachtig: check of alles is inbegrepen in de huurprijs en of de huurprijzen al zijn geüpdatet naar de prijzen van het aankomende academiejaar."

Steden en hogeronderwijsinstellingen hebben databanken met informatie over beschikbaar koten. 

Je kan meerdere platformen gebruiken en vergelijken in jouw zoektocht naar een betaalbaar kot. "Universiteiten en hogescholen bieden vaak zelf koten aan, maar ook in specifieke Facebookgroepen kan je terecht. Daar vind je vooral last-minute aanbiedingen."

"Op Facebook is de kotenmarkt wat informeler. Dat is niet per se slecht, maar wees wel op je hoede. Onderteken de huurovereenkomst pas zodra je de kamer hebt bezocht en alles goed hebt bekeken."

Meest gelezen