© mia uydens

© mia uydens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Jef Geens schildert laatste keer wintertaferelen

Voor de bewoners van de Asterweg wordt het een speciale eindejaarsperiode. Het is de tiende keer dat elk huis een raam met een geschilderd wintertafereel heeft, maar daarna houdt het op. De jaren beginnen te wegen voor de 77-jarige schilder Jef Geens.

Ronny van den Ackerveken

In totaal heeft Jef Geens zo’n 150 kerst- of winterlandschappen geschilderd de voorbije tien jaar. “Ik heb altijd postkaarten als inspiratie gebruikt”, vertelt hij. “In het begin waren dat nog papieren kaarten. De laatste jaren zoek ik mooie afbeeldingen op het internet. Ook het schilderen zelf is bij mij veranderd. Vroeger stond ik enkele weken bijna elke dag buiten om de taferelen op de ramen van zestien huizen te schilderen. Een tentje beschermde me tegen de regen en in de mate van het mogelijke tegen de kou. Ik begrijp nog altijd niet hoe ik dat heb volgehouden, want soms was het zo koud dat mijn borstels bijna bevroren."

"De laatste drie jaar heb ik de landschappen in mijn atelier op houten panelen geschilderd. Dat was veel comfortabeler. Ik word er niet jonger op en daarom is dit de laatste keer. Alleen ons eigen huis krijgt de volgende jaren nog een winterlandschap voor het raam.”

Bezoekers zijn vanaf 17 december tot 8 januari welkom in de Asterweg. De kersttent is bijna elke dag open om iets te drinken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER