© Frederik Beyens, BFM

Medezaakvoerder van bekend Spaans restaurant in Antwerpen overleden: “Yapsi had altijd een glimlach op zijn gezicht”

De 23-jarige Yapsi Espantoso Luis overleed zondagmorgen in Deurne. De jongeman, medezaakvoerder van het bekende Spaanse restaurant Las Mañas, was met zijn speed pedelec op weg naar huis na een feestje met zijn korfbalclub. Hij droeg geen helm en kwam om een onbekende reden zwaar ten val.

jtp

Afgelopen weekend moest een feestelijk weekend zijn voor Yapsi Espantoso Luis (23). Samen met zijn vrienden van korfbalclub Borgerhout/Groen-Wit trok hij zaterdag met de bus naar Herentals, voor de bekerfinale. Niet om te spelen, wel om te supporteren voor zijn ploegmaats. Borgerhout kon voor het eerst in 26 jaar de finale nog eens winnen, maar ging helaas onderuit. Dat kon en mocht de sfeer van het weekend echter niet drukken.

(Lees verder onder de video)

Na de wedstrijd en de terugrit werd er nog wat nagepraat in de kantine van de club aan de Borsbeeksesteenweg in Deurne. Iets voor 5 uur vertrok Yapsi naar huis, met zijn speed pedelec. Dat is een elektrische fiets die tot 45 km/u kan rijden. Vijf minuten later en amper anderhalve kilometer verderop sloeg het noodlot toe op de Jozef Verbovenlei. Om een nog onbekende reden verloor Yapsi de controle over zijn stuur. Hij droeg geen helm, wat wel verplicht is bij een speed pedelec, en viel op zijn hoofd.

Yapsi werd overgebracht naar het UZA, maar overleed aan de gevolgen van zijn val.

© BFM

Cocktailmaker

Zijn familie reageert verslagen op het nieuws. Broer Rayco baatte samen met Yapsi en de hele familie het bekende Spaanse restaurant Las Mañas uit, aan de Ankerrui in Antwerpen. Het is een familiezaak, al drie generaties lang. Yapsi stond in het restaurant achter de bar - zijn vrienden noemden hem al lachend de cocktailmaker - waardoor heel veel mensen hem gaan herinneren. En missen, want Yapsi was een enorm sociaal iemand, zo vertelt Rayco ons zondag.

“Het is helaas heel snel gebeurd. Mensen van de club hadden Yapsi aangeboden om te blijven slapen, want het was al heel laat geworden. Hij wilde helaas snel naar huis met zijn fiets. Koppig, zoals hij soms wel was. Het was goed weer, hij woonde niet te ver, …”, aldus Rayco. “We hebben ook altijd gezegd dat hij best een helm draagt met zo’n fiets, maar dat deed hij helaas niet.”

Steun bij elkaar

De leden van korfbalclub Borgerhout/Groen-Wit kwamen zondagmiddag samen, om het verlies samen te verwerken. Ze waren bijna met 100, leden van de club en zelfs van andere ploegen.

De leden van Borgerhout vielen elkaar er wenend in de armen. Iedereen zocht steun bij elkaar, na het plotse overlijden van hun ploegmaat.

“Yapsi was bij iedereen geliefd”, vertelt zijn vriend Philip Dockx. Samen speelden ze ook voetbal bij Las Mañas FC, de ploeg rond het restaurant van Yapsi. “We voetbalden gisteren nog samen, voor hij naar Herentals ging, en nu staan we hier. Dat is echt een vreselijk gevoel”, vertelt hij. “Yapsi was de gangmaker van de groep. Altijd goed gezind, altijd in voor een babbel met iedereen. Hij had alleen maar vrienden, ook bij andere clubs. Daarom dat hier ook heel wat leden van andere ploegen zijn voor hem. Iedereen kende Yapsi.”

Hoe het ongeval kon gebeuren, weten ze bij de korfbalclub ook niet. “Iedereen is geschokkeerd door het nieuws. Tien uur geleden zaten we nog samen in de kantine, en nu zitten we hier alleen”, vertelt Jelle Van Den Houdt, bestuurslid van Borgerhout/Groen-Wit. “We waren daarnet allemaal samen op de plaats van het ongeval. Een nieuw aangelegd kruispunt, rechtdoor. Geen idee hoe hij daar ten val is gekomen. Misschien haperde hij tegen een verkeersbord? We weten het echt niet.”

© rr

Wake bij plaats van ongeval

Op de plaats van het ongeval, het kruispunt van de Jozef Verbovenlei met de Knyffstraat, liggen zondagmiddag heel veel bloemen en sjaals van de Zebra’s, de bijnaam van Borgerhout/Groen-Wit. Daar kwam de familie zondagmiddag samen voor een stille wake. “Ik ben echt sprakeloos”, vertelt Xzavier Moore, de neef van Yapsi. Samen met een gemeenschappelijke vriend probeert hij te begrijpen hoe het ongeval kon gebeuren, op het rechte fietspad langs de goed verlichte weg. Ook zij kijken naar het verkeersbord op het voetpad, waar enkele strepen op te zien zijn. “Waarschijnlijk is hij hier blijven steken met zijn pedaal en kwam hij daardoor ten val”, klinkt het.

“Ik kreeg het nieuws vanmorgen rond zes uur te horen en ben meteen naar het ziekenhuis gegaan. Maar dan was het helaas al te laat. Ik kan het gewoon niet geloven. Yapsi liep altijd rond met een glimlach, en die zal er nu niet meer zijn. Dit is onwezenlijk.”

© jtp

© frederik beyens

© Frederik Beyens

© BFM

© BFM

© BFM