© Robin Fasseur

Internationaal gezelschap proeft nieuwste drankcreaties: “Voor mij een Bloody Vlad en twee champagne-ijsjes alstublieft”

In het Antwerpse Zuiderpershuis werd dit weekend voor de vierde keer Tastingfestival Meug georganiseerd. Vrijdag konden de bezoekers gratis proeven van 100 verschillende dranken, zaterdag stelde een veertigtal standhouders hun waren voor.

Mischa Bludts

“Meug wil cafébazen en hun publiek aansporen om nieuwe dingen te proberen. Maar we willen ook het verhaal achter die dranken vertellen”, vertelt organisator Frederik Picard.

Op Meug waren naast onafhankelijke zaken ook bekende namen als Duvel aanwezig en dat is niet helemaal onlogisch. “België is lang hét land van het bier geweest, maar werd aan een stevig tempo ingehaald door de Verenigde Staten, Scandinavië en Italië. Brouwerij Moortgat wilde dat niet met lede ogen aanzien en is beginnen samenwerken met kleine, originele producenten.”

Na de theorie, de praktijk. We beginnen voorzichtig aan de stand van Bruis. Dit ‘laboratorium voor craft soda’ is gevestigd onder de spoorbrug op de Borgerhoutse Engelselei. Hun aanbod omvat zelfgemaakte limonades, geïmporteerde frisdranken, alcoholvrij bier en koffie.

Borgo Gelato pakte uit met drie voor Meug gemaakte ijsjes op basis van rum, whisky en champagne. Onze fotograaf proefde van de laatste creatie. “Lekker, geweldig!” Robin is duidelijk een man van weinig woorden.

© Robin Fasseur

Tall Poppy Brewing Company brouwde voor het festival Riddle Me This in mekaar. Een drankje dat bijzonder vlot door de kelen ging van Dennis, Chris, Tessa en Gianni, een gezelschap uit Schoten en Wijnegem. “We waren hier vorig jaar ook al. Het wordt een jaarlijkse traditie want je kan hier veel nieuwe creaties ontdekken en ook de locatie is geweldig.”

© Robin Fasseur

Op Meug kan je ook proeven van sterkedrank. Zo ontmoeten we, uit Rotselaar, Stijn van Sabor! “We zijn gespecialiseerd in cachaça, vers suikerrietsap, koffie en andere lekkernijen uit Brazilië”. Aan zijn kraampje staat een bijzonder enthousiaste Daniel uit Leopoldsburg. “Ik organiseer zelf een whiskyfestival in Beringen, maar vind alle spirituozen interessant. Op dit festival kom ik echt aan mijn trekken.”

Bij WineWays kon je dan weer, op basis van bijvoorbeeld je favoriete druivensoort, kiezen uit acht in stoffen sokjes verhulde flessen. Wijnregisseur Bram Bernolet zorgde voor de geknipte glaasjes.

Texas

Het buitenland was vertegenwoordigd met onder meer BCN Gin uit Barcelona en het Luxemburgse Totenhopfen. Die laatste brouwerij bestaat amper een jaar, maar Serge en Patricia wonnen al enkele prijzen zoals die van ‘Tweede beste nieuwe brouwerij ter wereld’. Wij proefden hun Bloody Vlad, een fris IPA biertje met een ondertoon van rode vruchten. Whiskyliefhebbers Jacqueline en Craig komen uit Texas: “We waren vooral verrast door een single malt van de charity shop. Daar gaan we zeker een flesje van kopen.” Caskaid (uit Leuven) verkoopt inderdaad whisky voor het goede doel. Steven: “De volledige opbrengst gaat naar verenigingen voor andersvalide jongeren of geleidehonden.” In totaal mocht Meug 1.500 bezoekers verwelkomen.

© Robin Fasseur