Het bestuur van Itaka kijkt uit naar het tuinfeest voor zijn jubileum.© RR

Een halve eeuw taalatelier in Edegem: “Op ons hoogtepunt kwamen de cursisten uit veertig gemeenten”

Edegem -

Het Intergemeentelijk Taal en Kunstatelier, of Itaka, van Edegem bestaat vijftig jaar. Het initiatief trekt cursisten van over heel de Antwerpse zuidrand aan. Zij zijn eind mei met andere geïnteresseerden uitgenodigd op een tuinfeest.

Filip Spoelders

De taalcursus werd in 1974 opgericht door de gemeente. “Het toenmalige gemeentebestuur besloot, onder impuls van wijlen schepen Luce Aerts Lietaer, om een taalcursus voor volwassenen onder de naam Gemeentelijk Talenpracticum op te starten. Bij de oprichting werd het gelanceerd als Gemeentelijk Taallabo”, schetst het bestuur het begin.

Bij aanvang van het dertigste werkjaar, in september 2002, veranderde de naam in Edegems Taalatelier (ETA). “We zaten toen op een hoogtepunt van 650 cursisten uit ongeveer veertig gemeenten”, zegt voorzitter Guido Smets.

In 2013 stopte de werking van het ETA nadat het nieuwe gemeentebestuur na een onderzoek had beslist dat een taalatelier niet tot de gemeentelijke kerntaken behoorde. Leerkrachten en cursisten zagen dit niet graag gebeuren en richtten samen met de gemeente een werkgroep op.

Het bestuur van Itaka kreeg bezoek van onderwijsschepen Koen Michiels en burgemeester Koen Metsu.© RR

Na het onderzoeken van enkele mogelijkheden ontstond er een nieuw centrum voor taal en kunstonderwijs. Intergemeentelijk Taal en Kunstatelier Zuidrand zette de werking van het vroegere taalatelier verder. “Bij het begin van Itaka zat het aantal cursisten in een dalende lijn richting 450. Tijdens de coronajaren zijn we ook veel cursisten verloren. Maar we zijn uit het dal aan het kruipen en we groeien weer tot momenteel 350 cursisten. Ze komen uit alle gemeenten in de buurt”, gaat Smets verder.

Bij Itaka worden lessen Chinees, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees, Spaans, Russisch en Zweeds gegeven. Deze taallessen worden aangevuld met cultuuropleidingen.

“Onze cursisten tonen zich tevreden. Ze genieten van de ontspannen sfeer en onze opleidingen zonder examens. Aan het einde van een jaar gaan ze geregeld met hun groepje eten in een restaurant waar ze de keuken van hun aangeleerde taal bereiden.”

Op zaterdag 25 mei houdt Itaka een tuinfeest met inleefmoment en tentoonstelling in de muziekacademie in de Terelststraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem