Het projectgebied van het nieuwe wooncomplex van Matexi ligt aan het einde van het doodlopende straatje Zeelputten, in het binnengebied achter de appartementsgebouwen in de Augustijnenlaan.© rr en Hans Otten

Buren zien komst groot woonproject in Zeelputten niet zitten: “Ongebreidelde groei op plaats die er niet voor geschikt is”

Herentals -

Projectontwikkelaar Matexi wil in de omgeving van Zeelputten in Herentals een nieuw bouwproject met 26 wooneenheden realiseren, met daarbij ook twee appartementsgebouwen van vier verdiepingen. Buren zijn een actie gestart om zo veel mogelijk bezwaarschriften in te dienen.

Hans Otten

Matexi heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om in het binnengebied tussen Augustijnenlaan, Worchterberg, Zeelputten en Poelstraatje in Herentals een nieuw wooncomplex te ontwikkelen. Dat houdt de bouw van twee appartementsgebouwen met in totaal 21 wooneenheden en vijf gekoppelde eengezinswoningen in. Het hoogste appartementsgebouw heeft drie bouwlagen en een vierde onder het dak. Onder de twee grote woongebouwen zit een ondergrondse garage met onder meer 26 parkeerplaatsen en 21 private bergingen. De bouwheer maakt zich sterk dat een waardevolle boszone in het westen, houtkanten en individuele bomen in het noorden van de bouwzone ‘maximaal behouden blijven’. De ontsluiting van het nieuwe complex staat gepland via Zeelputten, waarbij ook een trage verbinding tussen Zeelputten en Poelstraatje wordt aangelegd.

Een impressie van hoe de twee appartementsgebouwen en vijf woningen van Matexi eruit zouden gaan zien.© Matexi

De projectontwikkelaar organiseerde in de herfst van vorig al een informatieavond over het project voor de buurtbewoners, maar dat heeft hen niet bepaald gerustgesteld. Enkele initiatiefnemers uit de omliggende straten roepen hun buren nu via brieven en pamfletten op om zo veel mogelijk bezwaar aan te tekenen tegen het project. Het openbaar onderzoek rond de plannen loopt nog tot en met 20 mei.

Miskend

“Deze kavel is inderdaad ingekleurd als woongebied, maar is tot nu toe altijd als landbouwgrond gebruikt”, zeggen de protesterende buren. “Deze grond zit echter mee vervat in de verkaveling Wochterberg, waar geen plaats is voor appartementen. Initieel zou deze kavel ook opgedeeld worden in tien kavels voor rijhuizen. Maar omdat er ondertussen een vermoeden van verval van verkaveling geldt, kunnen ze blijkbaar doen wat ze willen, zolang de gemeente maar akkoord gaat. Wij vinden dat er niet geraakt kan worden aan die initiële plannen. Plots krijgen mensen, die jaren terug in een gewone verkaveling een stuk kochten en een huis bouwden, te horen dat er in tegenstelling tot de aanvankelijke intentie een appartementsgebouw met vier bouwlagen komt. Ongebreidelde groei op een plaats die er niet voor geschikt is, legt een hypotheek op de omwonenden.”

“Meer dan twintig jaar geleden is de straat al uitgebreid met meer dan veertig kavels zonder bijkomende uitweg, terwijl er nu nog eens 26 zouden bijkomen. Dat geeft flink extra drukte”

Protesterende buren

De buurt verzet zich ook tegen het verlies van groen en de schending van de privacy door de nabijheid van het project bij de bestaande bebouwing. Maar vooral de mobiliteitsproblematiek baart haar zorgen. “Al het verkeer moet via Zeelputten rijden. Meer dan twintig jaar geleden is de straat al uitgebreid met meer dan veertig kavels zonder bijkomende uitweg, terwijl er nu nog eens 26 zouden bijkomen. Dat geeft flink extra drukte. Omdat in het plan maar één ondergrondse parkeerplaats voor bewoners is opgenomen en in totaal zelfs maar twee plaatsen voor bezoekers, komen alle overtollige auto’s van bewoners en bezoekers ongetwijfeld in Zeelputten en Wochterberg terecht. Het infomoment van vorig jaar was geen inspraakmoment, we zijn hierin miskend.” Oppositiepartijen Vooruit en De Stadslijst delen hun bezorgdheden.

“Een kwart van het gebied willen we na de realisatie openstellen als openbaar domein, omdat er toch nogal wat waardevolle bomen zijn opgeschoten”

Tim Peeters

Projectmanager Matexi

Emotionele gevoeligheid

“We begrijpen de emotionele gevoeligheid wanneer je al vijftig jaar met groen naast je woont en er dan een project gepland wordt”, zegt projectmanager Tim Peeters van Matexi. “Maar het is natuurlijk wel altijd woongebied geweest. Deze grond maakte geen deel uit van de oorspronkelijke verkaveling Wochterberg. Maar er werd toen wel duidelijk gemaakt dat er ooit een uitbreiding zou komen, al heeft de kerkfabriek (als eigenaar, red.) daar nooit de stappen toe gezet, tot in 2022. Tijdens het infomoment hebben de buren vooral bezorgdheden geuit over de privacy, het parkeren en de ontsluiting. Die elementen hebben we verder onderzocht, onder meer met een mobiliteitsstudie met tellingen, en daarmee onze plannen voor dit inbreidingsgebied bijgesteld waar dat mogelijk was. Een kwart van het gebied willen we na de realisatie openstellen als openbaar domein, omdat er toch nogal wat waardevolle bomen zijn opgeschoten.”

Het projectgebied van het nieuwe wooncomplex van Matexi ligt aan het einde van het doodlopende straatje Zeelputten, in het binnengebied achter de appartementsgebouwen in de Augustijnenlaan.© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals