Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De Boeck gelooft in Operatie Redding

Glen De Boeck staat de pers te woord in het Guldensporenstadion. "We moeten de West-Vlaamse mentaliteit weer in de groep brengen."Beeld BELGA

Yannis Anastasiou is weg na een povere 11 op 42. Glen De Boeck moet KV Kortrijk, net als Waasland-Beveren en Moeskroen, behoeden voor de degradatie. Hij krijgt zijn partner in crime, Lorenzo Staelens, mee als assistent.

Ze houden van een tandem: Glenn De Boeck (46) aan het stuur, Lorenzo Staelens (53) als ruggensteun. De twee ex-Anderlecht-coryfeeën, samen goed voor 118 wedstrijden bij de Rode Duivels, rijden straks samen naar het Guldensporenstadion in Kortrijk. Voor de vierde keer werken ze samen, na hun verleden bij Anderlecht, Cercle Brugge en Moeskroen.

"Kortrijk belde me zondagavond. Anders was ik maandagmiddag vertrokken naar het Midden-Oosten om er trainer te worden", zegt De Boeck. Dinsdagavond laat kwamen beide partijen tot een akkoord, in de wetenschap dat De Boeck bij lange niet de eerste keuze van KV Kortrijk was.

"Geen simpele uitdaging"

"Dat is niet relevant", zegt voorzitter Joseph Allijns. "De meesten van ons zijn ook niet bij hun eerste lief gebleven. Waar het om gaat, is dat we van Glen De Boeck weten dat hij al twee clubs heeft gered toen die in degradatiegevaar verkeerden. Wij hebben het gevoel dat we voldoende kwaliteit in huis hebben om uit de gevarenzone te komen. Glen heeft ervaring met dat voetbal."

En of. "Toen ik naar Waasland-Beveren en Moeskroen trok, stonden die teams laatste", weet De Boeck. "We hebben ons beide keren gered. Kortrijk staat voorlaatste, maar deze groep heeft meer kwaliteiten dan de ploegen die ik eerder uit de zorgen haalde."

De Boeck weet waar hij voor staat. "Het is een geweldige sportieve uitdaging, maar geen simpele", zegt hij. "Ik ken de spelersgroep en ik heb gigantisch veel vertrouwen. Ik heb gewerkt met jongens als De Smet, Van Eenoo, Kagelmacher, Lepoint, Kaminski, Kage. Ik weet waaraan we moeten werken: we scoorden amper dertien keer, dat is te weinig. We moeten de West-Vlaamse mentaliteit weer in de groep brengen. Keihard werken voor elkaar is het motto."

'Kortrijk staat voorlaatste, maar deze groep heeft meer kwaliteiten dan de ploegen die ik eerder redde'
Glen De Boeck, hoofdcoach KV Kortrijk

Staelens is overigens al aan zijn derde passage bij KV Kortrijk toe. Van 1987 tot 1989 speelde hij voor de club die hem had aangetrokken van de derdeklasser White Star Lauwe. Na een succesvol seizoen onder Georges Leekens nam die hem mee naar Club Brugge. In 2006 kwam de Menenaar terug op KVK, nu als technisch directeur. Hij was het die bij de tweedeklasser Manu Ferrera ontsloeg en verving door Hein Vanhaezebrouck.

Het contract van De Boeck en Staelens bij KV Kortrijk loopt slechts tot het einde van het jaar. En als ze de club redden, mogen ze dan doorgaan? "We hebben erover gepraat, maar we hebben er geen afspraak over", zegt de nieuwe coach. "Nu is de korte termijn belangrijk."

Vanmorgen eerste training

Yannis Anastasiou, geteisterd door een ongewoon hoog aantal spelers met blessurelast, maar ook koppig in zijn spelerskeuze, werd gisterochtend dus samen met zijn assistenten Steve Rutter en Youssef Vos bedankt voor bewezen diensten. Dat was vooral sneu voor de Brit Rutter, die dinsdag in Kortrijk aan een been werd geopereerd en in de krant las dat hij werd ontslagen.

Vanmorgen leidt het onafscheidelijke duo De Boeck-Staelens meteen de training. Samen met de clubleiding zoeken zij naar nog een extra kracht om de technische staf te vervolledigen.