© Sven Dillen

Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye stapt uit de politiek en wordt algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg

Nadja Vananroye wordt algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Limburg. Dat heeft de raad van bestuur van de thuiszorgorganisatie vanmiddag beslist. De Hasseltse burgemeester stapt uit de politiek. “Het is een terugkeer naar mijn roots, naar mijn eerste liefde.”

Guy Thuwis

Nadja Vananroye (CD&V) blijft nog tot 1 januari burgemeester van Hasselt. Daarna neemt Steven Vandeput (N-VA) de fakkel over. Zoals bekend is Vananroyes partij in Hasselt naar de oppositiebanken verwezen. Zijzelf werd bij de komende parlementsverkiezingen wel nog getipt voor de tweede plaats op de Kamerlijst van CD&V, na kopman Wouter Beke. “Neen, ik ga niet meer opkomen bij de parlementsverkiezingen. Ik stap uit de politiek want dit is een heel belangrijke job die mij op het lijf geschreven is. Ik heb er met hart en ziel voor gekozen”, aldus Nadja Vananroye in een eerste reactie.

De nieuwe werkplek van Nadja Vananroye (45) wordt vanaf volgend jaar de welzijnscampus in Genk waar de hoofdzetel van het Wit-Gele Kruis Limburg is gevestigd. Met deze stap naar de thuiszorg komt zij weer in de zorgsector terecht die ze door en door kent. Vananroye was 18 jaar algemeen directeur van sociaal economiebedrijf IN-Z en was tevens OCMW-voorzitter en voorzitter van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Het is voor mij absoluut een positieve keuze geweest”, aldus Vananroye nog. “Deze kans kon ik echt niet laten liggen. Ik weet dat ik hier sterk in ben.”

Lees ook. Nadja Vananroye (CD&V) over het verlies van Hasseltse sjerp: “Dit is puur verraad”

Vananroye volgt bij het Wit-Gele Kruis Swa Bettens op die een half jaar geleden als interim-manager was aangesteld. “Wij hebben de tijd genomen om een profiel uit te schrijven en Nadja beantwoordt daar 200 procent aan”, zegt dokter Neree Claes, voorzitter van Wit-Gele Kruis Limburg. “We hebben het hele proces bewandeld van profielbeschrijving tot assessment en de nodige gesprekken gehad. Als voorzitter kan ik alleen maar toejuichen dat Nadja onze algemeen directeur wordt. Zij wordt het gezicht van onze organisatie en heeft de competenties van een bruggenbouwer en een coachende manager die in dialoog gaat om haar doel te bereiken. Bij IN-Z heeft zij bewezen dat ze een organisatie van 1.200 medewerkers in de sociale dienstverlening kan leiden.”

Heel lang heeft Vananroye niet moeten nadenken over haar carrièreswitch. “Als ik een andere job zou kiezen, wist ik dat het deze was. Zo zijn er geen vijf en dan nog in Limburg. Het was ook nog allemaal heel vers na de verkiezingen. Ik heb onmiddellijk de knop moeten omdraaien. Men heeft me twaalf jaar geleden gevraagd in de politiek en ik heb dat altijd graag gedaan. Ook in de politiek stond voor mij het sociaal engagement op de eerste plaats. Zelfs als burgemeester was het een eer voor mij om voor de Hasselaar te kunnen zorgen. Dat klinkt flauw, maar het is voor mij eenmaal zo. Nu ga ik naar de privésector, maar het gaat weer om het sociaal engagement.”

Bio Nadja Vananroye

Geboren 15 augustus 1973, gehuwd en moeder van een zoon

Opleiding: maatschappelijk assistent

1996 - 1998 Vrijwilliger en stafmedewerker IN-Z

1998 - 2016 Algemeen directeur IN-Z

2010 - 2012 Voorzitter ACW Limburg

2013 - 2016 Schepen van Welzijn, OCMW-voorzitter Stad Hasselt

2013 - 2016 Voorzitter Jessa Ziekenhuis

2013 - 2016 Voorzitter Limburgs Steunpunt voor OCMW’s

2016 - 2018 Burgemeester Stad Hasselt

2019 - Algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg