Direct naar artikelinhoud
InterviewPaul Van Den Bosch

‘Nooit gedacht dat ik zou zeggen dat hij beter is dan zijn vader’: trainer Paul Van Den Bosch over Thibau Nys

Thibau Nys draagt de gele leiderstrui in de Ronde van Hongarije.Beeld Photo News

Twaalf dagen gekoerst en al vier keer gewonnen. Thibau Nys was ritwinnaar in de Ronde van Romandië en werd vorige week rit- en eindwinnaar in de Ronde van Hongarije. Zelfs zijn trainer Paul Van Den Bosch staat er met verbazing naar te kijken. ‘Hij verpulvert al zijn cijfers.’

Hoe beoordeelt u de overwinning van Thibau Nys in de Ronde van Hongarije?

“Ik zou kunnen zeggen dat hij een goede voorbereiding heeft gehad. Dat hij op hoogtestage is geweest en dat hij voor zijn vak leeft. Maar dat hij op die manier zou uitpakken tegen Buchmann, Hirschi en Poels had ik niet verwacht.

“Nys verpulvert al zijn waarden. Zondag, in de laatste vijf minuten van een zware rit, duwde hij 7,5 watt per kilo. Vrijdag duwde hij in de laatste tien minuten net onder 7 watt per kilo. Daarmee scoorde hij niet alleen beter dan ooit tevoren, met die waarden zit hij ook bij de grote jongens.

“Daarnaast is hij mentaal erg gegroeid. Zoals hij in de ronde van Romandië en in de Ronde van Hongarije won, dat was bijna zoals hij wilde. Hij keek rond zich, wachtte en vertrok op het juiste moment. Hij was lucide en dat kun je alleen wanneer je er de benen voor hebt.”

Hoe is Nys aan het wegseizoen begonnen? Hij reed een veldritwinter waarin hij hoogtes met laagtes heeft afgewisseld.

“Hij won in november de Koppenbergcross, toen was hij nog maar twintig. Niemand kon verwachten dat hij die prestatie een hele winter zou doortrekken. Er is een terugval geweest, met een paar slechte wedstrijden. Maar in januari stond hij er opnieuw twee keer in de wereldbeker.

“Na drie weken rust is hij aan de voorbereiding van het wegseizoen begonnen. Hij rijdt goed nu, maar we moeten niet verwachten dat hij volgende week de Ronde van Noorwegen wint of in juni vijf ritten in de Ronde van Zwitserland.”

Team Lidl - Trek rijdt op kop in dienst van Nys.Beeld Photo News

Wat is dan wel de verwachting?

“Ik hoop dat hij bevestigt wat hij in Romandië en in Hongarije heeft laten zien. Hij is 21 jaar, hij is nog frêle. Je ziet geen volwassen, uitgebouwde topatleet wanneer je naar Nys kijkt. Op zijn 24ste zal hij sterker zijn dan vandaag. Hij zal dus nog progressie maken.

“Ik heb altijd gepredikt om het stap per stap te doen. Ik heb altijd de rem gezet op de trainingen. Hij heeft nu een reuzenstap gezet, over twee maanden moet hij niet eenzelfde reuzenstap zetten. We moeten geen druk op hem leggen alsof hij een nieuwe Mathieu van der Poel moet worden. Een renner is maar zo goed als zijn laatste wedstrijd. We staan verder dan we dachten. Nu is hij de king. Ik lees dat hij de wielerhemel bestormt. Dat zijn grote woorden. Er is nog heel veel te bewijzen.”

Verwacht hij van zichzelf dat hij de nieuwe Van der Poel wordt?

“Nys is heel ambitieus. Hij zal zich nu niet in de handen wrijven en denken: het is wel al goed voor dit seizoen. In zijn hoofd zit dat hij in de komende wedstrijden hetzelfde wil doen. Dan zijn vader Sven en ikzelf daar om de druk weg te nemen.”

Wat zijn de wildste dromen van Nys?

“Dat hij zowel op de weg als in het veld een topper is en blijft. Hij zal niet zeggen dat hij Luik-Bastenaken-Luik wil winnen. Wat hij wel heeft gezegd, is dat kleinere rittenwedstrijden hem beter liggen dan grote rondes. Kan hij daar de belasting van drie weken aan? Kan hij voldoende klimmen? Dat moeten we zien.

“Hij heeft me in Romandië en in Hongarije al verbaasd met hoe hij klimt. Tegelijk heeft hij de benen van een sprinter. Op vijf seconden duwt hij meer dan 22 watt per kilo. Maar hij heeft niet het hoofd van een sprinter, die positioneert, duwt, trekt, zich in een gaatje wringt en zich met ware doodsverachting handhaaft. In een finale met vijf à tien man bergop positioneert hij zich makkelijker en komen zijn explosieve kwaliteiten even goed tot hun recht. Dat is een dodelijk wapen.”

Waar ziet u hem staan over vijf jaar?

“Ik zie hem goed presteren in Luik-Bastenaken-Luik. Hij kan een langere helling naar boven rijden en hij is stuurvaardig. Kasseien moet hij ook kunnen. Dat hij ooit een goede Ronde van Vlaanderen rijdt, sluit ik niet uit.

“Ik heb dertien jaar met vader Sven gewerkt. Ik werk met Thibau sinds zijn eerste meter in competitie. Ik had nooit gedacht dat ik zou zeggen dat Thibau beter is dan zijn vader. Ik zeg niet dat hij een betere veldrijder wordt dan Sven. Waarschijnlijk niet. Maar hij heeft zeker kwaliteiten die Sven niet had.”

Het is wel een goed teken dat hij zijn trainer blijft verbazen.

“Ik heb veel gezien in het wielrennen, ik heb goede renners begeleid, maar wat Nys laat zien is bij het allerbeste wat ik onder handen heb gehad.”

Emanuel Buchmann (links) en Wout Poels (rechts) flankeren de jonge Belg.Beeld ANP / EPA