“Ik wilde een beeld maken dat vrede en vrijheid verenigt”, vertelt beeld­houwer Staf Timmers. “Dus werd het een soort van Vrijheidsbeeld.”© Jef Lingier

Kunstenaar Staf Timmers (84) plaatst eigen ‘Vrijheidsbeeld’ op rotonde: “Een chauffeur reed drie rondjes om het te bekijken”

Houthalen-Helchteren -

Een soort eigen versie van het Vrijheidsbeeld, maar dan op een rotonde in Houthalen. Dat beeld ontwierp kunstenaar Staf Timmers (84) en werd geplaatst op amper 300 meter van zijn eigen woning. “Iemand vertelde mij dat hij drie keer rond de rotonde reed om het beeld te bekijken.”

Jef Lingier

Voor de nieuwe rotonde op de Herebaan-Oost, tegenover het kerkhof in Houthalen, vroeg het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren aan kunstenaar Staf Timmers (84) om een beeld te ontwerpen. “In coronatijd ondervonden we aan den lijve wat vrijheid betekende”, vertelt Staf met het eeuwig sigaartje tussen de lippen. “Daarna kwam de oorlog in Oekraïne die ons confronteerde met wat vrede betekent. Daarom wilde ik een beeld maken dat vrede en vrijheid verenigt. Want vrede zonder vrijheid is niks.”

“Ik maakte eerst een ontwerp, dat moest dan nog goedgekeurd worden door het schepencollege”, gaat Staf verder. “Brons is duur, dus ik begin niet aan een beeld zonder duidelijke opdracht. Ik werk trouwens niet met een mal in klei zoals beeldhouwers meestal doen. Ik boetseer het beeld met was, een tamelijk uniek procedé. Ik wist dat het een vrouw moest zijn. Ook het vrijheidsbeeld in New York is een vrouw. Het werd een dynamische vrouwenfiguur die in een gebaar van volledige vrijheid haar lichaam toont in al haar pracht. Ik werk eerlijk gezegd ook liever aan vrouwen dan aan mannen. (lacht)

Het beeld werd geplaatst op de nieuwe rotonde tegenover het kerkhof in Houthalen, op amper 300 meter van het huis van de kunstenaar.© jli

Rondje rotonde

Het beeld werd drie weken geleden geplaatst op zo’n 300 meter van Stafs woning in Houthalen. Binnenkort zal de gemeente nog verlichting voorzien op het beeld. “Een eigen beeld in je straat, dat doet wat”, zegt Staf. “Ook de chauffeurs die op de rotonde rijden, blijken aangezogen te worden door het kunstwerk. Iemand vertelde mij dat hij drie keer rond de rotonde reed om het beeld te bekijken. Dat er maar geen ongelukken van komen.”

Omdat Stafs manier van werken zo uniek is, heeft filmmaker Arne Donné het hele proces van het begin tot het gieten gefilmd. De film zal tijdens de open beeldentuindagen te zien zijn in het atelier van Staf (Herebaan-Oost 144) elke zondag van juni tot augustus, telkens van 13 tot 18 uur.

Kunstenaar Staf Timmers.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer