De Voetbalbond en Voetbal Vlaanderen willen met het project ‘Love Football’ bewijzen dat voetbal ook voor meisjes is.© Dirk Vertommen

Basisschool De Ham zet meisjes aan om te voetballen: “Het enthousiasme om mee te trainen was heel erg groot”

Mechelen -

De meisjes van het derde tot en met het zesde leerjaar van basisschool De Ham in Mechelen kregen donderdag een speciale voetbaltraining. Die maakt deel uit van ‘Love Football’, een project van de voetbalbond en Voetbal Vlaanderen om meer meisjes aan het voetballen te krijgen.

Stijn Van de Sande

Voetbal is ook een sport voor meisjes. Dat willen de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Voetbal Vlaanderen samen bewijzen met het project Love Football. In heel Vlaanderen kunnen scholen deelnemen aan het project. Die scholen krijgen een professionele voetbaltrainer over de vloer om de leerlingen te coachen en enkele scholen krijgen zelfs een echte Red Flame op bezoek. Ook basisschool O.L.V. van de Ham in Mechelen schreef zich in.

“Of je nu een jongen of een meisje bent, wij vinden dat iedereen moet kunnen voetballen”, zegt leraar en pedagogisch coördinator Sofie Steyvers van De Ham. “Daarom nemen we met veel plezier deel aan dit initiatief. Als school zetten we sowieso in op het doorbreken van stereotypen. Thema’s als gender en geaardheid komen aan bod in de lessen en zijn voor de meeste kinderen doodnormaal. Met dit project trekken we die lijn door.”

Inaya kijkt op naar de nationale vrouwenploeg van de Verenigde Staten en kan ook zelf een aardig potje voetballen.© Dirk Vertommen

In totaal kregen vijftig meisjes van het derde tot en met het zesde leerjaar de kans om een voetbaltraining te volgen. “In principe staat Love Football open voor iedereen en ook wij willen uiteraard niet discrimineren”, zegt Steyvers. “Maar om de drempel voor de meisjes te verlagen, kozen we ervoor om enkel hen de kans te geven om deel te nemen aan de training. De jongens voetballen meestal al tijdens de speeltijd.”

Interesse

“Maar geen enkel meisje werd verplicht om mee te spelen”, klinkt het. “Toch was het enthousiasme groot. Bijna alle meisjes schreven zich in. En van zodra ze bezig waren, sloten ook zij die niet aangemeld waren graag aan. Het is fijn om te zien dat er zo veel interesse is bij de meisjes zelf. Dat toont aan dat het project effectief werkt. Bovendien sluit het mooi aan bij onze ambitie om de kinderen meer aan het bewegen te krijgen.”

“Op iedere school zijn er getalenteerde meisjes”, zegt trainer Marc Lievens.© Dirk Vertommen

“Het project loopt nu enkele jaren en je merkt dat steeds meer meisjes kiezen voor voetbal”, zegt trainer Marc Lievens. “Mede door het succes van de Red Flames steeg het aantal voetballende meisjes van 35.000 naar 50.000 in vijf jaar tijd. Op iedere school zijn er getalenteerde meisjes, maar vaak zijn ze nog niet aangesloten bij een club. Bijvoorbeeld omdat de ouders het niet zien zitten. Dat is jammer, want zo gaat er heel wat talent verloren.”

Ronaldo

Tijdens de training op De Ham toonde onder meer de 10-jarige Inaya haar talent. “Ik voetbal niet bij een club, maar wel veel in mijn vrije tijd”, vertelt ze. “Later wil ik ook profvoetbalster worden. Het snel kunnen lopen en dribbelen vind ik het allerleukst. Cristiano Ronaldo is dan ook mijn favoriete speler, en Real Madrid mijn favoriete club. Bij de vrouwen kijk ik vooral op naar de nationale ploeg van de Verenigde Staten.”

Leerkracht Sofie Steyvers is blij dat zo veel meisjes zich inschreven voor de training.© Dirk Vertommen

Red Flames

“We merken dat verschillende meisjes wel wat met voetbal bezig zijn en bijvoorbeeld de Red Flames kennen”, zegt Sofie Steyvers. “We hopen dan ook heel erg dat we uiteindelijk uitgeloot worden voor een bezoek van één van onze nationale voetbalvrouwen. Het zou een mooie beloning zijn voor het enthousiasme waarmee onze meisjes zich aansloten bij de training.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners