Vijfdejaars leren wat te doen bij kernongeval: ‘‘Schrik heb ik er zeker niet van gekregen”

De vijfdejaars van vrije basisschool Millekemol in Mol hebben donderdag ‘Veilig in 1-2-3’ uitgetest, een lespakket waarbij je leert wat je moet doen bij een nucleair ongeval. De drie gouden regels zijn: binnen blijven, ramen en deuren sluiten en instructies overheid volgen op radio, tv en internet.

Tommy Maes

Met veel enthousiasme proberen de leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool Millekemol in Mol-Millegem het nieuwe lespakket ‘Veilig in 1-2-3’ uit in de klas. Aan de hand van filmpjes, raadsels en doe-opdrachten leren ze hoe ze zich het beschermen wanneer er een nucleair ongeval gebeurt.

Centraal staan drie eenvoudige maatregelen: ‘Ga naar binnen en blijf binnen’, ‘Sluit ramen en deuren en zet ook de ventilatie uit’ en ‘Volg de instructies van de overheid op radio, televisie en internet’. Zo moeten de leerlingen bijvoorbeeld uitzoeken waarom de ventilatie uit moet. Nadien krijgen ze het antwoord: omdat anders met straling besmette lucht toch in huis kan komen.

© Tommy Maes

“Het is zeker heel interessant”, zegt leerling Emma Cornelis (11). “Nu weten we de drie dingen die we zeker moeten doen als er een nucleair alarm is. Schrik heb ik er zeker niet van gekregen. De filmpjes zijn heel duidelijk en de boodschap blijft bij. Ik ga de drie tips straks zeker aan mijn ouders thuis vertellen.”

Test alarm

Ook Jamilia Kook (10), Laurens Hoeben (11) en Janne Lievens (11) zijn enthousiast over het lespakket. “Vooral de filmpjes zijn heel goed gemaakt”, vertellen ze. “De boodschap is kort en duidelijk. Op school heeft de juf ons al veel geleerd over de nucleaire bedrijven hier in de buurt. En elke maand wordt het nucleair alarm getest. Als we het alarmsignaal horen, gaan we allen naar binnen.”

“Het is heel belangrijk dat de kinderen weten wat ze moeten doen in zo’n situatie”, zegt Juf Leen Lenaerts. “Daarom besteed ik er zelf veel tijd aan in de klas. Op het einde van het schooljaar gaan we bijvoorbeeld met de klas naar Isotopolis, het infocentrum van Belgoprocess in Dessel. Daar wordt op maat van de kinderen alles over nucleair afval uitgelegd. En sommige leerlingen vinden dat zo interessant dat ze later een wetenschappelijke richting kiezen.”

Informatiecampagne

Het lespakket past in een informatiecampagne die werd uitgewerkt door de werkgroep noodplanning van NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval), de lokale partnerschappen STORA en MONA en de gemeentebesturen van Dessel en Mol.

“Bij een rondvraag bleek dat een derde van de bevraagde personen de drie gouden regels totaal niet kent”, zegt Mark Loos van de werkgroep. “Daarom zijn we in maart gestart met een informatief filmpje dat we via sociale media verspreiden. Met het lessenpakket willen we de kinderen informeren, want zij zijn de volwassenen van morgen. En ze kunnen de kennis ook thuis doorgeven aan hun ouders, broers of zussen. Natuurlijk is de kans op een nucleair ongeval heel klein, maar je moet wel weten wat je moet doen als het toch gebeurt.”

Later testen de zesdejaars van basisschool De Kangoeroe in Dessel het lespakket nog uit en op basis van de feedback wordt het verder verfijnd. Volgend schooljaar kunnen alle scholen in Mol en Dessel het pakket gebruiken.