© rr.

België grijpt naast WK vrouwenvoetbal 2027, Rusland stemde als enige in Europa voor Brazilië

Brazilië is tijdens een stemming op het FIFA-congres in de Thaise hoofdstad Bangkok verkozen als organisator van het WK vrouwenvoetbal in 2027. De gezamenlijke kandidatuur van België, Nederland en Duitsland kreeg 78 stemmen tegenover 119 voor Brazilië. Opmerkelijk: van de Europese stemmen ging er toch een naar Brazilië… die van Rusland.

Michael Van Damme, Bart Lagae
Bron: BELGA

Met Brazilië, en de gezamenlijke kandidatuur van België, Nederland en Duitsland (BNG), waren er nog slechts twee kandidaten in de running. Mexico en de Verenigde Staten waren ook lange tijd geïnteresseerd, maar besloten hun gezamenlijke kandidatuur eind april in te trekken om voluit voor de organisatie in 2031 te gaan. In 2026 wordt het WK bij de mannen al gespeeld in beide landen, in een gezamenlijke kandidatuur met Canada. Vorig jaar vond het WK voor vrouwen plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Spanje veroverde er voor het eerst de wereldtitel. De Red Flames konden zich nooit plaatsen voor een WK-eindronde. 

In de laatste rechte lijn richting de toewijzing bleek echter dat Brazilië in poleposition lag om het WK binnen te halen. Begin deze maand bleek immers dat de Zuid-Amerikanen in een evaluatierapport van de Wereldvoetbalbond FIFA een hogere score kregen dan hun Europese concurrenten: 3,7 op 5 voor BNG, terwijl Brazilië met 4 op 5 aan de haal ging. In het 182 pagina’s tellende rapport werden heel wat verschillende aspecten van de twee kandidaturen beoordeeld. Het ging onder meer om infrastructuur (stadions, accommodaties), marketing, duurzaamheid, mensenrechten en juridische thema’s. Vooral bij de Belgische gaststeden – waaronder ook Genk – en stadions werden er vraagtekens geplaatst.

Rusland stemt tégen, Noorwegen ongeldig

Brazilië haalde het in de stemming dan ook met 119-78. De Russische voetbalbond (RFS) stemde als enige Europese federatie voor Brazilië, een keuze die kan voortvloeien uit de sancties die de FIFA en UEFA Rusland oplegden voor de invasie in Oekraïne. Momenteel worden Russische teams uitgesloten van deelname aan FIFA- en UEFA-competities.

Van de 51 bij de UEFA aangesloten landen kregen België, Nederland en Duitsland 49 stemmen. Rusland stemde voor Brazilië en de stem van Noorwegen was ongeldig door een technisch probleem. Noorwegen gaf achteraf aan op het BNG-bid te hebben willen stemmen. België, Nederland en Duitsland haalden ook dertien stemmen uit het Caribisch gebied, en enkele individuele stemmen uit Afrika en Azië, waaronder China. Dat volstond echter niet voor de overwinning.

Nog geen beslissing over nieuwe poging

“Op dit moment overheerst de ontgoocheling dat we het niet hebben gehaald”, zegt Piet Vandendriessche, CEO van de Belgische Voetbalbond. “Ik moet er ook even van bekomen. Ik zal de komende dagen en weken met de collega’s overleggen over de vraag of we in de toekomst nog een poging gaan doen om een groot tornooi proberen binnen te halen. Nu overvalt die vraag me een beetje. We hebben in elk geval heel wat relaties opgebouwd met federaties van over de hele wereld en veel van hen geleerd, in de eerste plaats met de Duitse en Nederlandse federatie, waarmee we ongelooflijk goed mee hebben samengewerkt”, aldus Vandendriessche. “We blijven volop inzetten op vrouwenvoetbal, waar enorm veel potentieel in zit. Ik wil ook iedereen bedanken die de kandidatuur heeft ondersteund.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer