Archiefbeeld© Shutterstock

Meer dan 500 aanhangers van Gülenbeweging opgepakt in Turkije

In Turkije zijn 544 mensen opgepakt die worden verdacht van banden met prediker Fethullah Gülen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya dinsdag laten weten op X. Gülen wordt door president Recep Tayyip Erdogan beschouwd als de aanstichter van de couppoging van juli 2016.

jvh
Bron: BELGA

De operatie vond plaats in 62 van de 81 Turkse provincies. De arrestanten worden ervan verdacht zich te hebben ingeschreven voor examens voor functies in de openbare sector op bevel van de Gülenistische religieuze beweging, en de berichtenapp Bylock gebruikt te hebben om te communiceren. Volgens Ankara is die app in handen van aanhangers van Gülen.

Gülen leeft sinds 1999 in vrijwillige ballingschap in de Verenigde Staten. Hij was ooit een bondgenoot van president Erdogan. Eind 2013 werd hij, toen Erdogan nog premier was, echter beschuldigd van het verspreiden van corruptiebeschuldigingen aan het adres van de regering.

Sinds de mislukte staatsgreep van 2016 beschuldigt Erdogan de 83-jarige prediker, die aan het hoofd staat van een beweging die op alle continenten aanwezig is via onder meer een uitgebreid netwerk van privéscholen, ervan een parallelle staat te hebben opgericht die de Turkse president wil omverwerpen.

Sinds de mislukte coup hebben de Turkse autoriteiten meer dan 300.000 arrestaties verricht, onder meer bij de politie, justitie en het leger. Bijna 700.000 mensen zijn vervolgd, en 3.000, die een rol zouden hebben gespeeld in de couppoging, zijn veroordeeld tot levenslang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer