Direct naar artikelinhoud
Wimbledon

Federer ligt verrassend uit Wimbledon: "Ik zag dit niet aankomen"

Roger Federer zal nog een jaar langer moeten wachten op zijn 21ste grandslamtitel.Beeld EPA

Opschudding op Wimbledon. Roger Federer verloor zijn marathon-kwartfinale tegen de verrassend sterke Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. Geen negende titel dus voor de Zwitser. "Ik zag dit niet aankomen."

Bij 5-4 in de derde set en na ruim twee uur routineus grastennis kreeg Roger Federer (ATP 2) een matchpunt. Hij leek op weg naar zijn 44ste halve finale op een grandslamtoernooi. Kevin Anderson (ATP 8) gooide er evenwel nog één keer de beuk in, serveerde de matchbal weg en draaide de rollen compleet om.

Weer twee uur later – de match zou 4u14 duren – sloeg Federer bij 11-11 in de vijfde set zijn allereerste dubbele fout, om zo Anderson een breakpunt te offreren. De in Florida levende reus (2,03 meter) bedankte door het even later uiterst koelbloedig af te maken.

"Ik weet niet waar de match uit mijn handen geglipt is", zuchtte de 36-jarige Federer. "Er waren overal wel puntjes die een verschil hadden kunnen maken in deze wedstrijd. Maar buiten die matchbal kan ik niets pertinents aanwijzen."

Anderson stelt zich meestal niet te veel vragen: hij serveert hard (28 aces), hij slaat hard en hij vecht hard. "Er was niets in zijn spel dat me verraste", zei Federer. "Hij heeft een mooie, sterke eerste opslag, waar zijn spel op steunt. Maar ik kon de rally's om een of andere manier niet helemaal sturen, mijn punch was er niet. Ik voelde me nooit echt 100 procent. Ik had mijn kansen, maar ik pakte ze niet en dat is ontgoochelend."

'Ik had mijn kansen, maar ik pakte ze niet en dat is ontgoochelend'
Roger Federer

Anderson vol zelfvertrouwen

Niet iets dat de twintigvoudige grandslamkampioen, die zijn reeks van opeenvolgende gewonnen sets op Wimbledon bij 34 zag gestopt worden, had zien aankomen. "Nee, ik voelde me geweldig op training en tijdens de opwarming. Mijn balgevoel zat ook snor. Maar ik kon mijn niveau niet opschroeven, waardoor ik een middelmatige match speelde. Ach, het was gewoon mijn dag niet."

Dat was het wel voor Anderson, die voor het eerst in vijf ontmoetingen van Federer kon winnen. "Tegen Federer moet je jezelf een kans geven", wist hij. "Dat heb ik in het verleden nooit kunnen doen (Anderson won tot voor gisteren geen enkele set tegen Federer, FDW) en dus kan ik alleen maar blij zijn met de progressie die ik op dat vlak gemaakt heb."

Hij bleek zichzelf niet eens verrast te hebben. "Ik heb altijd geloofd dat ik dit in me had", zei Anderson, die in 2016 een knieblessure opliep die hem deed terugvallen naar een plek net binnen de top 80. "Ik ben erg gemotiveerd om te blijven verbeteren. Gezond blijven is daarbij een belangrijke factor. Mijn team en mijn familie geloven hard in mij en daardoor ben ik ook meer in mezelf gaan geloven. Een match als deze helpt wel in dat proces."

'Mijn team en mijn familie geloven hard in mij en daardoor ben ik ook meer in mezelf gaan geloven'
Kevin Anderson

Anderson stond in 2017 al in de finale van de US Open, maar dit was misschien nog straffer. "Ik heb al tonnen felicitaties gekregen", glimlachte hij. "Dat is normaal, want op zo'n toernooi tegen Federer spelen wekt heel veel aandacht. Ik hoop dat het een voorbeeld is dat je je dromen moet najagen. Het is niet gemakkelijk om uit Zuid-Afrika te komen, het is ver verwijderd van de tennisscene. Dit is dan ook een zege die veel voor me betekent. En dat maakt het ook moeilijk om te focussen op mijn volgende partij."

Federer hoeft dat niet te doen. Hij kan nog even nadenken over hoe hij zichzelf een kans op een negende Wimbledon-titel liet ontnemen. "Ik weet niet hoelang dit verlies zal blijven hangen", zei de titelverdediger. "Misschien een halfuur, misschien een hele tijd. Maar hier doet het altijd wat meer pijn. Ik heb hier geweldige herinneringen. Het blijft mijn doel om hier ook volgend jaar naartoe te komen."

Even leek ook die andere tennisgrootheid, Rafael Nadal (ATP 1), te zullen sneuvelen in de kwartfinale. In de vijfde set nam hij echter de maat van de Argentijnse hardhitter Juan Martin del Potro (ATP 4). Voor een plaats in de finale neemt de 32-jarige Nadal het op tegen Novak Djokovic (ATP 21), die zijn blessureleed stilaan achter zich laat.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie