© rr

Lierse politie rolde in 2023 recordaantal drugslabo’s op: “Indrukwekkende resultaten”

Lier -

De politie van Lier blikt terug op het jaar 2023, waarin er opnieuw flink werd geïnvesteerd in middelen en personeel. Een nieuw ‘intelligence led responseteam’ en een focus op veiligheid van burgers zijn het resultaat. Hoewel er een lichte stijging is in criminaliteitscijfers, blijft de algemene trend dalend.

Hélène Baccaert

“We zien een lichte stijging van de criminaliteitscijfers, maar de algemene trend blijft dalend”, zegt Stijn Van den Bulck, korpschef van lokale politie Lier. “Dit komt door de toename van het aantal fietsdiefstallen en een stijging van de geregistreerde winkeldiefstallen. De meeste fietsdiefstallen vinden plaats binnen de Ring met als hotspot de omgeving van het station”, legt Van den Bulck uit. “Winkelketens zetten meer in op beveiliging en uitbaters vatten zelf meer winkeldieven. Hierdoor wordt deze vorm van criminaliteit zichtbaarder.”

“Winkelketens zetten meer in op beveiliging en uitbaters vatten zelf meer winkeldieven. Hierdoor wordt deze vorm van criminaliteit zichtbaarder”

Stijn Van den Bulck

Korpschef

Verder merkt de lokale politie een toename van intrafamiliaal geweld. “We zien, net zoals in andere politiezones, een toename van het aantal feiten. Samen met partner Veilig Huis pakken we deze problematiek gericht aan. Door deze verhoogde aandacht voor het fenomeen, kan het zijn dat de aangiftebereidheid van slachtoffers verhoogd werd, wat we terug kunnen zien in de statistieken.”

LEES OOK. Vrouw en dochter slachtoffer van herhaaldelijk familiaal geweld: “Bij de keel gegrepen, tegen de grond gegooid en geslagen”

Drugsproblematiek

In 2023 werd het grootste aantal plantages en drugslabo’s opgerold in vijf jaar tijd. Het ‘intelligence led responseteam’, dat in november 2023 werd opgericht, speelt snel in op veiligheid- en leefbaarheidsproblemen, zoals drugs, inbraken en fietsdiefstallen.

Archiefbeeld. De civiele bescherming komt een drugslabo ontmantelen in Lier.© Joren De Weerdt

“Na enkele maanden kon het team al indrukwekkende resultaten voorleggen. Er werden heel wat geseinde personen gevat en drugs en drugsgelden werden in beslag genomen. Het team werkt actief op de drugsproblematiek en zorgt mee voor de stijging van deze cijfers”, zegt Van den Bulck.

LEES OOK. Een maand na oprichting boekt het ILR-team van politiezone Lier knappe resultaten: “62 processen-verbaal, 3 geseinde personen gevat, 5 personen gearresteerd”

“Ook onze recherche, de interventieploegen en het fietsteam werken extra op deze problematiek. In november en december 2023 werden 134 processen-verbaal opgesteld en negentien huiszoekingen uitgevoerd waarbij heel wat crimineel geld en verdovende middelen in beslag werden genomen.” Bovendien waren er in 2023 opvallend meer vaststellingen van drugs in het verkeer.

“Onder criminelen begint het volop rond te gaan: blijf weg uit Lier. Een boodschap die we alleen maar kunnen steunen”

Rik Verwaest

Burgemeester (N-VA)

“De Lierse resultaten zijn zo spectaculair dat ze zelfs nationaal aandacht krijgen. Drugsbendes worden opgerold, veelplegers in het oog gehouden en voortvluchtige misdadigers opgepakt. Onder criminelen begint het volop rond te gaan: blijf weg uit Lier. Een boodschap die we alleen maar kunnen steunen”, zegt Liers burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

Korpschef Stijn Van den Bulck en burgemeester Rik Verwaest.© Luc Peeters

Cybercrime

“In de top vijf van meest voorkomende misdrijven in Lier staan cybermisdrijven op de vijfde plaats. Cybercriminelen blijven veel slachtoffers maken en zorgen voor heel wat financiële ellende bij de slachtoffers.”

In 2023 maakten de cybercriminelen bijna 650.000 euro buit. “Vermoedelijk is dit een onderschatting omdat er heel wat feiten niet aangegeven worden. Een nieuw fenomeen in 2023 was dat van valse bankmedewerkers die na een telefoontje thuis op bezoek komen. Alertheid blijft dus geboden.”

Daling inbraken

In 2023 werden er 119 inbraken vastgesteld, dat zijn er 19 procent minder dan in 2022. “Ook al blijft elke inbraak er één te veel, toch zien we een opvallende dalende lijn in het aantal inbraken de laatste tien jaar. Ten opzichte van 2013, toen we nog 274 inbraken telden, zijn de inbraken met 57 procent gedaald. “Een recordaantal verdachten, wel 23, werd bovendien in 2023 gevat.”

Toekomst

“In 2024 kopen de politiezones Lier, Heist, Berlaar-Nijlen en Bodukap, die samen de associatie tussen Nete en Dijle vormen, samen twee drones aan.” De drones zullen worden gebruikt ter ondersteuning van politie-opdrachten, bijvoorbeeld voor het vatten van een inbreker of het opsporen van vermiste personen. “Een aantal collega’s krijgt een opleiding tot dronepiloot.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners