Links: Annie De Poortere - rechts: de verdachte, haar toenmalige echtgenoot

Autopsie op lichaam Annie De Poortere brengt geen duidelijkheid over doodsoorzaak, volgens bronnen verklaart toenmalige man (78) dat hij haar thuis dood aantrof 

De autopsie op het lichaam van Annie De Poortere heeft geen duidelijkheid gebracht over de doodsoorzaak. Dat zegt het parket. 30 jaar na haar verdwijning valt dus niet meer te achterhalen hoe ze precies om het leven gekomen is. Haar toenmalige echtgenoot blijft intussen voorlopig aangehouden met een enkelband. Volgens bronnen verklaart hij dat hij haar thuis dood aangetroffen heeft en vervolgens begraven heeft. 

Wat is er dertig jaar geleden gebeurd met Annie De Poortere? Die vraag blijft voorlopig openstaan. De autopsie, die gisteren uitgevoerd werd, kan geen uitsluitsel meer geven. "De wetsarts heeft een grondige autopsie gedaan om de omstandigheden te achterhalen, maar een concrete doodsoorzaak valt niet meer af te leiden", klinkt het bij het parket. Hoe ze om het leven is gekomen, weten we dus niet. Op de vraag of er nog andere manieren zijn om de doodsoorzaak nog te weten te komen, wil het parket voorlopig niet ingaan.

Een concrete doodsoorzaak valt niet meer af te leiden 

Parket Oost-Vlaanderen

Annie De Poortere werd het laatst gezien op 12 november 1994. 30 jaar lang was er geen spoor van haar, tot afgelopen weekend lichaamsresten werden aangetroffen in een tuin in Sint-Martens-Latem. De tuin waarin haar lichaam (vermoedelijk) gevonden werd, grenst aan de tuin van de woning waar zij en haar echtgenoot toen woonden. Onder meer door die locatie keken de speurders al snel in de richting van haar toenmalige echtgenoot.

Die heeft intussen gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Bronnen zeggen tegen VRT NWS dat hij verklaart dat hij zijn vrouw thuis dood aangetroffen heeft en daarna begraven heeft. Het parket wil dat voorlopig niet officieel bevestigen. 

"Als die autopsie geen uitsluitsel geeft, als er geen sporen van geweld konden worden teruggevonden, is het onderzoek in deze fase wel heel erg moeilijk", legt onze justitiejournalist Caroline Van den Berghe uit. "De speurders kunnen de man nog verhoren, kijken of er nog details naar voren komen die zijn verklaringen tegenspreken, eventueel een test met de leugendetector, maar voorlopig is er dus alleen zijn verklaring die momenteel als bewijs geldt."

De vraag is of er nog bewijzen kunnen gevonden worden zoveel jaren na de feiten. En de vraag is ook of hij nu liegt of niet

Justitiejournalist Caroline Van den Berghe

En dan wordt het geen gemakkelijke zaak om mee naar de rechtbank te trekken - zeker met de huidige kwalificatie van "moord". "Je moet uiteindelijk een rechter of een volksjury kunnen overtuigen met bewijzen. De vraag is of er nog bewijzen kunnen gevonden worden zoveel jaren na de feiten. En de vraag is ook of hij nu liegt of niet."

"De onderzoekers zetten sowieso alles op alles om een snel verloop te garanderen en duidelijkheid te brengen in de zaak", zegt het parket nog. 

Raadkamer bevestigt aanhouding

Vanmorgen moest de man van 78 voor de raadkamer komen, nadat hij maandag door de onderzoeksrechter verhoord en aangehouden was voor moord. 

In het gerechtsgebouw was dan ook heel wat pers aanwezig. Verstopt onder een muts kwam de verdachte ook zelf naar de raadkamer. Zijn aanhouding onder elektronisch toezicht is nu bevestigd. Het parket kan wel nog in beroep gaan tegen die beslissing. 

Veel persaandacht in Gent vanmorgen

Na de zitting liet de advocaat, Ashley Bickx, weten dat de beslissing "te verwachten viel": "Er zijn geen wereldschokkende dingen gebeurd of gezegd, dus het elektronisch toezicht is bevestigd."

Mijn cliënt heeft een verklaring afgelegd en blijft bij die verklaring

Advocaat Ashley Bickx

Over de inhoud van het dossier wil Bickx verder weinig kwijt: "Mijn cliënt heeft een verklaring afgelegd en blijft bij die verklaring. Hij werkt mee met het onderzoek en dat onderzoek zal nu verder gevoerd worden. Het onderzoek is geheim, er moet nog veel nagekeken en onderzocht worden, dus ik ga daar geen verdere toelichting bij geven."

Bekijk: "Mijn cliënt werkt mee met het onderzoek"

Videospeler inladen...

Meest gelezen