Tine Hermans, voorzitter van de Boer Burger Belangen en Guido Dirix, de enige stedeling die opkomt voor de partij.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Guido Dirix (63) als enige stedeling op Antwerpse kieslijst Boer Burger Belangen: “Ook in de stad is er nood aan gezond boerenverstand”

Antwerpen -

Een stedeling die opkomt bij Boer Burger Belangen (BBB)? Volgens Antwerpenaar Guido Dirix (63) is het zo gek nog niet. “Integendeel”, zegt Dirix, die op de derde plaats staat voor de Vlaamse verkiezingen op 9 juni. “Ook in de stad is er nood aan gezond boerenverstand.”

Jan Stassijns

Boer Burger Belangen is één van de nieuwe partijen die op 9 juni meedingt voor een zitje in het Vlaams Parlement. De partij nam in maart 2023 een vliegende start, na de verkiezingsoverwinning van BBB in Nederland, al kende de partij niet snel daarna al enkele interne strubbelingen. Maar de boerenbeweging van Tine Hermans diende uiteindelijk wel drie lijsten in voor de Vlaamse verkiezingen op 9 juni in de provincies Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen.

Dat BBB er enkel voor de landbouwers zou zijn, dat beeld wil voorzitster Tine Hermans, ook lijsttrekker in de provincie Antwerpen, toch rechtzetten. “Er heerst een groot ongenoegen op het platteland over de toegenomen regelgeving en de harde controles. Het gebrek aan inspraak leeft heel erg onder de landbouwers, maar zeker ook in de steden. De BBB is net ontstaan als reactie tegen de overheden die de burgers niet betrekken. Of het nu het platteland of de stad is: het ongenoegen leeft overal.”

“De gewone man”

Het is dat wat Antwerpenaar Guido Dirix (63) aantrekt bij de BBB. De gewezen vakbondsman bij Interparking staat op de derde plaats en is een rasechte Antwerpenaar. Hij is intussen gepensioneerd en woont in de Londenstraat, met zicht op de Antwerpse Leien. “Maar ik ben te jong om stil te zitten”, zegt hij. “Ik heb me altijd geëngageerd, bij de vakbond, voor goede doelen en nu in de politiek. Dat engagement zie ik ook bij Tine.”

“Het woord ‘burger’ staat letterlijk centraal in de naam. De stad en het platteland hebben elkaar nodig. De gewone man wordt vergeten. Enkel de mensen met geld profiteren van dit beleid”

Guido Dirix

63 jaar

Of een stedeling een plek heeft bij BBB? “Uiteraard”, stelt Dirix. “Het woord ‘burger’ staat letterlijk centraal in de naam. De stad en het platteland hebben elkaar nodig. De gewone man wordt vergeten. Enkel de mensen met geld profiteren van dit beleid. Dat zie je op het platteland met het stikstofdecreet en in de stad aan de megalomane bouwprojecten die worden neergepoot. Alles wordt hier vol beton gegoten en dat stoot op protest bij de Antwerpenaar. Tegelijkertijd worden boeren geviseerd rond de uitstoot. Dat krijg je toch niet meer uitgelegd. De stad en het platteland hebben elkaar nodig. Ook in de stad is er nood aan gezond boerenverstand.”

Positief verhaal

Over hun kansen bij de Vlaamse verkiezingen op 9 juni zijn Hermans en Dirix best optimistisch. “Het is moeilijk in te schatten”, zegt Hermans. “Maar we mikken toch minstens op één verkozene per provincie. Dan kunnen we onze stem en die van de burger laten horen in het parlement en zo de politiek dichter bij de burger te brengen.”

“Het parlement heeft geen voeling meer met wat er zich afspeelt in de maatschappij. Alles wat deze regeringen doen is gebaseerd op een wantrouwen ten opzichte van de burgers”

Guido Dirix

BBB

“En daar draait het om, die stem laten weerklinken”, vult Dirix aan. “Het parlement heeft geen voeling meer met wat er zich afspeelt in de maatschappij. Alles wat deze regeringen doen is gebaseerd op een wantrouwen ten opzichte van de burgers. Er is nood aan een meer uitnodigend beleid dan een bestraffend. Wij zijn een centrumpartij, met een positief verhaal en daar willen we ook na 9 juni blijvend op inzetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Verkiezingen Vlaams Parlement 2024