Macron belooft verhoging minimumloon na protest gele hesjes

© REUTERS

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een televisietoespraak maatregelen beloofd na weken van gewelddadige protesten.

jvt, dgs

De Franse president noemde de woede van de demonstranten groot. ‘En vaak legitiem’, zei hij. Daarom komt Macron de gilets jaunes opnieuw tegemoet met enkele maatregelen.

Zo zal het minimumloon vanaf 2019 met 100 euro per maand verhoogd worden. Een geplande belastingverhoging voor gepensioneerden met een laag inkomen wordt afgevoerd, terwijl werkgevers gevraagd wordt hun werknemers een speciale eindejaarsbonus te geven die zal vrijgesteld worden van belastingen en sociale lasten.

Deze vier maatregelen kondigde Macron aan:

  1. Het minimumloon stijgt met 100 euro netto per maand - een maatregel waar minister van Arbeid Muriel Pénicaud zich nog tegen verzet had omdat dit jobs zou vernietigen.
  2. Vanaf januari moeten geen sociale bijdragen of belastingen meer betaald worden op de overuren - een maatregel die president Nicolas Sarkozy had ingevoerd maar François Hollande weer afvoerde en normaal in september 2019 van kracht zou worden.
  3. Alle bedrijven die de ruimte hebben, kunnen een eindejaarspremie uitbetalen aan hun werknemers, waarop ze geen sociale bijdragen of belastingen moeten betalen.
  4. Gepensioneerden die minder dan 2.000 euro ontvangen, moeten vanaf januari de verhoogde sociale bijdrage niet meer betalen.

‘We zullen sterke maatregelen nemen door de belastingen sneller te verlagen, onze uitgaven onder controle te houden, maar niet met U-bochten’, verklaarde Macron. Een rijkentaks herinvoeren is voor hem geen optie. Wel wil hij werk maken van de strijd tegen belastingfraude.

Macron erkent dat vele mensen ontevreden zijn over hun levensomstandigheden en het gevoel hebben dat niemand naar hen luistert. De voorbije achttien maanden heeft zijn regering de malaise van de voorbije veertig jaar niet kunnen rechttrekken, zegt hij.

De Franse president zoekt al een tijdje wanhopig een uitweg uit de politieke crisis die ontstond door de sociale onrust van de voorbije weken. Onder meer in Parijs mondde die uit in regelrechte straatgevechten en vandalisme.

Opnieuw veroordeelde Macron het geweld. Alle middelen zullen ingezet worden op de openbare orde te herstellen, zei hij. Woede is nooit een excuus om de politie aan te vallen en winkels te plunderen. Zo’n gedrag bedreigt de vrijheid in Frankrijk, aldus Macron.

'Niet de rest van ons leven ronde punten blijven blokkeren'

Bij de gilets jaunes wordt verdeeld gereageerd: sommigen vinden het een stap vooruit, terwijl anderen het onvoldoende vinden om hun protest stop te zetten.

Voor één van de figuren van de gele hesjes, de Bretoense Jacline Mouraud, volstaan deze maatregelen om alvast een wapenstilstand in te voeren. 'Er is een stap vooruit gezet, de deur staat open', klinkt het. 'Nu moeten we uit de crisis raken want we kunnen niet de rest van ons leven rotondes blijven blokkeren.'

Maar anderen van deze burgerbeweging zonder echte leiders, zoals Pierre-Gaël Laveder, vinden de beloftes te mager en willen wel voort actie blijven voeren. Het ziet er naar uit dat de gele hesjes zaterdag voor de vijfde keer zullen betogen in Frankrijk.

Maatregelen kosten 8 à 10 miljard

De maatregelen die president Macron maandagavond aankondigde, zouden tussen de 8 en 10 miljard euro kosten, kondigde staatssecretaris Olivier Dussopt aan bij BFMtv. Daardoor blijft het onduidelijk of Frankrijk zijn begrotingstekort in 2019 onder de 3 procent van het bbp kan houden. De Europese Commissie kondigde maandagavond aan 'de impact van de maatregelen aandachtig te zullen bestuderen', zei vice-voorzitter Valdis Dombrovskis.