© GEERT TRESIGNIE

Niet enkel Remco Evenepoel wordt prof: naar deze vijf topbeloften mag u de komende maanden ook uitkijken

Nog een dikke maand en het nieuwe seizoen wordt op gang geschoten. Uiteraard zal met veel belangstelling worden uitgekeken naar de prestaties van Remco Evenepoel. Maar het Belgische toptalent is niet de enige renner die met hoge verwachtingen overstapt naar het World Tourpeloton. Wij stellen u vijf toptalenten voor, waaronder een Limburger.

Guy Van Den Langenbergh

1. Tadej Pogacar

Leeftijd: 20 jaar

Specialiteit: ronderenner

Nationaliteit: Sloveen

Team: UAE

Wat u moet weten? Pogacar won dit jaar zowel de Ronde van de Toekomst als de Giro della Regione. Maar even indrukwekkend was zijn vierde plaats in de Ronde van Slovenië voor gerenommeerde profs als Rafal Majka. Reed op het WK in Innsbruck ook nog eens naar een zevende plek en spurtte evenzeer mee voor de zege in de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Kortom, een veelkunner die bij UAE rustig de tijd krijgt om te rijpen.

2. Jasper Philipsen

Leeftijd: 20 jaar

Specialiteit: sprint en kasseiwedstrijden

Nationaliteit: Belg

Team: UAE

© Raymond Lemmens

Wat u moet weten? Philipsen reed onder de vleugels van Axel Merckx al een eerste profjaar maar stapt nu over naar de echt ‘grote’ jongens. De Hammenaar manifesteerde zich al in meerdere massaspurts tussen diezelfde grote jongens en wordt nu al vergeleken met streekgenoot Tom Boonen. De spurt van een uitgedunde groep of zelfs een grote groep schrikt hem niet af en hij rijdt uitstekend over de kasseien. Deze jongen zou de komende jaren van zich moeten doen spreken in het Vlaamse voorjaar.

3. Ivan Ramiro Sosa

Leeftijd: 21 jaar

Specialiteit: ronderenner

Nationaliteit: Colombiaan

Team: Sky

© EPA-EFE

Wat u moet weten? Mocht bij Androni-Giocattoli ook al proeven van het grote werk en maakte hierbij indruk met ritwinst in de Ronde van Burgos en de Adriatica Ionica Race. Dit wekte de belangstelling van Trek-Segafredo met wie de Colombiaan dan ook een overeenkomst bereikte. Althans, daar ging iedereen van uit. Maar toen het grote Team Sky zich meldde, was de keuze voor de Colombiaanse klimmer snel gemaakt. Volgt hiermee hetzelfde traject als zijn illustere landgenoot Egan Bernal die twaalf maand eerder exact dezelfde stap zette.

4. Marc Hirschi

Leeftijd: 20 jaar

Specialiteit: allrounder

Nationaliteit: Zwitser

Team: Sunweb

© AFP

Wat u moet weten? Reed het perfecte wereldkampioenschap bij de beloften. Was bergop sterk genoeg om Bjorg Lambrecht te controleren en nam bergaf voldoende risico’s om solo naar de zege te fietsen. Is een man van de grote afspraken want kroonde zich eerder op het seizoen ook al tot Europees beloftenkampioen. Een vijfde plaats in Luik-Bastenaken-Luik en een zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen voor beloften bewijst zijn veelzijdigheid. Mag zich bij Sunweb rustig verder ontwikkelen.

5. Max Kanter

Leeftijd: 21 jaar

Specialiteit: sprint en tijdrijden

Nationaliteit: Duitser

Team: Sunweb

Wat u moet weten? Zou wel eens de Fabio Jakobsen van het nieuwe seizoen kunnen worden. Won twee etappes in Olympia’s Ronde, net als de openingsetappe in de Ronde van de Toekomst. Ook in de Ronde van Denemarken was hij sterk op dreef maar botste hij in de slotetappe wel op de snelle benen van… Tim Merlier. Vindt bij Sunweb de ideale omgeving om zich in alle rust te ontwikkelen en zal er, bij gebrek aan echte topspurter, af en toe al zijn eigen kans mogen gaan. Sunweb herkent in hem alvast de jonge Marcel Kittel die aanvankelijk eveneens als tijdrijder furore maakte maar bij Sunweb werd omgevormd tot spurter van wereldformaat.