Twintig teams brachten samen ruim 1.100 deelnemers op de been die 24 uur lang rondes op het parcours afstapten.© Hans Otten

Meer dan duizend sympathisanten trotseren regen in strijd tegen kanker

Geel -

Voor het eerst kwam het evenement Levensloop van de Stichting Tegen Kanker naar Geel. Op de sportsite De Leunen stapten of liepen ruim 1.100 deelnemers rondjes om hun steun voor kankerpatiënten te betuigen. Al vormde het weer af en toe een flinke spelbreker.

Hans Otten

Na eerdere edities elders in de Kempen zakte het loop- en wandelgebeuren Levensloop dit jaar voor het eerst naar de Barmhartige Stede af. Een etmaal lang waren twintig teams in beweging om zo de moed van mensen met kanker in de verf te zetten, de mensen die aan kanker overleden te herinneren en zij die de ziekte overwonnen te vieren.

Omdat het om de eerste editie in Geel ging, koesterde de organisatie de eerder bescheiden hoop van minstens 500 actieve sympathisanten te lokken. Maar de opkomst overtrof alle verwachtingen, met twintig teams die maar liefst dik 1.100 sportievelingen op de been brachten.

Dat onverhoopte succes beleefde zaterdagnamiddag wel een domper. Precies op het moment dat de openingsceremonie moest plaatsvinden, brak een stevig onweer boven sportsite De Leunen los. Door het gedonder en de stortbuien, die ook het grasveld met alle tenten van de deelnemende groepen al snel blank zetten, zagen de initiatiefnemers zich genoodzaakt om het openingsprogramma volledig om te gooien. Zo werd beslist de voorstelling van de verschillende teams te schrappen, maar ook de klassieke ereronde van de meer dan negentig ‘Vechters’ – mensen die nu tegen kanker vechten of de ziekte overwonnen hebben en als eersten het parcours mogen afleggen – werd gereduceerd tot een huldebetuiging in de knusse viptent.

Verscheiden deelnemersveld

Met 40 minuten vertraging konden de teams ten slotte aan hun 24 uur durende marathon beginnen. Onder hen bevonden zich heel wat sportverenigingen, zoals de lokale Dansclub, Atletiekclub, Geelse Kajakvaarders – die een recordaantal van 145 deelnemers in stelling brachten –, Judoclub of KFC Beekhoek Sport uit Ten Aard. Daarnaast waren er instellingen als de stad Geel, Ziekenhuis Geel, de GeelseHuisartsenKring en Thuisverpleging Geel.

Ten slotte maakten vrienden- en familieploegen als Familie Geyskens, De Snollkes of Zootje Ongeregeld het deelnemersveld compleet. Ze droegen bordjes mee om te tonen voor welk team ze op de piste aanwezig waren.

Precies op het moment dat de openingsceremonie moest plaatsvinden, barstte een zwaar onweer los.© Hans Otten

De brandweer van Johnson & Johnson stapte mee op in uniform.© Hans Otten

“Ik heb vorige maand zelf mijn vader aan kanker verloren, voor mij heeft deze Levensloop zo ook een persoonlijke betekenis”

Bart Julliams

Schepen

De meesten wandelden het parcours af, sommigen liepen de rondjes. Zo maalde schepen Bart Julliams in atletiekuitrusting zijn toeren, maar liet hij zich geregeld met een ander teambord opmerken. “Ik loop uiteraard voor team Stad Geel, maar ook voor team Geelse Hartjes. Vannacht ben ik op pad voor de Geelse Atletiekclub en zondag voor Ziekenhuis Geel. Ik hoop in totaal negen uur aan een stuk op de piste te zijn. Het is een sportieve uitdaging, maar ik doe het sowieso ook ten voordele van de strijd tegen kanker. Ik heb vorige maand zelf mijn vader aan kanker verloren, voor mij heeft deze Levensloop zo ook een persoonlijke betekenis.”

De teams sponsorden met hun inschrijvingsgeld van 10 euro per persoon de Stichting Tegen Kanker, maar konden zich ook door de eigen achterban laten sponsoren. Bij aanvang van Levensloop hadden ze zo al meer dan 30.000 euro ingezameld. Dat bedrag konden ze nog aanvullen met de verkoop van drank en etenswaren op het gezellige grasplein.

Bart Julliams met een van de vier bordjes die hij tijdens zijn deelname mee zou dragen.© Hans Otten

© Hans Otten

© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners