LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb

Hamas verheugd over VN-resolutie voor staakt-het-vuren in Gaza

Hamas verwelkomt de resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een plan voor een staakt-het-vuren in Gaza wordt gesteund en laat weten bereid te zijn samen te werken met bemiddelaars om het plan uit te voeren. De tekst roept Israël en Hamas op om het plan "onmiddellijk en zonder voorwaarden" uit te voeren.

VN-Veiligheidsraad keurt Amerikaans plan voor staakt-het-vuren in Gaza goed

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties steunt het door de Verenigde Staten gepresenteerde plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook. Veertien van de vijftien leden van de raad schaarden zich achter de Amerikaanse oproep aan Hamas en Israël. Rusland onthield zich van stemming.

De tekst "verwelkomt" het voorstel voor een wapenstilstand en de vrijlating van gijzelaars, dat op 31 mei werd aangekondigd door de Amerikaanse president Joe Biden, en al door Israël geaccepteerd zou zijn. Daarom wordt Hamas verzocht het ook te accepteren. Ook wordt er bij Hamas en Israël op aangedrongen het plan "onverwijld en zonder voorwaarden volledig uit te voeren".

De VS legden zondag de laatste hand aan de tekst na zes dagen onderhandelen. De resolutie had minstens negen stemmen nodig om aangenomen te worden. Biden legde eind mei een staakt-het-vurenplan in drie fasen voor dat hij beschreef als een Israëlisch initiatief. Sommige leden van de Veiligheidsraad vroegen zich af of Israël het voorstel wel heeft geaccepteerd. In maart riep de Veiligheidsraad nog op tot een onmiddellijke wapenstilstand en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars in handen van Hamas. 

Politie geeft beelden vrij van bevrijdingsactie Israëlische gijzelaars door speciale eenheden

De Israëlische politie heeft meer beelden vrijgegeven van de speciale eenheden die zaterdag in de Gazastrook een gewaagde operatie uitvoerden om vier gijzelaars te bevrijden. Een militair kwam daarbij om het leven, ook vele tientallen Palestijnen vonden de dood.

Palestijnse en Israëlische vlaggen verboden bij EK-fanzones in Berlijn

Volgens Duitse media zijn Palestijnse en Israëlische vlaggen niet toegestaan in de fanzones van het EK voetbal in Berlijn. Alleen vlaggen van de deelnemende landen mogen meegenomen worden in de fanzones, waar de voetbalwedstrijden op groot scherm vertoond worden.  

Hezbollah zegt Israëlische drone neergehaald te hebben

De Libanese islamistische beweging Hezbollah zegt dat ze boven het Libanees grondgebied een nieuwe Israëlische drone heeft neergehaald. Sinds februari werden vijf drones neergehaald. Het Israëlische leger bevestigt dat een van zijn drones werd vernield. 

Sinds begin oktober op de Gazastrook het conflict tussen het Israëlische leger en Hamas uitbrak, bestoken het Israëlische leger en de pro-Iraanse Hezbollah elkaar zo goed als dagelijks. In een persbericht kondigde Hezbollah aan dat hun luchtafweergeschut een Hermes 900-drone, met raketten aan boord, heeft neergehaald. De drone bereidde zich voor om aanvallen uit te voeren op Libanees grondgebied, klinkt het. Het Israëlische leger bevestigde dat een "grondluchtraket werd afgevuurd op een drone die opereerde in het Libanese luchtruim", en voegde toe dat de drone "beschadigd raakte en op Libanees grondgebied is "neergevallen". 

Hezbollah eiste maandag verschillende aanvallen op, waarvan een met een "drone-eskadron" tegen een Israëlische stelling op de door Israël bezette Golanhoogte. Dergelijke aanvallen leidden vorige week al tot zware branden in het noorden van Israël en in de Golan. In Libanon vielen bij het geweld van de voorbije maanden al zeker 459 doden, onder wie 90 burgers en bjina 300 Hezbollah-strijders. Aan Israëlische kant zijn zeker 15 soldaten en 11 burgers gedood.

Blinken: "Enkel Hamas stemt niet in met staakt-het-vuren"

Volgens Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft alleen de Palestijnse islamitische beweging Hamas niet ingestemd met het plan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "De enige partij die geen ja heeft gezegd, is Hamas", aldus Blinken. "Israël heeft het voorstel van Biden geaccepteerd en heeft een rol gespeeld bij het opstellen ervan." Zelf heeft Israël publiekelijk nog geen duidelijke goedkeuring gegeven van het plan dat uit drie fasen bestaat en het geweld in de Gazastrook moet stoppen.

Blinken reisde maandag met een delegatie van ongeveer veertig mensen naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar de onderhandelingen plaatsvinden. Hij ontmoette er de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Deze week staat er nog een bezoek aan Israël, Jordanië en Qatar op de planning van Blinken.

Antony Blinken geland in Egypte om staakt-het-vuren te onderhandelen in Gazastrook

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is maandag aangekomen in Caïro, de eerste halte op een nieuwe tournee door het Midden-Oosten om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te bewerkstelligen na iets meer dan acht maanden oorlog tussen de Palestijnse islamitische beweging Hamas en Israël.
Het achtste bezoek van het hoofd van de Amerikaanse diplomatie aan de regio is bedoeld om een voorstel voor een wapenstilstand te ondersteunen. Dat voorstel werd op 31 mei aangekondigd door de Amerikaanse president Joe Biden. 
Na zijn blitzbezoek aan Caïro, waar hij de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi zal ontmoeten, wordt Blinken later maandag in Israël verwacht voor een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu.

37.124 Palestijnen gedood in Gaza-offensief sinds 7 oktober, zegt ministerie van Volksgezondheid

Meer dan 37.124 Palestijnen zijn gedood en 84.712 gewond geraakt tijdens het militaire offensief van Israël op Gaza sinds 7 oktober, aldus het ministerie van Gezondheid van Gaza in een verklaring op maandag.
Ongeveer 40 Palestijnen werden gedood en 218 gewond in de afgelopen 24 uur, voegde het ministerie eraan toe.

Wereldvoedselprogramma schort levering hulpgoederen deels op door veiligheidsproblemen


Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft de verdeling van hulpgoederen via de door de Amerikanen aangelegde tijdelijke pier voor de Gazastrook voorlopig stopgezet. Dat heeft WFP-directeur Cindy McCain zondag meegedeeld op de Amerikaanse zender CBS. Twee opslagplaatsen zouden met raketten bestookt zijn. Daarbij raakte ook een medewerker gewond.

"We trekken ons voorlopig terug totdat het duidelijk is dat we ons opnieuw op veilig terrein bevinden", aldus McCain. Waar de opslagplaatsen zich bevinden, verduidelijkte de WFP-directeur niet.

De levering van hulpgoederen in de rest van de Gazastrook blijft wel gewoon plaatsvinden.

De tijdelijke aanlegsteiger die de Verenigde Staten hebben gebouwd aan de kust van de Gazastrook, werd afgelopen weekend opnieuw in dienst genomen, nadat de pier eind mei beschadigd was geraakt tijdens een storm.

VS wil voorstel wapenstilstand ter stemming voorleggen aan VN-Veiligheidsraad


De Verenigde Staten hebben zondag meegedeeld hun resolutie over een wapenstilstand in de Gazastrook ter stemming te zullen voorleggen. Volgens diplomatieke bronnen is de stemming voorzien voor maandag, al werd dat nog niet officieel bevestigd door het Zuid-Koreaanse voorzitterschap.

"De leden van de Veiligheidsraad mogen deze gelegenheid niet laten passeren en moeten met één stem hun steun voor deze resolutie uitspreken", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de VN.

De Amerikaanse president Joe Biden had eind mei een plan in drie fases uit de doeken gedaan. De bedoeling was om zo van een tijdelijk staakt-het-vuren te evolueren naar een duurzame vrede. In de resolutie die ter stemming zou worden voorgelegd, wordt Hamas opgeroepen om het voorstel te accepteren en wordt er ook vermeld dat Israël zijn zegen reeds heeft gegeven.

Uiterst rechtse minister eist plaats in Israëlische oorlogskabinet

De radicaal-rechtse minister van Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, heeft zondagavond een zitje in het Israëlische oorlogskabinet geëist. Eerder op de avond kondigde de eerder gematigde minister Benny Gantz zijn ontslag aan.
"Als minister, partijleider en vooraanstaande bondgenoot van de coalitie eis ik opgenomen te worden in het kabinet om betrokken te worden bij het veiligheidsbeleid van Israël", stelde Ben-Gvir op berichtendienst Telegram.
Met Gatz verliest de rechts-conservatieve Israëlische noodregering een gematigde stem. Hij benoemde het uitblijven van een plan voor de toekomst van de Gazastrook als reden voor zijn vertrek.

Hooggeplaatste Israëlische militair kondigt ontslag aan omdat hij "gefaald is" op 7 oktober

Een hooggeplaatste militair van het Israëlische leger heeft zondag laten weten dat hij zijn functie wil neerleggen. Dat blijkt uit een brief die het leger publiceerde. De militair zei dat hij had "gefaald" om de Israëliërs te beschermen op 7 oktober, de dag waarop de extremistische Palestijnse beweging Hamas een terreuraanval uitvoerde op Israëlisch grondgebied.

"De commandant van het 143e regiment, bridagegeneraal Avi Rosenfeld, heeft zijn oversten ingelicht dat hij zijn functie wil neerleggen", stelde het leger in een verklaring. Zijn missie zou in een "nabije toekomst" eindigen. 

"Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ik was de verantwoordelijke van regiment 143", schrijft de militair in zijn ontslagbrief. De man was verantwoordelijk voor de bescherming van gebieden in de buurt van de Gazastrook. 

In april stapte het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst op. Generaal Aharon Haliva, die een militaire carrière van 38 jaar op de teller had, deed dat omdat hij er naar eigen zeggen "niet in geslaagd is de Hamas-aanval op 7 oktober te voorkomen". Haliva was toen de eerste hooggeplaatste Israëlische figuur die opstapt na de ongekende Hamas-aanval, waarbij zowat 1.200 mensen omkwamen en die de Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas ontketende.

Israëlische minister Benny Gantz stapt uit oorlogskabinet van Netanyahu

De Israëlische minister Benny Gantz heeft zijn ontslag uit de noodregering van premier Benjamin Netanyahu aangekondigd. Gantz was de enige centristische kracht in de extreemrechtse coalitie van Netanyahu. Hij verlaat de regering uit onvrede over de mogelijke toekomst van de Gazastrook.

"We verlaten de eenheidsregering met een zwaar gemoed", verklaarde de rivaal van Netanyahu in een plechtige televisietoespraak. Gantz, de leider van de centrumrechtse Partij van Nationale Eenheid en is oud-minister van Defensie, wordt beschouwd als de belangrijkste politieke uitdager van Netanyahu en zijn beslissing komt er een nadat hij vorige maand een ultimatum stelde aan de premier en hem opriep om voor 8 juni een nieuw plan voor de oorlog tegen Hamas op te stellen.

De partij van Gantz wil dat er nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven worden. De Partij van Nationale Eenheid diende op 30 mei een wetsvoorstel in om de Knesset te ontbinden.

Er werd al verwacht dat Gantz zaterdag zou aftreden, maar hij stelde de aankondiging uit na het nieuws dat Israëlische troepen vier gijzelaars uit de handen van Hamas hadden gered bij een operatie die, volgens het gezondheidsministerie in Gaza, aan meer dan 270 Palestijnen het leven kostte.

Ondanks het vertrek van Gantz behoudt de coalitie van Netanyahu met 64 zetels op 120 een meerderheid in de Knesset, het Israëlische parlement. De breuk in zijn oorlogskabinet vergroot wel de druk op Netanyahu, die ook te maken krijgt met druk van andere landen om een staakt-het-vuren te onderhandelen en van de families van Israëlische gijzelaars die al acht maanden vastzitten in de Gazastrook.

Netanyahu vroeg zijn rivaal Benny Gantz zondag om de strijd niet "op te geven". "Israël is op verschillende fronten verwikkeld in een existentiële oorlog", klonk het bij de Israëlische premier op X. "Benny, dit is niet het moment om de strijd te staken. Dit is het moment om de krachten te bundelen." Netanyahu verzekerde daarnaast te zullen doorgaan tot "alle gijzelaars vrij zijn en Hamas vernietigd is". 

Houthi-rebellen bevestigen aanval op schepen voor kust van Jemen

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben zondag de aanval op schepen voor de kust van het land opgeëist. Een Brits maritiem beveiligingsbedrijf meldde eerder dat er op twee schepen brand was uitgebroken nadat ze beschoten werden.

Sinds november voeren de door Iran gesteunde rebellen uit Jemen aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die volgens hen banden hebben met Israël. Zo willen ze hun solidariteit betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

Een militaire woordvoerder van de Houthi's laat op X weten dat de rebellen twee schepen hadden aangevallen van bedrijven die hun richtlijnen om geen Israëlische havens aan te doen, hadden overtreden. 

Het zou gaan om de schepen MSC Tavvishi, onder Liberiaanse vlag, en Norderney, dat onder de vlag van Antigua en Barbuda vaart. De Houthi's zeiden ook een Brits oorlogsschip onder vuur te hebben genomen, maar die aanval werd niet bevestigd.

De Verenigde Staten, een nauwe bondgenoot van Israël, richtte in december een multinationale troepenmacht op om de scheepvaart in het strategische handelsgebied te beschermen. In januari lanceerden de VS aanvallen tegen rebellen in Jemen, met hulp van het Verenigd Koninkrijk. Maar deze aanvallen hebben de Houthi's niet afgeschrikt. Ze controleren intussen grote delen van het grondgebied en zeggen nu ook Amerikaanse en Britse schepen aan te vallen.

"Drie gijzelaars gedood bij Israëlische bevrijdingsoperatie in Gaza"

De al-Qassam-Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, beweert in een in een video op haar Telegram-kanaal dat er drie gijzelaars van Hamas zijn gedood tijdens de Israëlische militaire operatie waarbij zaterdag vier gijzelaars werden bevrijd. Het zou gaan om onder meer een Amerikaanse burger.

De Brigades gaven geen namen vrij van gijzelaars die zouden zijn gedood, maar in de video waren drie niet-identificeerbare lijken te zien met censuurbalken over hun gezicht. “Jullie gevangenen zullen niet worden vrijgelaten tenzij onze gevangenen worden vrijgelaten”, meldt de tak van Hamas.

Israël redde zaterdag vier gijzelaars (Noa Argamani, 25, Almog Meir Jan, 21, Andrey Kozlov, 27, en Shlomi Ziv, 40) die door Hamas werden vastgehouden tijdens een gijzelaarsvrijlatingsoperatie in al-Nuseirat in centraal Gaza, waarbij 274 Palestijnen omkwamen.  Een bewering van Hamas dat sommige gijzelaars waren omgekomen tijdens die operatie werd zaterdag al afgedaan als een “flagrante leugen” door een Israëlische militaire woordvoerder.

Opnieuw levering van hulpgoederen via tijdelijke aanlegsteiger

Het Amerikaanse leger meldt de levering van hulpgoederen te hebben hernomen via de tijdelijke aanlegsteiger voor de kust van de Gazastrook. Die steiger raakte eind mei beschadigd door een storm. Zaterdag zou er zo 492 ton aan humanitaire goederen geleverd zijn, aldus Centcom, het Amerikaanse militair commando in het Midden-Oosten. 

Schip beschoten voor kust van Jemen

Een vrachtschip is zaterdagavond voor de kust van Jemen met een raket onder vuur genomen. Dat meldt het Britse maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey. Er zou geen sprake zijn van gewonden. Er zou ook brand uitgebroken zijn op het schip dat onder de vlag van Antigua en Barbuda vaart, maar het vuur kon snel onder controle worden gebracht.
De aanval is vooralsnog niet opgeëist, maar mogelijk zijn opnieuw de Houthi's verantwoordelijk. Sinds november voeren de door Iran gesteunde rebellen uit Jemen aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die volgens hen banden hebben met Israël. Zo willen ze hun solidariteit betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

Duizenden pro-Palestijnse manifestanten aan Witte Huis

Duizenden pro-Palestijnse manifestanten hebben zich verzameld rond het Witte Huis in Washington D.C. Op die manier wilden ze de "te verzoenende houding" van Amerikaans president Joe Biden tegen Israël aanklagen. De manifestanten hielden een spandoek omhoog met daarop de namen van alle Palestijnen die tijdens de acht maanden conflict in de Gazastrook om het leven kwamen.
De Amerikaanse president ligt al maanden onder vuur voor zijn houding in het conflict. Daarmee lijkt hij de stem van een belangrijk deel van het electoraat van de Democratische partij, namelijk moslims en jongeren, te verliezen. 

Tienduizenden Israëli's betogen voor vrijlating gijzelaars

In Israël hebben zaterdag na de bevrijding van vier gijzelaars opnieuw tienduizenden Israëli's betoogd voor een akkoord met Hamas over de vrijlating van de 120 personen die nog gegijzeld worden in de Gazastrook.
Volgens lokale media daagden bij de voornaamste betoging in Tel Aviv tienduizenden mensen op. Maar ook in Haifa en Jeruzalem bliezen duizenden mensen verzamelen. Het gaat om critici van de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze eisen een deal over de vrijlating en vervroegde verkiezingen. Ook in Caesarea, Beër Sjeva en vele andere plaatsen trokken mensen de straat op.
Het massaprotest tegen de regering en voor de vrijlating van alle gijzelaars die nog in de Gazastrook zijn, houdt al maanden aan. De zoon van een man die in gevangenschap gedood werd, vroeg in een toespraak vergiffenis voor het falen van het land en van premier Netanyahu om zijn vader en alle andere gijzelaars te bevrijden. Het Israëlische leger had onlangs meegedeeld dat de gijzelaar in kwestie en drie anderen overleden zijn.
Volgens de Israëlische media kwam het in Tel Aviv tot een confrontatie met de politie toen betogers een snelweg wilden blokkeren. De politie zette het waterkanon in.
Volgens het leger bevinden zich nog 120 Israëlische gijzelaars in de Gazastrook sinds de zeer bloedige inval van Hamas in Israëlische gebieden nabij de landstrook. Sindsdien voert Israël aanvallen uit in de Gazastrook met zeer veel burgerslachtoffers tot gevolg, ondanks veel internationale kritiek.