© EPA-EFE

Door België gezochte drugsbazen verdienen miljoenen met vastgoed in Dubai

Grote drugsbazen konden de voorbije jaren in Dubai ongestoord villa’s en appartementen kopen, verhuren en verkopen met miljoenenwinsten. Zelfs al worden ze door België gezocht of vervolgd, of zijn ze al veroordeeld. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd, Knack en Le Soir samen met het collectief OCCRP, de non-profitorganisatie C4ADS en ruim 70 andere media in de wereld naar een massa gelekte vastgoedgegevens.

lto
Bron: BELGA

Het onderzoek toont aan hoe 53 eigendommen in Dubai, onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de voorbije jaren zijn gekocht door tien voortvluchtige drugsbazen en vier familieleden van cocaïnebonzen die België in het vizier heeft, hoewel ons land bij de VAE voor verschillenden van hen al vergeefs gevraagd heeft om hen uit te leveren. Zes van de tien drugscriminelen zijn zelfs al (bij verstek) veroordeeld in ons land. Drie van hen staan op vraag van ons land ook op de Amerikaanse sanctielijst van het Office of Foreign Assets Control.

28 van de 53 eigendommen liggen in Marsa Dubai, blijkbaar het populairste district onder Belgische verdachten en criminelen. En in sommige appartementsgebouwen hebben meerdere verdachten of criminelen dan weer een flat, zoals in The Address Sky View Tower, The Residences at Marina Gate 1 en Jumeirah Gate Tower 2. 

Het onderzoek toont dat de betrokkenen in Dubai niets in de weg werd gelegd om hun vastgoed ook nog eens te verhuren. Terwijl ze gezocht werden door België, konden ze op die manier samen bijna 3 miljoen euro aan huurinkomsten opstrijken.

Midden maart vloog minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) naar Abu Dhabi voor een onderhoud met zijn collega in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze bespraken onder meer de inbeslagname van eigendommen, een nieuwe stap in de samenwerking tussen beide landen. “Die samenwerking op het vlak van beslag en verbeurdverklaring is nieuw. Het federaal parket en het Antwerpse parket zijn daar vragende partij voor. We hebben ook al een aantal zaken geïdentificeerd. Concrete vragen voor inbeslagnames hebben we nog niet verstuurd, maar het zit eraan te komen”, reageert de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer