Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Motorrijders dopen Antwerpse Ring om tot stuntbaan

Motorrijders dopen Antwerpse Ring om tot stuntbaan
Beeld RV

Automobilisten trokken deze middag grote ogen op de Antwerpse Ring richting Gent. Rond 14 uur stalen een dertigtal personen er de show met hun tweewielers en quads. Zonder helm, op één wiel of rechtstaand in het zadel.

, en

De motorrijders waren deelnemers van het evenement ROC Europe, wat staat voor ‘Ride of the Century’, dat voor de tweede maal georganiseerd werd in Antwerpen. Rond 12.30 uur verzamelden een 500-tal motards aan bioscoop Kinepolis in Merksem. Om van daaruit in groep, zoals vooraf door de lokale en federale politie toegelaten, te vertrekken richting Gent. De politie had zelfs besloten het evenement te begeleiden om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder zouden ondervinden en niet in gevaar zouden komen. 

Maar heel wat motards namen het ondanks dat toezicht niet te nauw met de verkeersregels. “Waar uiteraard geen toelating voor was, zijn al die inbreuken die gemaakt zijn”, benadrukt Wouter Bruyns van de lokale politie Antwerpen. “De start op zich verliep al zeer chaotisch. Deelnemers droegen niet de gepaste kledij of hadden geen nummerplaten, de wegcode werd niet gerespecteerd en er werd geen gepast rijgedrag vertoond. We zijn nog aan het onderzoeken wie welke inbreuken precies heeft gemaakt. Voor sommige deelnemers wacht een rijverbod, bijvoorbeeld voor het parkeren op de pechstrook van de Ring of het rijden op één wiel.”

Motorrijders dopen Antwerpse Ring om tot stuntbaan
Beeld RV

Onderzoek geopend

Ook de federale politie onderzoekt de zaak: “We hebben verschillende meldingen binnen gekregen over die motorrijders. Er zijn voorlopig door onze diensten nog geen pv’s opgesteld. Op basis van de gemaakte amateurbeelden en de camerabeelden van het Vlaams Verkeerscentrum is er een onderzoek geopend.” 

De beelden die andere automobilisten konden maken zouden van motards zijn die zich onttrokken hadden aan de kolonne of later vertrokken waren. Er ontstonden onder de honderden motards heel wat kleinere afscheuringen omdat de politie volgens de deelnemers te streng optrad.

“Niet verantwoordelijk voor individuele acties”

Op videobeelden op het Instagram-account van Ride of the Century Europe is te zien hoe onder andere Britse deelnemers gisteren ook al stuntwerk uithaalden in de straten van Antwerpen en omgeving. De organisatie benadrukte op de affiche van het evenement nadrukkelijk dat ze “niet verantwoordelijk zijn voor acties van individuele deelnemers”.

Nochtans deelden de organisatoren gisteren nog de ‘basisregels’ voor het evenement mee, waaronder: volg altijd de instructies van de politie, motorfietsen moeten in orde zijn (nummerplaat, lichten), bestuurders moeten een helm dragen, bescherming is meegenomen, gebruik de vluchtstrook niet zonder toestemming en maak geen vreemde bewegingen op de weg. 

Ook vorig jaar ging de editie van ROC in Antwerpen al gepaard met heel wat stunt- en vliegwerk. Getuige onderstaande montage van toen.

“Niet verantwoordelijk voor individuele acties”
Beeld RV
Het was de tweede editie van het evenement in Antwerpen.Beeld Facebook ROC Europe