Direct naar artikelinhoud
president trump

Stafchef spreekt uitzonderlijk over gesneuvelde zoon om Trump te verdedigen

Kelly: "Toen mijn zoon gedood werd, belden zijn vrienden ons vanuit Afghanistan. Dat zijn de enige telefoontjes die ertoe doen."Beeld getty

Normaal weigert stafchef van het Witte Huis John Kelly openlijk over zijn zoon, die als soldaat omkwam in Afghanistan, te spreken. Maar nood breekt wet. Ter verdediging van president Trump, die in een pr-moeras is beland omdat hij de weduwe van een gedode militair zou hebben geschoffeerd, bracht hij in een persverklaring zijn persoonlijke tragedie te berde.

Tegelijkertijd sprak Kelly harde woorden over Frederica Wilson, het Democratische Congreslid dat de bal aan het rollen bracht. Zij zat in de auto met de weduwe van een in Niger gedode sergeant toen Trump haar belde, volgens Wilson met de botte mededeling dat haar man "wist waarvoor hij getekend had, maar dat het desondanks toch pijn moest doen". 

"Het verbijstert me dat een Congreslid heeft meegeluisterd met dat gesprek", zei Kelly. Verbijsterd is hij ook over de daaropvolgende mediaoptredens van Wilson, die hij opportunisme verwijt ten koste van een gesneuvelde soldaat. Het getuigt van een breder verval van Amerikaanse waarde, aldus een sombere Kelly, die naar eigen zeggen zijn gedachten op een rijtje moest zetten op de militaire begraafplaats van Arlington.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump kreeg de voorbije dagen veel kritiek over zich heen. In een poging het pr-tij te keren, raakte Kelly aan een onderwerp waarover hij zelden sprak in het openbaar: de dood van zijn zoon. Toen Trump hem vroeg hoe hij zo'n telefoontje aan nabestaanden moest doen, zo vertelde Kelly vannacht aan de pers, herhaalde hij wat hijzelf te horen had gekregen na de dood van zijn kind in 2010: dat zijn zoon deed wat hij wilde toen hij werd gedood, dat hij wist waaraan hij was begonnen en dat hij stierf te midden van "de beste mannen op deze wereld". "Dat is ook wat Trump probeerde te zeggen tegen de vier families (van de vier gesneuvelde soldaten in Niger, red.)."

Volgens Wilson is dit dus jammerlijk mislukt. Na het belletje van Trump was de weduwe overstuur, aldus het Congreslid, dat de familie goed kent. De president had verzuimd de naam van haar man te noemen en haar voor het hoofd gestoten met de opmerking dat hij "wist waarvoor hij getekend had". Een ander familielid dat in de auto zat bevestigt het verhaal.

In zijn persverklaring benadrukte Kelly dat zo'n telefoontje de moeilijkste taak is die een president op zich kan nemen, zeker voor iemand zonder militaire ervaring. "Het is niet het telefoontje waar de families op zitten te wachten." Dat Trump desondanks ervoor koos te bellen, naast de gebruikelijke condoleancebrief, noemde hij "dapper".

De vier soldaten die twee weken geleden in Niger omkwamen.Beeld ap

Onder vergrootglas

Dat de zaak is opgeblazen tot zulke proporties heeft Trump deels aan zichzelf te wijten. Begin deze week beweerde hij dat zijn voorgangers nabestaanden van gesneuvelde soldaten nooit opbelden, en dat hij dit wél van plan was. Het zette kwaad bloed in de Obama-entourage en plaatste onmiddellijk Trumps eigen afhandeling van gedode soldaten onder een vergrootglas.

Zo heeft de president onbedoeld een discussie over zijn persoon in beweging gezet die al een paar dagen aanhoudt. Het was vannacht aan Kelly om de schade te beperken. Dat deed hij overtuigend, aldus het Amerikaanse journaille.

Het was overigens Trump die het persoonlijk drama van Kelly bij de zaak betrok. Tegen Fox News merkte hij op dat Obama zijn stafchef niet had gebeld na de dood van diens zoon. "Dat is geen negatief iets", relativeerde Kelly, die wel een uitnodiging ontving voor een diner in het Witte Huis met andere nabestaanden. Zo'n belletje van de president moet niet worden overtrokken, was Kelly's boodschap aan de pers. "Toen mijn zoon gedood werd, belden zijn vrienden ons vanuit Afghanistan. Dat zijn de enige telefoontjes die ertoe doen."

'Toen mijn zoon gedood werd, belden zijn vrienden ons vanuit Afghanistan. Dat zijn de enige telefoontjes die ertoe doen'
John Kelly, stafchef