Hevige regen trok over Limburg, Bree zwaarst getroffen

Hevige regenval trok zondagnamiddag over Limburg. Peer en Bree zijn zwaar getroffen. In Bree moesten drie bewoners van het rusthuis de Boneput geëvacueerd worden.

rdr, ppn, maw

OPROEP. Bent u getroffen door het noodweer? Stuur uw foto’s en video’s naar hier@reageren.be. Vergeet uw naam en woonplaats niet te vermelden.

Voor de provincies Limburg en Luik geldt code oranje tot omstreeks 19.00 uur, en nadien code geel tot 22.00 uur. “Op 73 minuten tijd viel er 75 liter water per vierkante meter”, zegt Nicolaas Roose van Noodweer Benelux. “Dat is bijzonder veel als je weet dat er maandelijks maar 65 liter uit de lucht valt.”

In Bree kreeg rusthuis de Boneput af te rekenen met zware wateroverlast. Op een verdieping lekte het water naar binnen waardoor drie bewoners ontruimd moesten worden. Verder staan het centrum, de kleine ring en de Stift onder water waardoor verschillende auto’s kwamen vast te zitten. De fietstunnel is een beek geworden, daar staat het water anderhalf meter hoog. Ook de lokale tennisclub moet alle zeilen bijzetten om het water buiten te houden.

Klanten kunnen café niet meer uit

Bij volkscafé Pol Kip aan de ovonde in Peer stroomde het water langs alle kanten binnen. “Het water stond een halve meter hoog. Onze klanten konden niet naar buiten, als je de deuren opentrok, kwam er nog meer water binnen” zegt uitbater Pierre Van Gaal. Ze moesten blijven tot het water wegtrok. Ze namen dan een aftrekker in de hand om te helpen bij de schoonmaak. Het café ligt een halve meter lager dan de weg. Ze hadden er al vaker water binnen. “Nooit zo erg als deze keer. Mijn drankenkelder staat ook blank”, zegt Pierre. Drie buren hebben ook water in huis. “Het kwam zelfs door het plafond”, zegt een buur.

Net voor de laatste voetbalmatch van KRC Genk liep de Westerring onder. Vier rijstsroken stonden blank. Het verkeer richting het stadion verliep erg moeizaam. Vooral omdat er massaal veel volk naar de landskampioen ging kijken.

Noodnummer geactiveerd

Om bij wateroverlast snel de hulpdiensten te bereiken, is het nummer 1722 geactiveerd. Zondagnamiddag waren er al enkele fikse onweersbuien. Die situeerden zich boven Genk en Sint-Lambrechts-Herk. Door de bliksem waren er enkele stroomonderbrekingen en hierdoor traden veel brandalarmen in werking.

© ppn

© Hanne De Belie

© ppn

© ppn

© ppn

© ppn

© Pabr

© Chris Nelis