© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Lijn ziet “eerste voorzichtig positieve” signalen na invoering nieuw vervoersnet

Bijna drie maanden na de veelbesproken invoering van het nieuwe vervoersnet ziet De Lijn “de eerste voorzichtig positieve signalen”. Zo is er een (lichte) groei in het aantal reizigers, is de storm aan klachten gaan liggen en zijn er intussen ook al 374 bijsturingen beslist. Dat heeft directeur-generaal Ann Schoubs donderdag in het Vlaams Parlement gezegd.

Bron: BELGA

Er is de voorbije maanden heel wat gezegd en geschreven over het nieuwe vervoersnet van De Lijn, meer bepaald over fase 2 van het systeem van basisbereikbaarheid, dat op 6 januari is ingevoerd. 

Voor heel grote conclusies is het volgens Ann Schoubs nog te vroeg. Maar de topvrouw van De Lijn ziet toch een aantal “voorzichtig positieve trends”. Zo is het aantal reizigers tijdens de eerste 2,5 maanden van het jaar tegenover dezelfde periode vorig jaar (licht) gestegen, met respectievelijk 2 procent in januari, 11 procent in februari en 7 procent in de eerste helft van maart. 

Ook het flexvervoer, de opvolger van de belbussen, kende na een lichte reizigersdaling van 6 procent in januari een stijging van 21 procent in februari en van 22 procent in de eerste helft van maart. Ook de gemiddelde bezetting van die flexritten neemt intussen toe.

Ook de storm van het aantal klachten is intussen duidelijk geluwd. Van de in totaal bijna 12.000 klachten dit jaar werden er meer dan 7.000 ingediend in januari, met een piek van 3.572 klachten in de week dat het nieuwe net van start ging. “Nu zitten we op 274 klachten op weekbasis”, aldus Schoubs. 

De Lijn heeft in de afgelopen maanden honderden meldingen en opmerkingen gekregen van zowel reizigers, gemeenten en chauffeurs. Volgens Schoubs zijn er intussen ook al 347 bijsturingen beslist, waarvan er 220 al van kracht zijn. Ten laatste tegen de paasvakantie volgen er nog eens 76 bijsturingen en tegen 1 juli nog eens 51. 

“We gaan zeker geen hoera roepen, maar de eerste positieve trends zijn wel zichtbaar”, dixit Schoubs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER