© Victoriano Moreno

Stadshout.be maakt snijplanken en tafels van in 2017 gekapte bomen op de Italiëlei

Antwerpenaren van de Italiëlei en omstreken kunnen na de zomer een houten meubel kopen van de platanen die er in 2017 gerooid werden. Daar zorgt Stadshout.be voor. “Er zal een certificaat aan hangen met het nummer van het huis waar de boom voor stond.” Ze willen het project uitbreiden naar andere steden.

Andreas Rotty

“In 2016 vroegen we ons af wat er zou gebeuren met al die bomen die gerooid werden voor de heraanleg van de Leien. Bleek dat de platanen van de Italiëlei waarschijnlijk tot pellets zouden worden verwerkt om als biobrandstof te dienen”, zegt Sam Ponette (35), die zelf speelgoed uit hout maakt. Samen met Michiel van Hove (30) besliste hij daar een stokje voor te steken. Ze recupereerden honderd van de driehonderd gerooide bomen op de Italiëlei en richtten Stadshout.be op om het hout een nieuwe bestemming te geven. Daarvoor vonden ze twee partners. Houtverwerkingsbedrijf Bosq in Mechelen zal er op termijn vooral tafels van maken, zoals conferentietafels van wel zes meter. Bij een tweede partner in het project, Natuurpunt, worden sinds deze week de eerste stammen gezaagd in afwachting van het vakwerk. Dat gebeurt in de houtzagerij van Natuurpunt in Ekeren, naast het bosgebied de Oude Landen. Daar zullen vooral kleinere huishoudvoorwerpen van de band rollen, zoals onderleggers of snijplankjes.

Lokale productie

Speciaal aan dit verhaal is dat de organisatie alles zo lokaal mogelijk wil houden. “Het is niet te geloven hoeveel bomen hier gekapt worden, vervolgens naar China reizen om daar verwerkt te worden tot meubelen en daarna terug naar hier worden verscheept”, zegt Wannes Maebe (33) van Natuurpunt. “Wij willen lokaal hout hier zagen en verwerken tot meubels, om hier te verkopen aan de bewoners”, valt Michiel van Hove van Stadshout.be hem bij. Als u dus een snijplankje of een stuk hout koopt, weet u dat het van een plataan komt die ooit op de Leien heeft gestaan. Meer nog, u zult zelfs exact weten waar de boom stond. “We hebben voor elke stam de huisnummer bijgehouden van waar die juist stond, zo exact mogelijk. Je krijgt een certificaat bij elk product waar het huisnummer op staat en welk deel van de boom je in handen hebt”, gaat van Hove verder. “Misschien is het wel de boom waar bewoners voor het eerst onder gekust hebben? Of hun naam in gekerfd?”

“Het gaat om een pilootproject”, zegt Sam Ponette. “Als het erg goed gaat, willen we het concept consolideren in een BVBA. We willen ook naar andere steden uitbreiden. We hopen dat er nergens meer pellets van gemaakt worden.”

Prototypes

Het is wel nog even wachten op de Antwerpse producten. “We hopen van alle producten ergens na de zomer een stuk of honderd exemplaren te hebben. We zijn bezig met de eerste prototypes van de ontwerpen. Wat al zeker overal terug te vinden zal zijn, is het symbolische A-logo van de stad Antwerpen.” Maar enthousiaste houtbewerkers die zelf aan de slag willen met het hout, kunnen ook een bestelling plaatsen. Een tip: plataan is een geschikte houtsoort voor indoor meubilair. Hoe minder er verloren gaat, hoe beter. “We gebruiken elk stukje van de stam”, verzekert van Hove. “Het zaagsel gaat naar de organisatie Pad en Stoel, een organisatie die oesterzwammen kweekt. Zaagsel is daarvoor een goede voedingsbodem. We staan open voor andere initiatieven.”

Stadshout.be deed trouwens vorige zomer ook een voorstel aan de bewoners van de Charlottalei om de bomen die daar gekapt zijn te verwerken in huishoudelijke items. Maar in de heisa rond de kap wilden sommige bewoners liever niet betalen voor de producten van ‘hun’ bomen. De mannen van Stadshout.be willen nog een belangrijke nuance meegeven. “We hopen eigenlijk zo weinig mogelijk bomen te ontvangen. We willen niemand aanmoedigen om bomen te kappen met de gedachte dat wij het recupereren en er iets mooi van maken.”