© wf

Man woest om inbeslagname ara's

Bij een controle van de FOD Volksgezondheid, afdeling CITES, werden dinsdag bij papegaaienliefhebber Danny Regnier (45) uit de Leugenberg drie ara's zonder vaste voetring ter waarde van 1.700 euro per vogel in beslag genomen omdat de man geen papieren kan voorleggen van de aankoop.

Kristin Matthyssen

“Mijn vrouw heeft ze zestien jaar geleden gekocht bij importeur Fauna en Flora in Torhout, maar die winkel ging in 2013 failliet. Wij woonden vroeger in Sint-Lenaarts, en zowel mijn buren daar als mijn huidige buren kunnen bevestigen dat wij die ara's al zo lang hebben. Eén ara was gekoppeld en ging net broeden. De partner eet al drie dagen niet.”

Het SRT-team van de politie was nodig om Danny in bedwang te houden. Volgens Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid had Regnier sinds december tijd gekregen om aankoopbewijzen te bezorgen en kan hij altijd nog in beroep gaan. Er waren ook twijfels over het overdrachtsdocument dat hij voorlegde. De acties gebeuren om wildvang tegen te gaan

De inbeslagname gebeurde nadat Regnier zijn grijze roodstaartpapegaaien wilde laten regulariseren. Recent zijn er CITES-documenten nodig voor een grijze roodstaart, vandaar dat de controleurs langskwamen. Met de grijze roodstaarten was alles in orde, maar de controleurs bekeken in één adem het hele papegaaienbestand van de man en kwamen zo op de ara's uit.

Niki Leys, gespecialiseerd advocaat, is momenteel met drie rechtszaken tegen de Belgische staat bezig in verband met inbeslagname van papegaaien van wie de aankoopbewijzen ontbreken. “Die dieren worden heel oud zodat aankoopdocumenten soms ontbreken en de wetgeving is te complex geworden voor veel gewone burgers”, vindt meester Leys. "De inbeslagnames gebeuren vaak in razziastijl. Het vermoeden van onschuld wordt met de voeten getreden."

(kma)