Nicolas Maeterlinck

Bart Dhondt is nieuwe voorzitter van Groen: maak kennis met de West-Vlaamse Brusselaar die zijn partij 'fierheid' wil bijbrengen

Bart Dhondt is verkozen als nieuwe voorzitter van Groen. Hij haalde het met 59,1 procent van de stemmen. De West-Vlaamse Brusselaar heeft 5 jaar om de partij terug te doen opleven na 2 tegenvallende verkiezingen. Wie is Bart Dhondt en hoe wil hij Groen vanuit de oppositie weer op de kaart zetten?

"We moeten onze rug rechten en uit ons kot komen. We moeten uitleggen waarom de groene keuze de juiste keuze is." In de interviews om zijn kandidatuur in de markt te zetten, herhaalde Dhondt steeds dat hij fier is om lid te zijn van Groen. Het is de eerste prioriteit van de nieuwe voorzitter: de partij moet uit het defensief treden en met fierheid de groene visie uitdragen. 

Bekijk: Bart Dhondt: "We moeten uit het defensief geraken"

Videospeler inladen...

Dhondt is al sinds 2006 een fiere groene. Als 22-jarige stond hij toen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oostende, de stad waar hij geboren en getogen is. 

Dhondt raakte niet verkozen, maar trok wel de aandacht van lokaal lijsttrekker Wouter De Vriendt. Dhondt verruilde de kust voor de hoofdstad en ging er achter de schermen aan de slag bij Groen, onder meer als adviseur in het federaal parlement en op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bruno De Lille. 

Onbekend en onervaren in nationale politiek

Ervaring in de nationale politiek heeft de 40-jarige Dhondt niet. Hij legde zich toe op het lokale niveau. Sinds 2012 zit hij in de gemeenteraad van de stad Brussel, in 2018 werd hij er schepen voor onder andere Mobiliteit. 

Bart Dhondt tijdens de week van de Mobiliteit in 2019

Het circulatieplan dat hij invoerde, gebruikte Dhondt om zich de afgelopen weken aan de Groen-leden te presenteren als succesvol bestuurder. Good Move leidde in de Brusselse Vijfhoek tot een kwart minder gemotoriseerd verkeer na een jaar.

Bovendien kreeg hij de sceptische inwoners en handelaars mee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Schaarbeek en Anderlecht. De kiezer beloonde Dhondt met een goede persoonlijke score bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar Groen-Ecolo verdween uit het bestuur. 

Mijn voorzitterschap zal een ­circulatieplan maal honderd worden
Bart Dhondt

"Mijn voorzitterschap zal een ­circulatieplan maal honderd worden. Dat betekent luisteren naar de straat, maar wel doorzetten. Durven bijsturen, maar zonder te plooien" zei Dhondt in De Standaard over zijn strategie. 

Die bestuurservaring en zijn verleden als voorzitter van jongerenafdeling Jong Groen zullen van pas komen om de partij operationeel te leiden. Maar Dhondt komt onbeslagen op het ijs als het gaat over het zichtbare deel van het voorzitterschap: de strategische en ideologische lijnen uitzetten en die verdedigen in de media en bij de leden.

Veel groenen zagen minister Petra De Sutter die rol met verve vervullen. Zij was al het boegbeeld van de partij afgelopen jaren, meer dan het voorzittersduo Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout. Tot verrassing van velen maakte De Sutter enkele dagen voor de deadline bekend zich niet kandidaat te stellen voor het voorzitterschap

 Jeremie Vaneeckhout, Petra De Sutter en Nadia Naji

Dhondt besloot daarna naar eigen zeggen in een weekend tijd om zich in de race te werpen. De leden kregen de keuze tussen drie relatief onbekende kandidaten. Dat lijkt ook de grootste opdracht van Dhondt: als voorzitter genoeg in de kijker lopen. 

Groen als "de logische progressieve keuze" over 5 jaar

Dhondt - die al openlijk de steun kreeg van De Sutter en andere partijtoppers - wordt het gezicht van een partij die zowel Vlaams als federaal op de oppositiebanken plaatsneemt. Groen worstelde afgelopen jaren geregeld met een dubbele rol: federaal zaten ze in de regering, Vlaams in de oppositie. 

De komende 5 jaar worden in die zin eigenlijk eenvoudiger: de groenen hoeven geen beleid uit te leggen – waarom ze als tegenstanders toch de kerncentrales langer openhielden bijvoorbeeld – en kunnen in de parlementen geloofwaardig de strijd aangaan met 2 regeringen die waarschijnlijk weinig Groene programmapunten zullen waarmaken. Dat zal bijvoorbeeld voor Open VLD veel moeilijker liggen. 

Dhondt hoopt vanuit de oppositie van zijn partij in 2029 "dé logische progressieve keuze te maken". Hij wil linkse kiezers die in juni op Vooruit en CD&V stemde, naar Groen halen. Die zullen nodig zijn: de partij verloor in juni een pak kiezers is nu de kleinste partij in Vlaanderen. 

"Groen is niet te woke"

De nieuwe voorzitter lijkt niet van plan Groen ideologisch heruit te vinden of radicale standpunten in te nemen. Bij een deel van de partij leeft het idee dat Groen een duidelijke keuze moet maken: profileren we ons voluit als klimaatpartij of focussen we als brede progressieve partij op sociale thema’s als abortus en LGBTQIA+-rechten.

Volgens Dhondt is dat een valse tegenstelling. De partij is niet “te woke” zei hij in Het Nieuwsblad. “De strijd voor een gezonde planeet gaat samen met de strijd voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving.”

Ik ben meer een straathoekwerker dan een straatvechter

Volgens De Sutter heeft Groen nood aan "een straatvechter" die "alle truken van de foor" gebruikt om de partij terug op de kaart te zetten. Daarin herkent de nieuwe voorzitter zich niet. "Ik ben meer een straathoekwerker dan een straatvechter", klonk het in Terzake. 

Dhondt is naar eigen zeggen een man van de dialoog. "We moeten zorgen dat we mensen meekrijgen. Ik kies voor de pragmatische aanpak van iets trager gaan, maar met meer resultaat." Hij vindt dat zijn partij te alarmerend praat over het klimaat: "We moeten meer een gevoel geven van 'We can do this'"

Bekijk: Bart Dhondt krijgt dilemma's voorgeschoteld in Terzake:

Videospeler inladen...

Brusselaar zoekt kiezers in landelijk Vlaanderen

Groen heeft opnieuw een voorzitter met een uitgesproken (groot)stedelijk profiel. De partij scoort ook vooral in de steden, maar wil ook in landelijk Vlaanderen meer voet aan de grond krijgen. Die twee electoraten bereiken was een belangrijk deel van de strategie achter het co-voorzitterschap van Vaneeckhout - uit het West-Vlaamse dorp Anzegem - en de Brusselse Naji. Die eerste focuste zich vooral op milieu- en klimaatdossiers, Naji nam het woord als het ging over sociale thema's.

Die strategie heeft weinig opgeleverd. De partij stapt dan ook af van het co-voorzitterschap. Dhondt wordt de komende jaren de uitgesproken leider van de partij. Dat hij uit de hoofdstad komt, ziet hij niet als een obstakel om in heel Vlaanderen nieuwe kiezers te overtuigen. 

"Ik weet dat je landelijke gemeenten niet kan vergelijken met Gent of Brussel, maar het is de fierheid om te zeggen 'waar we als Groen beleid voeren, verbeteren we het leven van de mensen'. Dat wil ik meegeven aan onze lokale afdelingen en mandatarissen." Afwachten of Dhondt met die fierheid Groen opnieuw op de kaart kan zetten.

Meest gelezen