Direct naar artikelinhoud
DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Roken, drinken, snacken? Daar vindt het kabinet wat van

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld ANP - Bart Maat

Goedemiddag,
Houd u vast: Rutte III heeft een mening over uw leefstijl. 

Intussen werkt Rob Jetten aan zijn profiel en weet de kiezer, in navolging van kabinet en Kamer, ook niet hoe laat het hier nou eigenlijk moet zijn. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier 'Volkskrant politiek' aan.

Roken, drinken, snacken? Daar vindt het kabinet wat van

GESPREK VAN DE DAG
De strijd tegen tabak


Verstokte rokers die vandaag schrokken van  het nieuwe anti-rookoffensief dat op stapel staat, kunnen hun borst natmaken: dit is nog maar het begin. Want waar de vorige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, vanuit haar liberale beginselen nog vond dat de overheid een niet al te grote broek moest aantrekken, gooit het huidige kabinet alle schroom van zich af. 

Via het Nationaal Preventieakkoord, dat binnenkort gesloten wordt, moet niet alleen roken maar ook drank, suiker en vet worden ontmoedigd. Staatssecretaris Blokhuis (ChristenUnie) overlegt daarover al maanden met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Eerder lekte al uit dat de onderhandelaars suikervrije frisdranken en bronwater goedkoper willen maken en stuntprijzen voor drank aan banden willen leggen. Vandaag volgde het anti-rookbeleid, via De Telegraaf. Om te beginnen gaat de accijns fors omhoog. Een pakje sigaretten zal over een paar jaar minimaal een tientje kosten. Nu is dat nog iets minder dan 7 euro. Roken wordt bovendien een buitenactiviteit en dan nog alleen op een gelimiteerd aantal aangewezen plekken.  In de zorg, bij de overheid en in de horeca mag binnen een paar jaar helemaal niet meer gerookt worden. Ook niet in rookruimtes of in rookhokken op het eigen terrein. Datzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.

Het grote doel is de opvoeding van een geheel rookvrije nieuwe generatie. In de woorden van Blokhuis: ‘De jongeren die nu geboren worden, moeten niet meer weten wat een sigaret is.’

Politiek verzet blijft vooralsnog uit. De rokers moeten het hebben van voormalig politicus Jan Roos, tegenwoordig bezoldigd ambassadeur van de anti-betuttelingslobby.

Twitter bericht wordt geladen...

IDEE VAN DE DAGDe EU in de Grondwet

Fractievoorzitter Rob Jetten (D66).Beeld ANP - Evert-Jan Daniels

Over Rob Jettens media-presentatie is al veel gezegd en geschreven, maar uit zijn eerste inhoudelijke offensief blijkt dat hij  niet van plan is om nu schuw in een hoekje te gaan zitten. Op bezoek bij de liberale vrienden in Londen lanceerde hij een plan om het lidmaatschap van de Europese Unie op te nemen in de Nederlandse grondwet. Dit om te voorkomen dat kabinet en parlement op een onverhoeds moment opeens besluiten tot een Nexit.

Dat kan dan immers niet meer spontaan, omdat voor een Grondwetswijziging nou eenmaal eerst een gewone meerderheid in beide Kamers is vereist en vervolgens, na verkiezingen, een tweederde meerderheid. Het parlement houdt dus in alle gevallen het laatste woord. En heel veel bedenktijd. Uiteraard zijn niet al zijn collega's in de Tweede Kamer enthousiast:

Twitter bericht wordt geladen...

Ter geruststelling van Jetten (want zo'n Grondwetswijziging neemt jaren in beslag): voorlopig hoeft hij zich geen zorgen te maken. Het EU-lidmaatschap staat voor een overgrote meerderheid van de kiezers helemaal niet ter discussie

EN DAN DIT NOGHoekstra niet naar Saoedi-Arabië

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft zijn bezoek aan een grote handelsconferentie volgende week in Saoedi-Arabië afgezegd vanwege de onopgeloste verdwijning van een kritische Saoedische journalist. Hoekstra’s besluit volgde een kwartier nadat ook zijn Franse collega zijn bezoek had geannuleerd. Dit heeft Hoekstra’s woordvoerder donderdag bevestigd. Oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks wilden later donderdag een motie indienen dat het kabinet moest afzien van het bezoek. Dat is nu niet meer nodig.

Twitter bericht wordt geladen...

Hoe laat is het hier? (aflevering 5)
Kabinet en Kamer zitten nu al een paar weken met de door Brussel opgedrongen kwestie in hun maag, maar aan de kiezers hebben ze ook niks: Nederland blijkt volstrekt verdeeld over de vraag of we hier zomer- of wintertijd willen. Een derde (36%) van de door EenVandaag ondervraagde panelleden vindt dat in Nederland de zomertijd moet worden ingesteld. Een bijna even grote groep (37%) is voor de wintertijd, ofwel de standaardtijd. De rest heeft geen duidelijke voorkeur. 

Klaver op studiereis
In 2017 lukte het niet, maar Jesse Klaver is nog steeds van plan de volgende minister-president van Nederland te worden. In dat kader, fluisteren bronnen in zijn partij, moeten we ook Klavers aanstaande studiereis naar China zien. De partijleider heeft een hiaat in zijn algemene ontwikkeling ontdekt. Dat betreft diplomatie en internationale verhoudingen. 

Verslaggever Gijs Herderscheê: ‘Als hij premier zou worden, moet hij wel op het wereldtoneel kunnen optreden. Daarom neemt Bram van Ojik, met zijn jarenlange ervaring op het ministerie van Buitenlandse Zaken, hem nu mee op studiereizen. Volgende week staat China op het programma. Onlangs waren ze al samen een lang weekend in Israël en op de Westelijke Jordaanoever om zich ter plekke te verdiepen in de verhoudingen tussen de Joodse staat en de Palestijnen.’

Jesse Klaver en Bram van Ojik bij de ingang van de Tweede Kamer .Beeld ANP - Martijn Beekman

De Tweede Kamer gaat met Herfstreces. Dagkoersen keert terug op dinsdag  30 oktober. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief automatisch per e-mail ontvangen? Vink dan hier 'Volkskrant politiek' aan.