© sven van haezendonck

Nieuw ziekenhuis in Mechelen is open, maar wat gebeurt er met de drie oude campussen?

Met de opening van het nieuwe ziekenhuis in Mechelen staan drie oude campussen leeg. Op de Zwartzustersvest start volgend jaar de verbouwing tot woonzorgcentrum. Campus Leopoldstraat is verkocht aan een projectontwikkelaar en in Duffel loopt het dossier voor de herbestemming van de site Rooienberg nog.

Sven Van Haezendonck

1. Campus Leopoldstraat

Campus Leopoldstraat vlak bij de Brusselpoort in Mechelen-centrum heeft donderdagavond als laatste de deuren gesloten. Alle diensten zijn voortaan gevestigd in de nieuwbouw van het AZ Sint-Maarten op de Liersesteenweg in Mechelen-Noord “Wij weten dat buurtbewoners van campus Leopoldstraat zich vragen stellen over de veiligheid en de netheid op de site. Wij kunnen hen geruststellen. Zolang de site van ons is, is er zeven dagen op de zeven de klok rond bewaking aanwezig”, zegt Dany Daelemans, woordvoerder van het AZ Sint-Maarten.

(Lees verder onder de foto)

© svh

Voor het voormalige Sint-Jozefziekenhuis liet Emmaüs een tijdje terug reeds een masterplan opmaken voor de herbestemming. Dat gaat uit van een sloop van de meeste huidige gebouwen en de realisatie van woningen, appartementen en een buurtpark van minstens 2.000 vierkante meter. Met goedkeuring van de stad kan in de Leopoldstraat een iets hoger gebouw verrijzen dan vandaag. Daarin is ook ruimte voor kantoren, diensten en handel. De ondergrondse parking wordt in de toekomst ontsloten via de Leopoldstraat.

Ondertussen is heel de campus met inboedel verkocht aan een projectontwikkelaar. Volgens het opgemaakte masterplan mag die zo’n 17.000 vierkante meter van de site opnieuw bebouwen. Vandaag is ruim 23.000 vierkante meter van de site bebouwd. “De ontwikkelaar is ook verantwoordelijk voor het leegmaken van de campus. Op 4 november dragen wij het eigendom en het beheer van de site over”, stelt Daelemans. Het stadsbestuur benadrukt dat er nog geen definitief plan is. “Om een vergunning te bekomen, moet de ontwikkelaar ook eerst nog een buurtvergadering organiseren”, zegt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Ruimtelijke Ordening.

2. Campus Zwartzustersvest

Het meest concreet is het project voor campus Zwartzustersvest op de Mechelse vesten (R12), ooit het stedelijk Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. De inboedel van deze gebouwen wordt binnenkort online geveild. “We verwachten dat Sint-Maarten rond de jaarwisseling opnieuw aan ons overdraagt”, zegt schepen Koen Anciaux (Open Vld), voorzitter van het Sociaal Huis. De stad is eigenaar van de site en verwacht niet dat ze heel lang zal leegstaan.

Als alles volgens plant loopt, verhuist het woonzorgcentrum Hof van Egmont in de loop van 2021 naar de site van campus Zwartzustersvest. “Mogelijk krijgt het een nieuwe naam. Dat bekijken we nog”, geeft Anciaux aan. De voorbereidingen om het oude ziekenhuis grondig te verbouwen, zijn volop bezig. “Het is onze bedoeling om de gebouwen volledig te strippen, want de kamers zijn volgens de huidige Vlaamse norm te klein om senioren te huisvesten”, legt de voorzitter uit. Het einddoel is een woonzorgcentrum voor 220 residenten. De werkzaamheden moeten in het voorjaar van 2019 starten. Om over voldoende buitenruimte te beschikken, wordt de parking achter de campus een stuk groener gemaakt. “De ondergrondse parking gaan we publiek toegankelijk maken. Zoals het contract met de stad bepaalt, werken we daarvoor samen met Indigo”, zegt Koen Anciaux nog.

(Lees verder onder de foto)

© Dirk Vertommen

3. Campus Rooienberg

Voor campus Rooienberg in Duffel loopt het dossier voor de herbestemming nog. Dat ziekenhuis gaat in principe in de loop van volgend jaar tegen de vlakte. Toestellen en materiaal dat daar na de verhuizing achterblijft, krijgen een tweede leven. “We stellen het ter beschikking van andere zorginstellingen van Emmaüs en van scholen waarmee we samenwerken”, legt Dany Daelemans uit. Over de toekomst van de site is er voorlopig nog geen duidelijkheid. Op de vrijgekomen grond worden enkele mogelijke nieuwe initiatieven in overweging genomen.