Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

Nieuws
Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. ‘Je weet het nooit bij Philips’, zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:00
Afbeelding
beeld anp

Het Nederlandse bedrijf kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. De kwestie heeft Philips al honderden miljoenen euro’s gekost aan herstelkosten, afschrijvingen en schikkingen. Topman Roy Jakobs waarschuwde vorig jaar dat het bedrijf mogelijk nog jaren bezig is met de afwikkeling van de affaire.

Op het eerste gezicht lijken de cijfers van Philips maandag niet heel spannend te worden. Analisten rekenen voor het eerste kwartaal in doorsnee op een omzet die min of meer in lijn is met een jaar geleden. Daarbij is de verwachting dat Philips een winst in de boeken kan zetten.

Onderhandelingen

Een jaar terug was nog sprake van een flink verlies, omdat Philips toen aankondigde 575 miljoen euro apart te zetten. Dat geld was bedoeld om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apneu-apparaten.

Zo’n soort aankondiging zou zomaar nog eens kunnen volgen. Het belangrijkste dat nog moet komen, is een schikking met patiënten met gezondheidsklachten, stelt Hesselink. Hij verwacht daar nu nog geen nieuws over. Maar als Philips in onderhandelingen tot een overeenkomst komt, zou daarmee wel eens zo’n 3 miljard gemoeid kunnen zijn, denkt Hesselink. Hij benadrukt dat dit een hele ruwe schatting is.

Door alle commotie over het schandaal is de aandelenkoers afgelopen jaren al flink gedaald. Versteeg wijst erop dat het aandeel Philips nu dus relatief ‘goedkoop’ is. Maar beleggen in Philips is ook niet zonder risico, voegt hij daaraan toe. Als bijvoorbeeld opeens uit onderzoek naar voren komt dat vrijgekomen materiaal toch kankerverwekkend was, dan zou Philips volgens Versteeg met een groot probleem te maken kunnen krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

Afbeelding

Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen.

Afbeelding

Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.

Afbeelding

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

Afbeelding

Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël.

Afbeelding

Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op.