© Blind Getrouwd

Minister Koen Geens hekelt VTM-programma ‘Blind Getrouwd’: “Een huwelijk is geen testfase”

“Het huwelijk mag geen zoekinstelling of testfase zijn”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daarmee viseert hij rechtstreeks het VTM-programma ‘Blind Getrouwd’ en zijn Waalse tegenhanger ‘Mariés Au Premier Regard’. “Die uitspraak verrast ons”, zeggen ze bij VTM. “Maar we willen er zeker over spreken met de minister. Wat ons betreft komt er wel een derde seizoen van ‘Blind Getrouwd’.”

Jo SMEETS/Belga

Minister van Justitie Koen Geens heeft beslist dat het college van procureurs-generaal een standpunt moet innemen over alle huwelijken die in ons land plaatsvinden tussen personen die elkaar de dag zelf pas voor het eerst ontmoeten. Het concept staat al twee jaar centraal in ‘Blind Getrouwd’ op VTM, en sinds kort ook in de Franstalige versie ‘Mariés Au Premier Regard’. Volgens de minister kan het gebruik van het burgerlijk huwelijk in dat soort programma's een vertekend beeld geven van de ware bedoelingen van het instituut.

Een partner mag niet onder druk staan van een tv-programmaKoen GEENSMinister van Justitie

Geweigerd huwelijk

In ‘Blind Getrouwd’ brengt een team van experts vier alleenstaande mannen en vrouwen samen. Ze trouwen en na verloop van tijd moeten ze beslissen of het huwelijk voortduurt. Minister Geens waarschuwde dat het huwelijk geen zoekinstelling of testfase is. Hij voegde eraan toe dat de ambtenaar het recht heeft het huwelijk te weigeren als er niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan: “Een partner mag niet onder druk staan van een tv-programma.”

De burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain, had onlangs zo'n huwelijk geweigerd nadat hij zich tot het parket van Brussel had gewend. De bal ligt nu dus in het kamp van de procureurs-generaal.

Wat ons betreft komt er wel een derde seizoen van ‘Blind Getrouwd’Sara VERCAUTEREN Woordvoerster VTM

Verrast

“Wij zijn verrast door de uitspraken van de minister”, zegt VTM-woordvoerster Sara Vercauteren. “We hebben voor de vorige seizoenen van ‘Blind Getrouwd’ alles grondig gecheckt bij de bevoegde instanties en er was nooit een probleem. Maar we willen graag eens met de minister rond de tafel gaan zitten om hem uit te leggen hoe wij precies te werk gaan en wat onze doelstellingen zijn. We hebben met Evelien & Nicolas, Veerle & Nick en Stijn & Nuria overigens bewezen dat de huwelijken van ‘Blind Getrouwd’ wel degelijk levensvatbaar zijn. Wat ons betreft komt er dus zeker een derde seizoen, en daarin zullen we op dezelfde grondige manier te werk gaan.”