© Stijn Van de Sande

Veerle Nuytkens mag naar WK in Oostenrijk: “Ik wil bodypainting uit de taboesfeer halen”

Veerle Nuytkens (43) uit Leest (Mechelen) mag op 12 juli ons land vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap bodypaint in het Oostenrijkse Klagenfurt. Het is de eerste keer dat ze aan zo’n grote wedstrijd deelneemt.

Stijn Van de Sande

Het World Bodypainting Festival dat jaarlijks plaatsvindt in de Oostenrijkse stad Klagenfurt am Wörthersee geldt als het wereldkampioenschap voor bodypaint. Deze zomer strijden opnieuw bodypainters uit zo’n vijftig landen mee voor de overwinning in verschillende categorieën. Op 12 juli neemt Veerle Nuytkens (43) uit Leest deel bij de amateurs.

“De voorbije twee jaar is mijn vader ziek geweest en heb ik ook gesukkeld met een hernia. Om af en toe mijn gedachten wat te verzetten, wilde ik me focussen op een groot project: het WK bodypaint”, zegt ze. “Ik heb mijn portfolio doorgestuurd en enkele weken later kreeg ik de bevestiging dat ik geselecteerd werd. De jury was blijkbaar zo onder de indruk van mijn werk dat ze me zelfs vroegen om deel te nemen bij de professionals, maar dat vond ik nog wat vroeg. Het goed doen in de amateurcategorie zou al mooi zijn.”

Veel voorbereiding

Het thema dit jaar is Galactic Zoo. “Alle kunstenaars moeten dus binnen dat thema blijven”, klinkt het. “Dat is zeker niet makkelijk, want er wordt niet alleen naar de kwaliteit van de compositie gekeken, er moet ook een verhaal in de creatie zitten en uiteraard moet dat volledig kloppen met de tekeningen. Ik ben dan ook al weken bezig met de juiste prenten te zoeken, uit te vissen hoe ik die perfect op het lichaam kan overbrengen en hoe ik daar een sterk en geloofwaardig verhaal aan op kan hangen. Er kruipt veel voorbereiding in.”

Nuytkens begon zo’n zes jaar geleden met bodypainting. “Ik richtte het bedrijfje VerfVee op voor kindergrime. Later is dat geëvolueerd naar bellypainting, dat is het beschilderen van een zwangere buik. Zo ben ik uiteindelijk bij bodypaint terechtgekomen. Ik heb lessen gevolgd en heb ook al aan verscheidene wedstrijden meegedaan, waaronder het Belgisch kampioenschap. Ik won zelfs al twee kleinere wedstrijden. Het World Bodypainting Festival is een nieuw hoogtepunt.”

Kunst op levend canvas

Met haar deelname wil ze bodypainting uit de taboesfeer halen. “Je merkt dat ze daar in Nederland al veel verder in staan. Daar hebben ze veel minder schroom, terwijl in België iedereen veel voorzichtiger is. Nochtans is het niet zomaar wat verven op een naakte vrouw of man. Het is echt wel kunst, maar dan op een levend canvas. Dat maakt het trouwens extra moeilijk. Elk lichaam is anders en vooral de borsten zijn een uitdaging. Na al die tijd beseffen wij eigenlijk ook niet meer dat er een blote vrouw of man voor ons staat.”

Het WK wordt meteen ook de laatste wedstrijd voor haar vaste Nederlandse model. “Zij is intussen 50 jaar, maar heeft nog steeds een fantastisch lichaam. Toch wil ze er stilaan mee stoppen. Ik heb haar kunnen overtuigen om nog met mij mee te gaan naar Oostenrijk. Het wordt onze laatste wedstrijd samen en ik wil haar een mooi afscheid geven op het hoogste niveau. Momenteel oefen ik nog volop op een paspop, maar dat valt niet te vergelijken met een echt lichaam. Daarom oefen ik binnenkort ook nog op haar om zo nog een laatste keer samen te kunnen schitteren.”

Zes uur stilstaan

Een nieuw model vinden wordt geen sinecure. “Je bent lang samen, dus het is belangrijk dat het klikt. Ook niet iedereen wil het doen, net omdat er bij ons nog veel schroom voor is. Dan is er ook nog het verschil tussen een fotoshoot en een wedstrijd. Op kampioenschappen is het belangrijk dat het model het verhaal van de tekening op een goede manier kan overbrengen op het publiek. Het is ook een zware taak. Wij als bodypainter zijn geconcentreerd bezig, maar zij moeten soms zes uur lang stilstaan, dat is niet te onderschatten.”

Tussen alle voorbereidingen door kijkt Nuytkens vooral heel erg uit naar haar eerste wereldkampioenschap. “Ik heb filmpjes gezien van vorige edities en het is echt niet normaal, precies één groot circus. Heel Klagenfurt staat tijdens dat weekend op z’n kop. Het wordt een gigantisch feest met veel kunst en muziek, onder andere van Conchita Würst. Dit wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER