© Jan Van der Perre, Marc Peeters, en Retail Partners Coltuyt Group in Mechelen. Stijn Van de Sande

Onze reporters aan de Antwerpse stakingsposten: “Bij Coca-Cola spreken we van de rugziekte”

Het was eerder op de week aangekondigd. De voedingsindustrie zou een van de sectoren worden waar het hard om hard zou worden, met heel wat stakingsbereidheid. Ook bij Coca-Cola in Wilrijk was dat het geval. Onze reporter ging poolshoogte nemen. Ook bij Retail Partners Coltuyt Group in Mechelen-Zuid, de koekjesfabrieken van Mondelez en Peeters IOW in Herentals - gespecialiseerd in industriële reiniging – gingen we kijken.

Christoph Meeussen, Marc Peeters, Stijn Van de Sande

Eerder deze week klonk het nog dat enkele lijnen bij Coca-Cola zouden stilliggen, maar vanochtend lag alle productie en distributie stil. Alleen een handvol bedienden is aan de slag. Leveringen had het bedrijf naar eigen zeggen de afgelopen dagen al ingepland.

In de koude aan de stakingspost treffen we een groepje chauffeurs aan. Ze staan onder een mobiele terrasverwarmer. Op de achtergrond hangen spandoeken op, tegen de pensioenleeftijd op 67. Maar ook ‘minder stress, meer poen, daar is ’t om te doen’, zo valt te lezen.

(Lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

Zware bakken zeulen

Micky Wuyts werkt al 25 jaar als chauffeur voor Coca-Cola. Hij doet rondes met zware bakken van de frisdrankgigant. “Het is toch niet normaal dat we langer zouden moeten werken. Misschien moet het voor sommigen wel kunnen, maar toch niet voor iedereen? Het werk moet werkbaar blijven”, zegt hij. “En ook wie met pensioen is, moet beter kunnen leven. Het kan toch niet dat ouderen moeten krabben om rond te komen.”

Een collega treedt hem bij. “Ik werk hier al zo’n twintig jaar. Er moet alsmaar meer werk gebeuren met minder volk. In Antwerpen, bijvoorbeeld, reden er vroeger vier mensen rond. Nu gebeurt dat door anderhalve persoon. Zie ik het zitten om nog lang door te werken, met al die zware bakken? Ik zie het somber in.”

“Bij Coca-Cola spreken we van de rugziekte”, voegt een andere man nog toe.

+3,5 ton verboden

Wat de job extra moeilijk maakt, is de mobiliteit. “Het wordt steeds drukker op de baan. En overal duiken er verkeersborden op die zwaar verkeer weren. Dan moet je beginnen omrijden en moet je verder leveren. En wat met de CO²-uitstoot?”, aldus Wuyts nog.

(Lees verder onder de foto)

© MPH

Voetzoekers

Voor de poorten van Peeters IOW in Herentals, gespecialiseerd in industriële reiniging, stond al van voor 6 uur een stevig piket. Er werd volop met voetzoekers gegooid. De politie kwam ter plaatse om enkele gevaarlijk geparkeerde auto’s te laten verplaatsen maar liet verder betijen. “Vrijwel niemand is vanochtend uitgereden naar de verschillende bedrijven waar we werken” klinkt het aan de poort. “De bedienden zijn wel aan de slag.”

Koekjesfabrieken

Wat verderop aan de poorten van de koekjesfabrieken van Mondelez staat een eveneens piket en wordt er een vuurtje gestookt. “De productie ligt stil zowel bij Lu als bij Milka”, weet vakbondssecretaris Jeffrey Goossens (ACV). “Ook hier is er onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering en de groeiende onrust over de koopkracht.”

(Lees verder onder de foto)

© MPH

Smet Jet en Astra Sweets

Ook bij Smet Jet in Oevel, een sectorgenoot van Peeters OIW, wordt er gestaakt. “We schatten dat een tiental mensen van de tachtig aan de slag zijn gegaan”, klinkt het. “Het gaat om klussen die uit veiligheidsoverwegingen niet zomaar kunnen afgeblazen worden, maar de meerderheid steunt de actie.”

Bij Astra Sweets in Turnhout zou 70 procent van het personeel het werk hebben neergelegd en dat is uiteraard voelbaar in de productie. “Als vakbonden vragen we een engagement van de werkgevers om thema’s als verhoging van de koopkracht, een fatsoenlijk loopbaaneinde en meer werkbaar werk verder uit te werken binnen de werkgeversorganisatie en Voka”, zegt vakbondssecretaris Tim Peeters (ABVV).

(Lees verder onder de foto)

© mph

Colruyt Group

Geen grote stakerspiketten bij Retail Partners Coltuyt Group in Mechelen-Zuid vanmorgen. Ongeveer de helft van de 430 arbeiders in het distributiecentrum bleef gewoon thuis. “We hebben beslist om het ‘soft’ te houden”, zegt ACV-secretaris Rudi Schwartz. “Daarom blokkeren we niets en we verhinderen de werkwilligen niet om aan de slag te gaan, maar we proberen aan de poort wel nog zo veel mogelijk mensen te informeren over het waarom van deze staking. En wie wel wil werken maar ook solidair is kan een sticker dragen om dat te tonen.”

“We zijn het beu dat er niet naar ons geluisterd wordt”, vult vakbondsafgevaardigde Bart Ooms aan. “Het moet gedaan zijn met steeds maar weer te besparen op de werkmensen. In januari starten de IPA-onderhandelingen maar nu al werd door de werkgevers aangegeven dat er geen onderhandelingsmarge is. Zij trokken zich ook eenzijdig terug uit de onderhandelingen over de zware beroepen.”

Ook het optrekken van de pensioenleeftijd en de dalende koopkracht zijn een doorn in het oog van de bonden. “De overheid deelt het ene na het andere cadeau uit aan de werkgevers, maar de koopkracht van de gewone man daalt intussen enorm”, aldus Schwartz. “We voelen ons in de hoek gedrumd en zolang dat doorgaat, hebben wij geen andere keuze dan ons te manifesteren en actie te voeren.”

© svds

© sdvd