“Ja, het noorderlicht kan bij ons ook te zien zijn”: hier is de kans op een waarneming het grootst

Volgens noorderlichtjagers krijgen we dit weekend een unieke kans om het lichtspektakel in ons land met het blote oog waar te nemen. “Op papier ziet het er veelbelovend uit. Ik jaag nu al twintig jaar op het noorderlicht, maar nooit eerder heb ik zo’n sterke reeks zonnevlammen gezien.”

Wim Verhaert, Ruben Steegen

Kan je dit weekend écht het noorderlicht zien in ons land?

“Ja, het is inderdaad mogelijk dat we het lichtspektakel de komende nachten kunnen waarnemen”, beaamt weerman Frank Deboosere. Zonnevlammen zijn de voedingsbodem voor wat we kennen als noorderlicht. Het fenomeen ontstaat wanneer zonnewinddeeltjes onze atmosfeer binnendringen en botsen met zuurstofatomen in de lucht.

Er zijn momenteel extra veel zonnevlekken, wat duidt op een toegenomen activiteit van de zon, waar de voorbije dagen sterke explosies plaatsvonden. “Die zonnevlekken kan je zelfs met het blote oog zien, als je met speciale hulpmiddelen kijkt. Maar doe dat vooral niet, op straffe van blindheid, en al zeker niet met de verrekijker”, waarschuwt de weerman.

Wat moet je dan wél doen?

Wie de hemel straks groen, paars en rood wil zien kleuren, moet daar wat moeite voor doen. Gewoon in je woonkamer uit het raam kijken werkt niet. Je trekt best naar een donkere plek, met zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Hoe donkerder, hoe beter. Je ogen moeten ook kunnen wennen aan de duisternis.

LEES OOK. Poollicht zichtbaar in ons land: is dat uitzonderlijk? En is zo’n zonnestorm eigenlijk gevaarlijk?

“Het kan makkelijk vijf minuten duren om je pupillen maximaal open te laten gaan, zodat je zwak licht kan binnenkrijgen”, weet Deboosere. “België is een verlicht land, dus er zijn weinig plekken waar je bijvoorbeeld de melkweg kan zien. Om het noorderlicht waar te nemen, ga je ver verwijderd moeten zijn van de stad, dus ergens op het platteland met vrij zicht op de noordelijke horizon.”

Zijn de weergoden ons goedgezind?

“Jazeker”, zegt de weerman. “We verwachten brede opklaringen, maar de lucht is nog een beetje vochtig, waardoor er nog altijd een beetje nevel in de lucht is. We hebben ook geluk met de kleine maansikkel, want het licht van een vollemaan zou heel hard kunnen storen.”

“We hebben ook geluk met de kleine maansikkel, want het licht van een vollemaan zou heel hard kunnen storen”

Frank Deboosere

Weerman

Voor weerman en noorderlichtspecialist Ruben Weytjens worden het alvast enkele korte nachten. “Ik heb Leen (met wie hij woensdag in het huwelijksbootje stapte, red.) al gewaarschuwd dat we de eerste nachten van ons huwelijk ergens in een veld zullen doorbrengen”, lacht de kersverse echtgenoot, die zich gelukkig prijst dat hij nog niet op huwelijksreis is vertrokken. “Dit had ik écht niet willen missen.”

(Lees verder onder de foto)

De Zonhovense hobbyfotograaf Gert Quintiens maakte begin vorig jaar deze spectaculaire foto van het noorderlicht vanop de mijnterril van Waterschei.© Gert Quintiens

“Ik zou er niet meteen mijn huwelijksnacht voor laten”, lacht Deboosere. “Maar de kans bestaat wél dat ik in de loop van de nacht toch even opsta en ga kijken. In die mate dat dat mogelijk is, want ik woon in een stad, maar het zou natuurlijk jammer zijn als het écht serieus is en ik er dan door zou slapen.”

Wanneer heb je de grootste kans om het fenomeen te aanschouwen?

Zowel vrijdag-, zaterdag- als zondagnacht is er kans op noorderlicht. “Zaterdag heeft de beste papieren”, zegt Weytjens. Hoe laat je precies naar het noorden moet kijken, is niet te voorspellen. “Zodra het donker genoeg wordt – vanaf pakweg 22.30 uur – kan het prijs zijn.”

LEES OOK. Vlaamse hobbyist maakt foto van ‘onzichtbaar’ noorderlicht in ons land: “Ik was zelf al naar huis gegaan”

Garanties durft hij echter niet te geven. “Op papier ziet het er veelbelovend uit. Ik jaag nu al twintig jaar op het noorderlicht, maar nooit eerder heb ik zo’n sterke reeks zonnevlammen gezien. Dit heeft de potentie om 2003 te evenaren, toen we op prachtig poollicht werden getrakteerd.”

Hoe ziet het noorderlicht er dan uit?

Om die typische groene en rode kleuren aan de hemel met het blote oog te kunnen zien, heb je vooral geduld nodig. De hevigste activiteit komt in golven van vijf of tien minuten. “Met een beetje geluk zullen we dit keer zelfs die typische dansende gordijnen zien”, meent Weytjens.

Wie niet meteen iets ziet, kan zijn de camera op zijn smartphone bovenhalen. In nachtmodus zal die het noorderlicht sneller waarnemen. De mooiste foto’s maak je met systeem- en spiegelreflexcamera’s op een statief. “De kans dat je online beelden gaat terugvinden van mensen die het noorderlicht hebben gefotografeerd, is een stuk groter dan de kans dat mensen het fenomeen ook zelf met het blote oog waarnemen”, zegt Deboosere. “Op foto’s staat het er meestal veel mooier op en zie je al die kleuren. In werkelijkheid is het vaak minder spectaculair dan op een foto.”

LEES OOK. Hemel kleurt rood: noorderlicht uitzonderlijk waarneembaar

Hobbyfotograaf Bart Medaer uit Dilsen-Stokkem maakte in september vorig jaar deze foto van het noorderlicht in een wei in Gierle in de Antwerpse Kempen.© Bart Medaer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen