Voorzitter Jurgen Bauwens ziet nood aan bijkomende bedrijfsterreinen in het werkgebied van intercommunale Interwaas.© jvdv/if

Voorzitter Interwaas ziet grote nood aan extra bedrijventerreinen: “Maar ook landbouw moet over voldoende ruimte blijven beschikken”

Waasland -

Volgens Jurgen Bauwens, voorzitter van de intercommunale voor streekontwikkeling Interwaas, heeft het Waasland dringend nood aan nieuwe of uitgebreide bedrijventerreinen. “Maar ook de landbouw in het landelijke Waasland moet over voldoende ruimte blijven beschikken”, stelt Jurgen Bauwens (CD&V), ook burgemeester van Waasmunster.

Jan Van de Velde

Interwaas startte in juni vorig jaar met de inventarisatie van de vraag naar ruimte bij de Wase bedrijven. “Daaruit blijkt dat 25 Wase bedrijven, actief in logistiek, productie en groothandel, op zoek zijn naar percelen van gemiddeld 5.000 vierkante meter. Voor zo’n perceel op de Heidebaan-Noord in Sint-Niklaas zijn momenteel 80 kandidaten geïnteresseerd.”

Jurgen Bauwens (CD&V) hield ook een bevraging bij zijn collega-burgemeesters om de noden van elke gemeente of stad in kaart te brengen. “Onze economie in en rond de Waaslandhaven moet letterlijk plaats krijgen om te groeien. Met de start van de aanleg van kmo-zone Suikersite in Moerbeke en van kmo-zone Heidebaan Noord in Sint-Niklaas levert Interwaas hierin zeker een belangrijke bijdrage. Interwaas presenteert hiermee ook de bedrijventerreinen van de toekomst. De focus ligt op duurzaamheid, zuinig ruimtegebruik en respect voor mens en milieu.”

Opleiding bedrijfskunde

Volgens de Interwaas-voorzitter doet de economische ontwikkeling in het Waasland ook de vraag naar goed opgeleide werknemers toenemen. “Hogeschool Odisee in Sint-Niklaas start niet toevallig volgend academiejaar met graduaatsopleidingen bedrijfskunde. Interwaas engageerde zich om de eerste twee jaren hiervan te financieren. De voorgestelde opleiding is sterk gericht op werkplek gericht leren, samen met de Wase bedrijven. Die bedrijven zullen meer dan ooit kunnen rekruteren uit afgestudeerden uit de regio.”

Bauwens ziet tegelijk dat de ruimtelijke ordening in het Waasland zeer complex is. “Want niet alleen industriële bedrijven eisen hun plaats op. Ook de landbouw moet over voldoende ruimte blijven beschikken. De historische eigenheid van onze landelijke gemeenten mag en kan niet over het hoofd gezien worden. Bovendien heeft het hele PFAS-verhaal en de sanering van gronden de kostprijs van percelen fors de hoogte ingejaagd.”

Jurgen Bauwens (vierde van links) is voorzitter van de intercommunale Interwaas.© jvdv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER