© Guy Delforge

Cultuurgemeente viert jubileum met vijf sterren

Er was een beetje soepelheid van de jury voor nodig, maar de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers leverde Sint-Amands wel vijf sterren op om de 25ste verjaardag van de gemeentelijke cultuurraad te vieren. “Je kunt dat vieren met een academische zitting, maar wij hebben ervoor gekozen om er een feest van te maken”, zegt schepen van Cultuur Els De Smedt (CD&V).

Guy Delforge

Zestien weken geleden gaven Jan Jacobs en Jan Van Gool de Sint-Amandsenaren vijf opdrachten. Met elke opdracht was een ster te verdienen. De eerst ster was al binnen na de boekenmarkt van vorige week, waar meer dan zestig nieuwe gedichten van inwoners werden voorgedragen.

Zaterdag was het een hele dag feest in deNestel. Een van de opdrachten was het organiseren van een fietsroute langs 25 kunstwerken, waarbij ateliers van kunstenaars konden worden bezocht. Die ster werd gehaald dankzij ‘trekker’ Jeanine Van Wemmel en haar team van vrijwilligers.

De hele wereld rond

Maria Illegems werkte met de steun van de verenigingen aan de uitdaging waarbij minstens 25 gerechten uit 25 landen zouden geserveerd worden in een buffet voor minstens 250 mensen. De opdracht werd meer dan volbracht: er waren 28 gerechten uit evenveel landen. “Bij de koks waren 23 ‘authentieken’, Sint-Amandsenaren door inwijking die nog een band hebben met hun land van afkomst. We hebben bij wijze van spreken de hele wereld aangesproken om ons doel te bereiken. Ik bedank ook de vele vrijwilligers die hebben geholpen, want zonder hen zou het nooit gelukt zijn. Wat ik het belangrijkste vind, is dat dit niet alleen een culinair buffet is, maar ook een ontmoetingsbuffet. Mensen hebben elkaar ontmoet, elkaar gevonden. Israël, Iran en Irak stonden hier op een paar meter van elkaar.”

Er was ook een muzikale opdracht: een muziekstuk opvoeren met minstens 25 muzikanten bestaande uit leden van drie harmonies, de Academie Muziek, Woord en Dans en een Sint-Amandse muziekgroep met gebruik van minstens drie zelfgemaakte instrumenten. Er zaten zaterdag bijna tachtig mensen in het orkest. Jan Segers had zijn zelfgemaakte gitaar meegebracht en Eddy Croes en Paul Lauwers bespeelden een zelfgemaakte trompet. Ook deze ster werd vlot gehaald.

Inge De Bock en Eddy Croes waren de trekkers bij deze uitdaging. “Natuurlijk gingen we voor de ster”, zegt Croes. “Wat ons bijzonder veel plezier heeft gedaan, is het ontdekken van nieuwe vriendschappen, het samenbrengen van verschillende muzikale werelden. We hebben ervan genoten om samen te spelen.”

Reddende engel

Bij de vijfde uitdaging liep het mis. Er moest een cultuurmarkt georganiseerd worden waar minstens 25 verenigingen zich voorstelden. “Dat is niet gelukt, omdat de mensen uit de verenigingen te veel met de andere uitdagingen bezig waren”, zegt Jan Van Gool. “Er was wel een reddende engel: Erwin Geeraerts. Die maakte een Powerpointpresentatie waarin de verenigingen werden voorgesteld en die de hele dag te zien was.”

Liesbeth De Keersmaecker van de cultuurdienst kreeg het, met de steun van het publiek, gedaan dat deze prestatie voldoende was om de vijfde ster binnen te halen. “Ik ben blij, dankbaar, heel trots en zelfs een beetje ontroerd”, zegt Els De Smedt. “Ik heb mooie verhalen gehoord van mensen die aan de uitdagingen werkten. We hebben mensen bij elkaar gebracht en dat is de essentie van cultuur: verbinden, mensen bij elkaar brengen.”