Direct naar artikelinhoud
Proces Abdeslam

Open Vld: "Jambon veel te kort door bocht over procedurefouten"

Justitiespecialiste Carina Van Cauter (Open Vld).Beeld BELGA

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) staat in het regeerakkoord van de federale regering dat procedurefouten niet meer tot vrijspraak mogen leiden. Klopt niet, reageert coalitiegenoot Open Vld.

In een interview met deze krant (DM 24/2) werd Jambon opnieuw gevraagd naar zijn mening over het proces tegen Salah Abdeslam. Diens advocaat Sven Mary vraagt de vrijspraak omdat er een procedurefout zou zijn gemaakt tijdens het onderzoek, meer bepaald bij de benoeming van een onderzoeksrechter.

Jambon zei eerder dat hij het pleidooi van Mary onbegrijpelijk vindt, een uitspraak waarvoor hij veel kritiek kreeg uit de juridische wereld. In het interview vertelt hij over de heisa: "Ik blijf achter de passage in het regeerakkoord staan die zegt dat procedurefouten niet mogen leiden tot vrijspraak. Voorts wil ik daar niet veel commentaar meer op geven."

Maar dat staat helemaal niet zo in het regeerakkoord, reageert Carina Van Cauter, de justitiespecialiste van Open Vld. In het regeerakkoord staat alleen dat er een hervorming van de procedureregels zal worden opgestart. Iets wat bevoegd minister Koen Geens (CD&V) ook al heeft gedaan.

'Procedureregels zijn er om iedereen een eerlijk proces te garanderen. We kunnen toch niet aanvaarden dat valse bewijsstukken of verklaringen onder dwang worden gebruikt in een rechtbank?'
Carina Van Cauter, justitiespecialiste (Open Vld)

"Maar dat betekent niet dat procedurefouten sowieso niet meer tot vrijspraak of nietigverklaring kunnen leiden", zegt Van Cauter. "Procedureregels zijn er om iedereen een eerlijk proces te garanderen. We kunnen toch niet aanvaarden dat valse bewijsstukken of verklaringen onder dwang worden gebruikt in een rechtbank?" Als er dit soort fouten tegen het onderzoek gebeuren, dan moeten en zullen die heel serieus worden genomen, benadrukt Van Cauter. "Dat is nu eenmaal het fundament van onze rechtstaat."

Als het over vormfouten gaat, zoals mogelijk in het proces van Abdeslam, is dat wel een andere zaak, geeft Van Cauter in één adem toe. "Een valse getuigenis of een vormfout zijn twee andere zaken. Maar in de praktijk leiden vormfouten nu al zelden of nooit tot een nietigverklaring van een proces."