Vier videorefs plots verplicht om te stoppen: “Het zit me enorm hoog. Vorig jaar investeerden ze nog 25.000 euro in mijn team”

© BELGA

Het scheidsrechterskorps moet afscheid nemen van vier videorefs. Het gaat om Kris Bellon – die VAR Instructor wordt –, Laurent Colemonts, Christof Virant en Tim Pots. Volgens de nieuwe richtlijnen van de voetbalbond mogen alleen actieve scheidsrechters in het busje zitten als VAR. “Van de ene op de andere dag word ik bij het huisvuil gezet”, aldus de 39-jarige Christof Virant. “De ethiek in de scheidsrechterswereld is ver zoek.”

Sven CLAES

LEES OOK. Pots en co verdwijnen uit busje: volgend seizoen alleen nog actieve scheidsrechters als VAR

Woensdag klokslag 15.00 uur komt er een e-mail binnen van Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond, op de smartphone van Christof Virant. De 39-jarige Dilsenaar is van zijn sokken geblazen. Alleen actieve scheidsrechters krijgen volgend seizoen nog een plek in het VAR-busje. “Dit plan betekent dat sommigen van u mogelijk niet langer in aanmerking komen om door te gaan in uw huidige functie, maar ik hoop dat u de reden voor deze veranderingen begrijpt”, schrijft Bossaert droogweg neer. De grond zakt onder de voeten van Virant weg. Gisteravond stond er nog een sessie gepland in Tubeke, waar kersvers VAR-instructeur Kris Bellon en de gloednieuwe operationeel directeur Stephanie Forde het slechte nieuws een tweede keer moesten overbrengen.

Drie fouten

Virant wordt zo al na één seizoen als VAR aan de kant geschoven. In 53 matchen vielen er hem naar eigen zeggen slechts drie fouten in de schoenen te schuiven. “Ik ben teleurgesteld, gefrustreerd en kwaad”, laat de Dilsenaar weten. “Ik kan niet geloven dat er zo abrupt een einde komt aan mijn carrière als VAR. Het zit mij enorm hoog. Vorig jaar werd er nog 25.000 euro geïnvesteerd in mijn team. We kregen beloftes te horen dat we nog drie jaar actief zouden blijven. Al na één seizoen blijft van die beloftes niets meer over. Zes weken geleden volgde ik ook nog een opleiding en nu moet ik dus oprotten (zucht). Via een simpele e-mail dan nog, niet eens via een telefoontje. De ethiek in de scheidsrechterswereld is ver zoek. Ik had op meer respect gerekend. Collega’s Pots en Colemonts maken nu hetzelfde mee als ik. We staan met de rug tegen de muur en zijn allen koud aan de kant gezet.”

© Photo News

De Dilsenaar leefde na de e-mail van Bossaerts nog ruim 24 uur op hoop. Maar een overgangsjaar met een mix van actieve en niet-actieve refs in het VAR-busje werd donderdagavond in Tubeke van tafel geveegd. “Het was bij momenten een heftige discussie met Bellon en Forde, maar de beslissing werd niet teruggedraaid. Van de ene op de andere dag word ik bij het huisvuil gezet. Ik neem nu afscheid van mijn collega’s, maar de drankjes aan tafel smaken eerlijk gezegd als azijn. Ik zal mij vanaf nu in het weekend concentreren op mijn familie, want mijn voetballeven is plots van mij afgenomen”, besloot een gebroken Virant.

Nieuwe VAR’s

Semiprofs Wesley Alen uit Lommel, Kevin Van Damme, Lothar D’hondt, Jasper Vergoote en Wesli De Cremer kregen achter de schermen alvast één training tot videoref, maar die cursus is nog niet voltooid. Er zouden volgend seizoen dan twaalf VAR’s ingezet kunnen worden voor acht wedstrijden. Daarnaast moeten Frank De Bleeckere en co uiteraard ook nog een hoofdscheidsrechter en een vierde assistent-scheidsrechter aanduiden per wedstrijd. Geen evidentie met een beperkt korps.

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video