11 van deze hangars op het terrein werden ingepalmd door de ravers.

1 jaar na grote illegale rave in Brustem: overheid werkt aan algemeen draaiboek voor raves

Zondag is het exact een jaar geleden dat Brustem bij Sint-Truiden op zijn kop werd gezet door 10.000 feestvierders die het militair domein inpalmden voor een illegale rave. Het feest zou uiteindelijk het hele weekend doorgaan. Bijna dag op dag een jaar later werkt de federale politie aan een draaiboek om beter op die raves te kunnen reageren. Een terugblik op een feest dat Limburg nog niet had meegemaakt. 

We nemen u even mee terug naar vrijdag 28 april 2023. In Brustem, een deelgemeente van Sint-Truiden, vindt de tweede editie van de Teknival van België plaats. Zo noemen de organisatoren toch het evenement dat uiteindelijk zo'n 10.000 ravers naar het militair domein van Brustem lokt. Zij palmen grote delen van het domein in, waaronder 11 hangars. 

Volgens de organisatoren is het feest vrij, zelfbeheerd en toegankelijk voor iedereen. Ze roepen het uit tot een autonome zone waar vrijheid en anarchie regeren en mensen het leven kunnen vieren. De oproep werkt, want er zakken ook vele ravers uit het buitenland af naar Brustem. De organisatoren vragen alle aanwezigen om zorg te dragen voor de omgeving en elkaar. 

Uiteindelijk worden de laatste nacht 9 mensen gearresteerd. 7 van hen horen mogelijk bij de organisatoren nadat in hun wagens podiummateriaal en een stroomgenerator worden gevonden. Het zou om Nederlanders gaan. Het parket van Limburg laat vandaag weten dat het onderzoek verderloopt en dat er daarom niets gezegd kan worden. 

Na een weekend feestvieren verlaten de laatste ravers het terrein. Een jaar later kijkt Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters gemengd terug op het evenement. "We hebben het destijds goed aangepakt. Dat is achteraf bevestigd door alle instanties. Langs de andere kant is er nog geen echte oplossing voor de problemen van toen." 

Volgens Lantmeeters gaat het vooral over het verzamelen van informatie. "We werden verrast door een plotse gebeurtenis. De politie was niet op de hoogte. Nu moeten we nog steeds vaststellen dat de politie niet de nodige middelen en mogelijkheden heeft om die informatie te vergaren." 

Nog steeds heeft de politie niet de middelen en mogelijkheden om de nodige informatie te vergaren

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters

Om daar iets aan te doen hebben de Vlaamse gouverneurs samengezeten met de federale politie. "Je kan je zeer moeilijk voorbereiden op een evenement dat van nature onverwacht en niet georganiseerd is", gaat de gouverneur van Limburg verder. "Je hebt geen info over de locatie, de organisatoren, het aantal aanwezigheden."

Er is ook overleg met nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch. "Achter zulke parties zit vaak een verdienmodel voor drugsdealers", voegt Lantmeters nog toe. Tijdens het evenement werden ook twee mensen gearresteerd op verdenking van drugs dealen.

Het draaiboek

Kortom, de uitwisseling aan informatie moet gestroomlijnd en beter worden. Daarom werkt de federale politie nu aan een draaiboek voor illegale raves. "We ondersteunen elkaar en wisselen ervaringen uit. Grote evenementen leg je niet zomaar stil. Denk maar aan La Boum in het Terkamerenbos. De politie dacht daar aan hardhandig optreden, maar achteraf bleek dat niet de juiste beslissing." 

De gouverneurs en ordediensten zijn er dan ook van overtuigd dat voorkomen beter is dan bestrijden. "Dan moet je wel over informatie beschikken. Daarom wisselen alle politiediensten nu al informatie uit en proberen we elkaar te ondersteunen. Het draaiboek moet die informatieverstrekking vlotter laten gaan." 

Zo'n eengemaakt draaiboek opstellen is niet eenvoudig volgens Lantmeeters. De context van elke rave is immers anders: organisatoren, publiek, locaties verschillen. "Wel proberen we bijvoorbeeld samen met de drugscommissaris op de hoogte te blijven van de fenomenen in die wereld om zo preventief te handelen." 

Hoe zit het met het militair domein zelf?

Niet alleen in de werking van ordediensten, maar ook op het terrein zelf liet het illegale evenement zijn sporen na. Zo werd ook de omheining van het militaire domein op verschillende plaatsen vernield. Defensie herstelde in de maanden na de rave het oude vliegveld zo goed als het kon.  

Door de verschillende gaten in de omheining was Defensie genoodzaakt om continu te patrouilleren op het terrein. Enkele maanden later, in het begin van juli, gingen opnieuw berichten rond om een illegale rave te organiseren. "Er zullen afzettingen komen aan de toegangspoorten en er zal dag en nacht gepatrouilleerd worden", liet Truiens burgemeester Ingrid Kempeneers toen weten (CD&V).

VRT NWS

De beschadigde omheining werd op veel plaatsen eerst weggehaald, maar kon niet direct vervangen worden, omdat daar niet voldoende budget voor was. Uiteindelijk wist Defensie extra budget vrij te maken en kon de omheining in september van vorig jaar hersteld worden. 

Het was ook de bedoeling dat er structureel geïnvesteerd zou worden in een betere afsluiting van het terrein. Defensie was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar over die structurele maatregelen. 

En wat met de omgeving?

De stad Sint-Truiden hielp mee met de opruimactie rond het domein. Reinigingsploegen van de stad verzamelden het achtergelaten afval in de buurt van het domein, onder meer in achtertuinen van buurtbewoners. Bovendien besliste het stadsbestuur om een meldpunt op te richten voor inwoners, boeren en bedrijven die schade hebben geleden door de illegale rave.

Daags na de rave uitten verschillende natuurverenigingen ook hun bezorgdheid over mogelijke schade aan de natuur op het militaire domein. Het terrein ligt deels in officieel erkend natuurgebied. Er leven enkele beschermde diersoorten zoals dassen en eikelmuizen. Tijdens de rave was ook het broedseizoen volop aan de gang. 

BEKIJK - "Verschillende dassenburchten zijn al vertrappeld", zegt Matthieu van Animal Rescue Service vzw:

Videospeler inladen...

Als we Matthieu bijna een jaar later opnieuw spreken, blijkt het nog steeds bang afwachten te zijn. "Omdat het om een militair domein gaat, is onze toegang zeer beperkt. De komende twee weken hebben we toegang tot het terrein. Dan zal veel duidelijker worden of de dieren zijn teruggekeerd."

De volgende weken zal Animal Rescue Service vzw zo onder meer de dassenburchten onderzoeken en kijken hoe het gesteld is met de populatie eikelmuizen in de hangars.

De vzw zegt zelf geen juridische stappen genomen te hebben, omdat ze een kleine organisatie zijn en de budgetten er niet voor hebben. Wie dat wel heeft gedaan, is Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-Va). Zij diende een klacht in tegen onbekenden. 

Meest gelezen