© sven van haezendonck

Familie opent restaurant in imposant 15de-eeuws pand

De Mechelse binnenstad heeft er in de Befferstraat een monumentale en culinaire parel bij. Eind deze maand opent in een gerestaureerd historisch pand uit de 15de eeuw restaurant De Fortuyne. Tijdens de Open Monumentendag kunt u het resultaat van twee

jaar werken zelf gaan ontdekken.

Sven Van Haezendonck

Na een ingrijpende restauratie en renovatie werden de imposante ruimtes in het eeuwenoude pand van het voormalige restaurant Egmond & Hoorne opnieuw vrijgemaakt. Historische bouwsporen gaan er samen met een hedendaagse inrichting. Tijdens de Open Monumentendag op zondag 9 september kan het grote publiek het resultaat bewonderen. Het restaurant zelf opent op vrijdag 31 augustus al de deuren. “Begin 15de eeuw begonnen de mensen huizen namen te geven. Wij hebben teruggevonden dat het pand in 1437 De Fortuyne heette, vandaar de naam van de zaak”, zegt Katia Tassaert (53).

Horecaverleden

Als zaakvoerster van vastgoedkantoor Immo ID was ze in eerste instantie op zoek naar een pand om haar zaak uit te breiden. “Maar dit pand was in twee delen te koop en we waren er meteen weg van. We hadden zelf ook al de kriebels om een eigen horecazaak te beginnen omdat we daar allemaal een verleden in hebben”, vertelt Katia. Zo had haar partner Steven Mariën (47) ooit een zaak in het nachtleven in Rumst en zelf had ze in een vorig leven samen met haar vader een restaurant in Leuven.

“Mijn oudste zoon Nick was voorbestemd om het vastgoedkantoor van mijn vader over te nemen. Louter toevallig is hij als afwasser in de keuken van restaurant Fanterlok beland, om een vriend uit de nood te helpen. Op een gegeven moment vertelde hij me op een avond dat hij zijn roeping gevonden had en is hij hotelschool gaan doen”, legt Katia uit. Als twintiger heeft hij ervaring opgedaan in de sterrenrestaurants Comme chez soi in Brussel en Arenberg in Leuven.

Vernieuwing brengen

Haar zonen Nick (27) en Ken Nuytkens (22), die in de horeca de knepen van het vak leerde in de zaal, gaan het restaurant samen met schoondochter Nikita Van Beersel (28) mee runnen. “Zelfs Jolien, de dochter van 14 van Steven, staat al te springen om mee te helpen en voor zijn zoon Dylan is zeker ook nog een plekje in ons team”, zegt Katia. Met de opening van De Fortuyne willen ze een leemte opvullen in de Mechelse horeca. “Wij eten laat en wij vinden dat er een gebrek is aan zaken waar de keuken later open is. Wij waren ook van oordeel dat de stad iets nieuw kon gebruiken. Doorgaans heb je vooral de keuze uit traditionele zaken of tapas. Daarom hebben we gekozen voor een concept dat er nog niet was: het delen van gerechten of foodsharen, iets wat wij zelf ook graag doen”, vertelt Katia.

In De Fortuyne zal de menukaart om de zes tot acht weken wisselen. “Want wij willen natuurlijk graag dat de mensen terugkeren en dat ze verrast blijven. De commentaren tijdens de try-outs die we momenteel organiseren, zijn alvast lovend. Dat doet deugd na al het harde werk de voorbije twee jaar”, zegt Katia. In het nieuwe restaurant kan u van 11.30u tot 14.30u ook lunchen. Er komt zelfs een take away voor een snelle lunch. “Wij willen iets aanbieden dat trendy, lekker en gezond is. Ik ben de broodjes met krabsla beu gegeten”, klinkt het. Vanaf 15u tot 17u is het tijd voor high tea. “Een van onze koks is patissier en heeft al lekkere dingen gemaakt”, zegt Katia nog. De service voor het diner loopt vanaf 18u.

Voor de keuken werden twee koks aangetrokken. “Twee super geëngageerde en inventieve mensen. Ervaring was voor ons niet doorslaggevend, wel passie. Daar staan we voor. Wij willen dat mensen opstaan en gaan slapen met De Fortuyne. Eén keer per maand willen wij ook iets speciaal organiseren, een buffet op grootmoeders wijze, bijvoorbeeld, of een zomerbarbecue met een liveoptreden van een saxofonist.”

Ook vastgoedkantoor

Dit najaar opent in het pand, dat sinds de 16de eeuw opgesplitst is, nog een vastgoedkantoor. “Dit wordt onze vierde vestiging onder de naam Immo ID Projects, met de focus op nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Eigenlijk is het project voor dit gebouw, dat eigendom is van mijn partner, een statement. Met ons renovatiebedrijf Reno ID hebben we het helemaal opgeknapt”, vertelt Katia.

De Fortuyne, Befferstraat 20. Het restaurant is vanaf 31 augustus elke dag, behalve zondag en maandag, open van 11.30u tot 22u. Tijdens de Open Monumentendag op zondag 9 september staat het pand open van 10u tot 18u. Tot 17.30u zijn er om het halfuur ook gidsbeurten.

www.defortuyne.be