Mijnbouw

Mijngigant BHP biedt 39 miljard dollar voor rivaal Anglo American

© afp

Als het Australische BHP zijn van oorsprong Zuid-Afrikaanse rivaal Anglo American kan overnemen, zou het met voorsprong de grootste ontginner van koper worden. Dat metaal is door de snelle digitalisering en transitie naar groene technologieën bijzonder gegeerd.

blg, kde

De grootste mijngroep ter wereld, het Australische BHP, heeft zijn rivaal Anglo American (met hoofdzetel in Londen) benaderd met het oog op een overname. Dat hebben beide bedrijven bevestigd.

Anglo American is van oorsprong een Zuid-Afrikaans bedrijf, en zegt een voorstel te hebben ontvangen van BHP. De raad van bestuur zal zich daar nu over buigen. Het bod is nog niet geformaliseerd, aldus nog het mijnbedrijf, maar BHP (zelf zowat 48 miljard dollar waard) waardeert zijn kleinere rivaal op 31,1 miljard pond (of 38,8 miljard dollar), meldt Bloomberg – dat is 14 procent hoger dan de waarde van het bedrijf op woensdagavond bij het sluiten van de beurs. De aandelen van Anglo American schoten donderdagochtend met 13 procent omhoog, nadat het nieuws was bekendgeraakt.

Volgens het voorstel zou Anglo American zijn platinum- en ijzerertsactiviteiten in Zuid-Afrika moeten afsplitsen. Met de overname zou het nieuwe fusiebedrijf met voorsprong de grootste producent van koper worden, goed voor 10 procent van de wereldwijde ontginning. Anglo American bezit namelijk grote kopermijnen in Zuid-Afrika. Dat metaal is essentieel in de snelle digitalisering van de economie en de transitie naar koolstofarme technologieën. Naar verwachting zal de snel stijgende vraag de volgende jaren de koperprijzen dan ook omhoog stuwen.

Als het effectief tot een overname komt, zou dat in de sector een van de grootste transacties van de voorbije jaren betekenen.