© Frederik Beyens

Eten voor minder dan 15 euro: dimsums bij 5 Flavors Mmei

In deze rubriek gaat foodie Luc Hoornaert op zoek naar de lekkerste gerechten die je voor minder dan 15 euro kan eten in een Antwerps restaurant, soms als voorgerecht, soms als hoofdgerecht of maaltijd en af en toe als dessert. Deze week eet hij voor 6 euro dimsums bij 5 Flavors Mmei op het Antwerpse Zuid.

Luc Hoornaert

Ergens tussen de Ming- en de Qing-dynastieën, ergens in het binnenland van Mongolië, meer specifiek in de stad Huhhot, begon men in theehuizen een kleine gestoomde snack te serveren die men shumai noemde, wat letterlijk betekent ‘gemaakt en verkocht’.

Dankzij handelaars geraakte deze snack in Beijing en Tianjin en reisde verder de hele wereld rond. Siu Mai is een van de meest populaire dimsums en bestaat meestal uit gehakt varkensvlees met garnaal, verpakt in een dun laagje deeg en gestoomd. Zo simpel is het. Elk Chinees restaurant dat zichzelf respecteert, maakt het zelf en daarom zijn er zo veel verschillen.

In Antwerpen zijn er enkelen die een Siu Mai maken die het sterrenniveau van Hongkong, een van de ongekroonde hoofdsteden van de dimsum, waardig is. Op het Zuid, in een bescheiden eethuisje, kan je heel snel in de dimsumhemel geraken bij meester Tai Lo.

Zijn dimsumrepertoire is zonder meer spectaculair te noemen en als hoogtepunt is zijn Siu Mai een absoluut meesterwerk. Evenwichtige kruiding, een verslavende beet, en helemaal juist van formaat zodat je hem in één keer naar binnen kan happen en je smaakpapillen zich er helemaal rond kunnen wentelen. Viermaal recht de hemel in en dat allemaal voor de prijs van 6 euro. Wanneer gaat u?

© Frederik Beyens

5 Flavors Mmei, Volkstraat 37, 2000 Antwerpen, 03-281.30.37