Direct naar artikelinhoud
india

Kabinet India stemt in met doodstraf voor verkrachten van kinderen

De Indiase premier Narendra Modi.Beeld EPA

Op het verkrachten van kinderen jonger dan twaalf jaar komt in India de doodstraf te staan. Het kabinet van premier Narendra Modi stemde zaterdag in met een aanpassing van het strafrecht, zodat verkrachters strenger kunnen worden bestraft. Tot dusver konden verkrachters van kinderen jonger dan twaalf jaar maximaal levenslang krijgen.

Verder besloot het kabinet de minimumstraf voor het verkrachten van kinderen tussen de twaalf en zestien jaar te verhogen van tien naar twintig jaar. Op het verkrachten van volwassenen komt nu minimaal tien jaar celstraf te staan. Dat was zeven jaar. De krant Times of India meldde dat het decreet over het aanpassen van het strafrecht nu ter goedkeuring aan president Ram Nath Kovind wordt voorgelegd.

In India zijn de gemoederen de afgelopen tijd hoog opgelopen door meerdere verkrachtingszaken. Voor veel Indiërs ligt ook de groepsverkrachting en moord op studente Jyoti Singh (23) nog vers in het geheugen. Zij overleed in 2012 dertien dagen nadat ze in een bus in Delhi werd aangevallen. Deze gruwelijke zaak bracht ook al wetsveranderingen voort - zwaardere straffen en een snellere rechtsgang - maar deze lijken tot nu toe weinig verschil te maken.