Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash

Nieuws
De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam om het leven bij de crash. Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr maandagochtend.
anp
maandag 20 mei 2024 om 06:09 aangepast 06:42
Afbeelding
beeld anp

Zondag werd duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd met de helikopter waarmee Raisi en Amir-Abdollahian terugreisden van een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan. Het duurde lang voordat reddingswerkers het wrak konden bereiken, onder meer vanwege dichte mist in het gebied. Volgens Iraanse staatsmedia is de helikopter tegen een bergtop gevlogen. Er zijn geen overlevenden, het is nog onduidelijk hoeveel personen er meevlogen met de president en de minister.

De conservatieve Raisi volgde in juni 2021 de gematigde Hassan Rohani op als president van Iran. Hij kreeg de touwtjes in handen van een land dat in de greep was van een diepe sociale crisis en een economie die onder druk stond door de Amerikaanse sancties tegen Teheran voor het omstreden nucleaire programma.

Na zijn aantreden gaf Raisi opdracht tot een aanscherping van de moraliteitswetten. Er ontstond een golf van massale protesten als gevolg van de dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini in september 2022, terwijl zij in hechtenis zat. Onder Raisi werd hardhandig opgetreden tegen deze protesten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij mesaanval in Mannheim verwonde agent overlijdt na coma

De politieagent die vrijdag gewond raakte bij een mesaanval in het Duitse Mannheim is dood. Dat melden het openbaar ministerie van Karlsruhe, het politiebureau van Mannheim en de staatsrecherche. Eerder zondag was hij in een kunstmatige coma gebracht.

Afbeelding

Trump waarschuwt: celstraf kan breekpunt zijn voor aanhangers

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat hem naar de gevangenis sturen een 'breekpunt' kan zijn voor zijn aanhangers.

Afbeelding

Drenkelingen in Maas bij Venlo mogelijk getraceerd

Een sonarboot van de politie heeft zondagnamiddag mogelijk een of beide drenkelingen getraceerd naar wie sinds de ochtend in de Maas bij Venlo gezocht wordt. Het tweetal sprong rond 06.45 uur aan de Maaskade bij Venlo in het water en wordt sindsdien vermist.

Afbeelding

Noord-Korea stuurt geen ballonnen met afval meer naar Zuid-Korea

Noord-Korea laat voorlopig geen ballonnen met allerlei afval meer naar Zuid-Korea vliegen. Dat meldt het land via het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

Afbeelding

Rentebesluit ECB staat centraal in nieuwe beursweek

De beurshandel staat komende week voor een groot deel in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagt naar alle waarschijnlijkheid de rente voor het eerst sinds de historische reeks renteverhogingen in 2022 begon.

Afbeelding

Oliekartel OPEC+ verlengt productiebeperkingen tot eind 2025

Oliekartel OPEC+ verlengt zijn productiebeperkingen tot aan het einde van 2025. Dat zijn de olieproducerende landen overeengekomen op hun vergadering van zondag. Door dagelijks minder olie op te pompen dan mogelijk, hopen de landen de prijzen voor de brandstof hoog te houden.